karkot Kaikki ei ole miltä näyttää.

Kaikki blogit puheenaiheesta Eläkeikä

Eläkkeelle siirtyminen joustavammaksi

Suomessa liian moni 55-64 -vuotias on työttömänä. Aivan liian moni tänä aikana, jolloin ammattiosaajista alkaa työmarkkinoilla olla kova pula. Kuka paremmin taitaa oman alansa työt kuin henkilö, joka on parhaimmillaan työskennellyt alalla jopa yli 40 vuotta? Ikä ja kokemus ovat valttia työelämässä.

Elämän pyhä kolmijako – miten Sinä asemoidut?

Yhteiskunta, eduskunta ja kansalaiset, demokratian alimpana kastina, miettivät kuumeisesti |* kuinka käy tämän elämän kolmijaon keskinäisille suhteille – ideaalisesti ottaen niiden tulisi olla toistaan tukien tasapainossa --- 

 

... Elämä jakaantuu kolmeen osaan –

A] Lapsuus ja nuoruus, jolloin opitaan leikkimään - yhdessä, lukemaan, kirjoittamaan ja googlettamaan sekä ymmärtämään yhteiskunnan säännöt ja lopulta tekemään työtä, kesto noin 23 – 24 ikävuoteen asti.  

Ministeri Lindströmin ehdotus

Ministeri ehdottaa, että yli kuusikymppiset työttömät päästettäisiin eläkkeelle. Heidän työllistymisensä on mahdotonta ja vain prosentti työllistyy. Tämä ei maksaisi valtiolle paljoakaan. Sellaisia henkilöitä on turha ohjata työkokeiluun 9 euron päiväpalkalla. Tuo korvaus on tehdystä työstä naurettava. Maksaisivat edes oikeaa palkkaa, ja vaadittaisiin kunnon työtä. Sairaat voitaisiin päästää heti eläkkeelle.

Näkökulma muuttuu

Olen kuudetta päivää eläkkeellä, taas. Töitä olen tehnyt yli 40 vuotta tai nimitän niitä työvuosiksi, vaikka ne eivät ole sellaisia, joista pappani sanoi äidilleni: ”opeta Kari tekemään töitä”. Suurimman osan elämääni olen ollut jonkinlaisena herran ketkuna – vakituista työpaikkaa minulla ei juuri ole ollut paitsi vajaa kymmenen vuotta opettajana Sastamalan Opistossa. Pätkätyöläisenä olen ollut yliopistolla assistenttina, lehtorina ja apulaisprofessorina sekä koululaitoksessa ja kansalaisopistossa lehtorina ja rehtorina.

Suomi ei ole diktatuuri, joten maasta voi vapaasti muuttaa pois.

Tämä blogini on tarkoitettu poliittisille päättäjille ja virkamiehille. Alhaalta lähtien presidenttiin saakka.

Aluksi

Luovutaan eläkeiästä

Eläkeikää nostettiin hiljattain 65 vuoteen. Päätös saatiin aikaan liian myöhään, koska SDP oli vastoin kaikkea asiasta tarjottua faktaa ja tutkimustietoa hirttäytynyt kestämättömään vaalilupaukseen, ettei eläkeikää nostettaisi. Vetkuttelusta johtuen todellinen tarve talous huomioon ottaen olisi jo 65:n ja 70 ikävuoden välillä.

Pidempiä työuria - ja lisää töitä

Mummoni oli sitä ikäpolvea, joka ei apua kysellyt. Ison lapsikatraan kanssa leskeksi jäänyt nainen pärjäsi miten pärjäsi pienellä eläkkeellä, jonka oli työllään apuhoitajana ansainnut. Nyt oma äitini on lähestymässä eläkeikää. Lastenhoidon ohella kylmäköksi aikanaan valmistuttuaan hän on työskennellyt mm. ravintolassa, kaupassa ja leipomossa - ja kypsemmällä aikuisiällä hankitun kokin tutkinnon jälkeen jälleen keittiössä.

Kuten äitinsäkin, minun äitini haluaa tehdä työtä. Sitä ei vain nykytilanteessa aina riitä, uudelleenkouluttautumisesta huolimatta.

Kannabis aiheuttaa skitsofreniaa. Skitsofrenia vie eläkkeelle.

Kannabisongelma kasvaa – moni joutuu katkaisuhoitoon Kirjoittaa Lappeenrannan uutiset 4.3.2015. [Imatralla hyvin monessa asunnosta kasvatetaan kannabista – näkyy myös koulumaailmassa][] 21.2.2015 Tuija Horttanainen.

Eläkeikä pitäisi poistaa kokonaan

Otsikon kaltaisen ehdotuksen sain kommenttina erääseen lehtikirjoitukseen. Tässä se sanasta sanaan lainattuna: "itse aion nuorena äänestää ehdokasta, joka lupaa poistaa turhan eläkeiän. Ihmisen on tehtävä töitä koko elämänsä. Näin vältymme siltä, että vanhukset jäävät yksin ja kukaan ei pääse valittamaan pienistä eläkkeistä. Jos sitten joku haluaa jäädä eläkkeelle, voi hän maksaa yksityiselle eläkeyhtiölle, josta hän voi nostaa eläkettä tietun ikäisenä."

Vanhuksilta leipä suusta?

"Leivän syönti vei siellä liikaa aikaa. Mitä kauemmin syöminen kestää, sitä enemmän se maksaa", MTV:n haastattelussa kerrotaan.

Se, miten kohtelemme ihmisiä heidän elämänsä alku-ja loppupäässä, kun he ovat tarvitsevimmillaan, kertoo paljon inhimillisyydestämme. On häpeä, että säästöjä revitään niiltä, jotka ovat puolustuskyvyttömimpiä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä