karkot Kaikki ei ole miltä näyttää.

Kaikki blogit puheenaiheesta Älypuhelimet

Älypuhelimet koulussa ja Ranskan malli

Hauskaa, että silloin tällöin vielä otetaan yhteyttä Vuoden luokanopettaja 2013 tiimoilta. Tällä kertaa minulle soitettiin mökille. Puhelinhaastattelu tehtiin vauhdilla, kun istuskelin laiturilla auringonpaahteessa.

Ranskan malli kiinnostaa mediaa. Maa oli ensimmäinen eurooppalainen maa, jossa lakiin on kirjattu, että oppilaat eivät saa tuoda älypuhelimia kouluun. Olen aina pitänyt Ranskaa todellisena sivistysmaana.

Oikeastaan koko jutun ydin löytyy kahdesta lauseestani:

Irti digimaailman paineista

Selaillessani sosiaalista mediaa törmäsin valokuvaaja Eric Pickersgrillin Removed-valokuvasarjaan. Hän on poistanut kuvista älylaitteet. Kuvasarja oli pysäyttävä, erityisesti siksi, että tunnistin kuvista itseni ja lähipiirini. Älylaitteet ovat niin iso osa arkeamme, ettei sitä edes tule ajateltua. Älypuhelin toimii herätyskellona, jonka jälkeen aamu alkaa selaillessa sosiaalista mediaa. Älylaite on mukana koko päivän ja illalla vielä viimeisenä nenän edessä ennen nukkumaan menoa.

Soittavan asiakkaan riesa

Hollannista kantautuu sinänsä riemastuttava ja ymmärrettävä "kehitys": huoltoaseman henkilökunta sai tarpeekseen tiskin soittavista asiakkaista (tiedättehän: älypuhelin kiilattuna puhuvan pään ja olkapään välissä samalla kun yritetään maksaa kortilla, ilman minkälaista katsekontaktia). Hartholt-huoltoaseman tiskillä lukee nykyisin "In verband met uw privacy helpen wij u niet tijdens uw telefoongesprek. Wij helpen u graag verder na uw telefoongesprek" (Teidän oman yksityissuojanne vuoksi emme palvele Teitä puhelinkeskustelunne aikana.

Nokian ylösnousemus

Nokian matkapuhelinliiketoiminnan päätyminen Microsoftin haltuun on Suomen lähihistorian traumaattisimpia yrityskaappauksia. Se oli vähän samanlainen kuin Soneran fuusiointi Teliaan. Tai se vastaa turvallisuuden perikuvan, ruotsalaisen Volvon, menetystä kiinalaisomistukseen ja siirtomaaherruuden symbolin, brittiläisen Jaguar-automerkin, päätymistä intialaisten hallintaan.

Kännykät luokkahuoneessa

 

Jälleen kerran tapetilla ovat kännykät oppitunneilla ja niiden mahdollistama julkinen häpäisy. Moneskohan kerta lienee, kun tästä asiasta mediassa kohistaan?

 

Tilanteeseen on helppo ratkaisu, jos haluamme tilannetta rauhoittaa:

Koulujen järjestyssäännöt tulevat menneisyydestä!

Opetushallituksen uudet ohjeet kännykän käytöstä kouluissa ovat odotetusti vanhanaikaisia. Helsingin Sanomat kirjoittaa artikkelissaan (16.2) otsikolla ”Puhelin viihdyttää tauoilla”, että opetushallituksen esityksessä koulujen järjestyssäännöistä voitaisiin rajoittaa puhelimen käyttöä tunneilla merkittävästi. Tämä esitys on pääasiallisesti hyvä, mutta perustelut ovat vanhanaikaiset, eikä uudistamisen halua löydy.

Digitaalisesta taantumasta

Digitaalisessa maailmassa ei näytä tapahtuneen mitään uutta kymmeneen vuoteen. Internet keksittiin jo 1990-luvulla. Taulutelevisiot, digitaalikamerat ja älypuhelimet yleistyivät viime vuosina niin, että niitä kaupitellaan tätä nykyä supermarketeista kuin makkaraa. Markkinoita on jäljellä enää tuotteille, joiden toivotaan itse luovan oman kysyntänsä. Eräs asiaan liittyvä turhake on älykello.

Monikulttuurisuus on haaste kasvattamiselle

Koko kylä kasvattaa, mutta entäs sitten, kun eri taloissa lapsia haluttaisiin kasvattaa eri tavoin?

Hiljaisuuteen tarvitaan jokaista, mutta melua syntyy, vaikka kaikki eivät siihen osallistuisikaan. Sama pätee tapoihin ja kulttuureihin: joidenkin varjeleminen on vaikeaa, toisten levittäminen helppoa.

Kyse on vapaudesta. Vapaus jaetaan kahtia positiiviseen ja negatiiviseen: jokainen on vapaa olemaan hiljaa itsekseen, mutta ne, jotka mölyävät, rikkovat hiljaisuuden muiltakin.

Vaarantavatko älypuhelimet liikesalaisuudet?

Yhtenä aikomuksenani on ryhtyä startup-yrittäjäksi. Tällä hetkellä yksi ideoista on älypuhelimen mobiili-app. Käytän useita mobiili-appeja puhelimessani. Niiden käyttöehtoihin kuuluu usein, että mobiili-app pääsee käsiksi käyttäjän tekstiviesteihin, mikrofoniin ja yhteystietoihin.

Kehitysblogi: Tervetuloa blogipalvelumme mobiiliaikaan!

Joulukuussa blogipalvelumme konehuoneessa on kajastanut valo, kun ahkerat kehittäjämme ovat nikkaroineet Puheenvuoron ja Vapaavuoron mobiiliaikaan. Tänään ja tästä lähtien saamme nauttia työn tuloksista näin tuotannossa.

Mitä tämä siirtyminen mobiiliaikaan siis tarkoittaa? Yksinkertaisesti sitä, että nyt Puheenvuoron ja Vapaavuoron blogit taittuvat kauniisti myös älypuhelinten ruuduilla. Taiton käyttäytyminen on tuttua uutispuoleltamme. Kannattaa kokeilla!

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä