karkot Kaikki ei ole miltä näyttää.

Demokratiassa valuvika

Presidentin vaalit ovat siinä mielessä erikoinen tapahtuma, että presidentin ei Suomessa oleteta lupaavan köyhyyden poistamista kuten naapurissa, talouden tasapainotusta niin kuin ison veden takana tai jakavan kattopeltejä niin eteläisemmässä Amerikassa. Suomessa presidentti toimii esimerkkinä – äksyilee, murahtelee, hymyilee, on loukkaantunut, haukkuu mediaa jne.

 

Oikeastaan en halunnut kirjoittaa presidentinvaaleista vaan demokratian valuviasta. Euroopassa on meneillään rahoituskriisi. Syy on kaikkien – ihmisten, yritysten, organisaatioiden, kuntien ja valtioiden eläminen yli varojensa. Miksi eletään yli varojen?

 

Vaaleissa tavallisesti puolueet nostavat esille – valtakunnasta riippumatta – jakovaran ts. miten rahaa ja palveluita voisi jakaa enemmän omille kannattajille. Muistan kuinka viime vaaleissa luvattiin mm. veronalennuksia, opintorahan korotusta, sosiaaliturvan parannusta jne. - hyviä asioita – varmaankin. Rahoituspuoli olikin sitten kysymysmerkki. Tässä piilee demokratian valuvika: puolueiden on luvattava ja jopa toteutettava äänestäjilleen antamiaan lupauksia. Lupausten toteuttamiseen tarvitaan rahaa - oli sitten kysymyksessä Kreikka, Italia tai Suomi. Rahaa saa pankista ja eurokriisi on valmis.

 

En ole muuten koskaan ymmärtänyt julkista velanottoa. Otetaan rahaa lupausten toteuttamiseen – elämiseen - maksu siirretään hamaan tulevaisuuteen muitten maksettavaksi. Siinä samassa rahoitetaan pankkeja. Jos ei olisi otettu lainaa, niin mitä voitaisiin tehdä niillä rahoilla, jotka maksetaan korkoina sijoittajille. Sivutuotteena tulee riippuvuus muista – velkaisessa kunnassa, maassa itsehallinnosta on luovuttu ja valta siirretty pankeille, sijoittajille, luokituslaitoksille tai keinottelijoille.

 

Missä identiteetti?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Jari Eteläsaari

Onhan meillä valtionvaraiministeri jonka toimenkuvaan kaiketi pitäisi kuulua valtion varainkäytöstä huolehtiminen. Mutta ei tunnu onnistuvan.

Poliittiset ideologiat eivät yleensä välitä todellisuudesta tai taloudesta. Seurauksena yleensä seuraa hieman holtiton varojen käyttö jonka seuraukset ovat kuitattavissa lisävelan otolla varsin pitkään.

Näin voidaan jatkaa poliittisten rakenteiden kasvattamista ja lisävelan ottoa että kukaan yhteiskunnassa huomaa sen pitkän ajan seurauksia.

Toimituksen poiminnat