karkot Kaikki ei ole miltä näyttää.

Kaikki blogit puheenaiheesta Kesätyopaikka

EU-myönteisyyttä ei osteta Interrail-lipuilla

Viime kesänä EU antoi 30 000 nuorelle ilmaisen Interrail-lipun. Interrail-lipulla 18 vuotta täyttäneet nuoret tutustuvat Eurooppaan ja sen kulttuureihin matkustamalla ympäri Eurooppaa. Lippu on nuorille ilmainen, mutta EU:lle toki maksullinen. Viime vuoden kokeilu maksoi 12 miljoonaa euroa ja komissio on esittänyt 700 miljoonan budjetin tälle hankkeelle osana monivuotista raihoituskehystä (2021-2027). 

YLE:n vaalikoneen 13. kysymys kuuluu: “EU-budjetista pitää varata rahaa siihen, että jokainen 18 vuotta täyttävä EU-kansalainen saa ilmaisen Interrail-lipun.”

Mistä kumpuaa istuvan hallituksen ja Kelan mielivalta omia nuoriamme kohtaan?

 

Tässä alla Suomenmaa-lehden uutinen tältä päivältä (8.6.2018):

https://www.suomenmaa.fi/?app=NeoDirect&com=6/3/383118/f4532a9554

Kela vaatii lukiolaisilta aktiivista kesätyönhakua ja opintolainan nostoa ennen toimeen­tu­lo­tuen myöntämistä

Myös kesätyöntekijät perehdytettävä kyberturvaan

Juhannusta lähestyttäessä myös työpaikoilla kesätyöntekijöiden ja sijaisten määrä kasvaa. Vakituiset työntekijä kirmaisevat kesälomilleen ja töitä jatkamaan on rekrytoitu enemmän tai vähemmän tuurajia.

Uusia työntekijöitä perehdytetään tehtäviin vaihtelevin käytännöin; osa hyppää remmiin vähäisellä opastuksella, osa saa paremman neuvonnan.

Kesätyöntekijöitä rekrytoidessa ja perehdyttäessä töihin olisi muistettava myös kyberturvallisuus. Sijaisten on hallittava yritysten tietoturvakäytännöt siinä missä kaikki muutkin työturvallisuusasiat.

Miksi nuorelle kesätyönhakijalle kannattaa vastata?

Kesä tekee tuloaan ja viimeisetkin mattimyöhäiset ovat heränneet kysymykseen mitä tehdä, kun koulut loppuvat. Vinkkinä nuorille: älkää jättäkö kesätyöhakemuksia viime tippaan, nopeimmat kun nappaavat parhaat paikat!

Oli hakija liikkeellä ajoissa tai ei, kuulemani perusteella moni huolellakin tehty hakemus ei saa yrityksiltä välttämättä minkäänlaista vastakaikua. Meille TET-harjoitteluun sekä kesätöihin hakeneet nuoret ovat lähes poikkeuksetta kertoneet, että harvemmin yritykset kuittaavat hakemuksia edes saapuneiksi.

Annetaan nuorelle mahdollisuus kesätyöhön

Varmaan jokainen meistä muistaa ensimmäisen kesätyöpaikkansa. Minä työskentelin Lahden kauppatorilla mansikanmyyjänä ja työ oli hauskaa aikaisista herätyksistä huolimatta. Torilla kävi paljon ihmisiä ja bonuksena oli tietenkin makeat mansikat, joita tuli napsittua työn lomassa varsinkin alkukesästä.

Kesätyöpaikan saanti on nykyään monelle nuorelle vaikeaa, lähes mahdotonta. Suhteet ja aktiivisuus toki auttaa, mutta aina sekään ei riitä.

Ei ole nykynuorilla helppoa...

Jälkikasvu on siinä iässä, että alkaa pikkuhiljaa hakea kesätyöpaikkoja. Ensimmäiset merkit nuorison kesäisistä haasteista orastavat, joten vilkaisin kesätyömarkkinoita. Maanmittauslaitoskin julkaisi kesäharjoittelijan hakunsa.

Minulla oli mielikuva Kontio -luonnonsuojelusaappaista ja kirkasotsaisesta tarpomisesta pitkin soita ja kankaita ilmakuvausmerkkejä ja kaiken maailman kummeleita korjaamassa.

Toisin on. Tässä suora lainaus Maanmittauslaitoksen vaatimuksista kesäharjoittelijaltaan:

Kesätöissä oppii, ei rikastu

Kesätöissä oppii, ei rikastu

 

Työnantajat ja TE-toimistot ovat havahtuneet nuorten työnhakijoiden liian koviin palkkatoivomuksiin. Ilta-Sanomat uutisoi, että 14 euron tuntipalkka ei ole useille lukion suorittaneille riittävä, eräs hakija oli toivonut jopa 20 euron tuntipalkkaa. 

Työ, vastuu ja nuori

Nuoren ensimmäinen kosketus varsinaiseen työelämään tapahtuu yleensä kesätyön kautta. Työ on tärkeä elementti yhteiskunnassamme, sillä tulevaisuutemme rakentuu pitkälti työn tekemiselle. Kuitenkaan nuorille ei ole tarpeeksi tarjota kesätöitä ja nuori kesätyöntekijä saattaa olla suuri riski yritykselle. Suomalainen yhteiskunta tekee nuorille karhunpalveluksen jo heti työuran alussa.

Alaikäisten eläkemaksuista olisi enemmän haittaa kuin hyötyä

Sosialidemokraattisten Opiskelijoiden puheenjohtaja, ystäväni Anette Karlsson vaati keskiviikkona Demokraatissa, että eläkettä täytyisi karttua myös 15-17 -vuotiaana tehdystä työstä. Vaatimus kuulostaa reilulta, mutta olisi nuorten kannalta vahingollinen, koska tällöin nuorena tehdystä työstä pitäisi maksaa myös mojovia eläkemaksuja.

Nuoren kesätyöpaikka on satsaus tulevaisuuteen

Viime vuosien taantuma ja irtisanomiset ovat laskeneet nuorten työllisyysastetta. Nuori saa lähteä usein ensimmäisenä työpaikalta, koska sovelletaan ”viimeksi tullut” -periaatetta. Myös nuorten kesätyöpaikat ovat vähentyneet vuosi vuodelta. Tämä suuntaus on huolestuttava tulevaisuuden kannalta, koska nuoret ovat tulevaisuuden tekijöitä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä