karkot Kaikki ei ole miltä näyttää.

Kaikki blogit puheenaiheesta Työn tuottavuus

Kenelle työn tuottavuuden nousu kuuluu?

Eräs Esperi "We just don't" Care tapauksen sivujuonne oli keskustelu siitä, saako hoivapalveluilla tehdä voittoa. Kysymys on abstraktihko, sillä voitto on on se osa joka jää yli kun tuloista vähennetään menot. Jos pakko on, voitosta pääsee tarvittaessa eroon kasvattamalla menoja tai vähentämällä tuloja, eli myymällä halvemmalla.

Mutta koska kysymys on tosiaan abstrakti, niin muodostetaan ymmärrettävämpi skenaario.

Hallituksen esitys irtisanomissuojan heikentämiseksi kelvoton

Työnantajan edustajana muutamaan tuhanteen työsuhde- ja palkkaneuvotteluun osallistuneena ja niistä vastanneenakin hämmästelen hallituksen toimia koskien irtisanomisen helpottamista pienissä alle 10 henkilön yrityksissä.

SKP samilla linjoilla feministien kanssa sukupuolten palkkaerosta

SKP:n pääsihteeri Petra Packalén kirjoittaa blogissaan aiheesta naisen eurotuloerot näin:

"Naisten palkat ovat keskimäärin 83,3% miesten palkoista.

Jotkut kyseenalaistavat koko palkkaerojen olemassaolon puhumalla vain oman työpaikkansa tilanteesta. Että “kyllä meillä ainakin maksetaan samaa palkkaa kaikille sukupuoleen katsomatta”. Joten, mikäli sinulla ei ole parempaa sanottavaa aiheeseen, kuin viisastelu samasta TES:sta yhden työpaikan sisällä, niin ole hyvä ja pidä suusi kiinni."  (Onneksi minulla on!)

Maataloustuet ovat sekä kulttuuria että ydinase

Tänään tuore maatalousministeri puolustaa maataloustukia kutsumalla ruokaa ihmisoikeuksien ihmisoikeuksiksi (HS 20.5.2017): ”Niillähän varmistetaan ruoan tuotanto joka paikassa”. Hänen mielestään ruokaa määrittää liikaa hinta.

 

Suomen palkkamallin tilalle yrityskohtainen malli

Hallitus halusi sisällyttää kilpailukykysopimukseen niin sanotun Suomen mallin. Sen mukaan työmarkkinaosapuolet sopivat siitä, että vientialojen palkankorotukset määrittelevät katon muiden alojen palkankorotuksille Ruotsin mallin tapaan. Sopuun ei ole tähän mennessä päästy ja tuskin päästäänkään. Syitä tähän on monia. 

Kuuden tunnin työpäivä tulee vääjäämättä

Tulevaisuuden ennustaminen on kohtuullisen helppoa, otetaan vain historiadataan perustuva käyrä, ja asetetaan sille viivoitin. Tällä perusteella (kts. kuvaliite) kuuden tunnin työpäivä on todellisuutta, jos ei nyt niin parin vuosikymmenen sisään.

Teollinen vallankumous maataloudessa?

Höyrykoneen keksiminen käynnisti teollisen vallankumouksen (Wikipedia) 1700-luvun lopulla, joka kasvatti työn tuottavuutta suoraan tehtaissa, jotka hyödykkeitä valmistivat, ja epäsuorasti siellä, missä hyödykkeiden saatavuuden kasvaessa niitä enemmän käytettiin.

Poistetaan työaika kokonaan

Poistetaan työaika kokonaan

Työnantajat ostavat työntekijöiltä aikaa rahapalkkaa vastaan. Ajalle on määritelty hinnoitteluperusteet, jotka riippuvat useista muuttujista. Ihme kyllä ajan hinnoittelu riippuu harvemmin siitä, paljonko kyseisenä aikana tuottaa työnantajalleen lisäarvoa. Nyt huudetaan tuottavuuden perään.

Palkka, tulospalkka, palkkio

Rakennusliiton puheenjohta Matti Harjuniemi esittää tuottavuuden parantamiseksi tulospalkkauksen lisäämistä. Harjuniemi on varmasti mies, joka tietää, mistä puhuu.

Rakennusala on hyvä esimerkki siitä, miten työvaiheet on ennalta suunniteltu. Materiaalien tulo oikea-aikaisesti ja määrällisesti työmaalle. Ei mene betoniauton kuormaa hukkaan, kaikki on ennalta laskettu ja oikea-aikaisesti tilattu.

Erästä asiaa sielläkin voidaan parantaa on rakennusmateriialien suojaus sääolosuhteilta, mutta se onkin toinen juttu.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä