karkot Kaikki ei ole miltä näyttää.

Ilmastonmuutos nyt

On sinisilmäistä ajatella, että ilmasto-ongelmat voitaisiin ratkaista sähköautoilla tai boikotoimalla muovipusseja. On totta, että ihmisten valinnoilla on merkitystä, mutta jos maailma on toisessa asennossa, niin omakohtaiset uhraukset antavat lähinnä hyvää omatuntoa.

Ei voi kieltää etteikö ilmastonmuutos olisi keskeinen asia ihmiskunnan kehityksessä. Monien mielestä sen estämiseksi on tehtävä kaikki mahdollinen. Yksinkertaisesti ajateltuna lopettamalla fossiilisten polttoaineiden ja raaka-aineiden käyttö, voidaan saavuttaa ilmaston tila, jossa lämpeneminen on hallinnassa.

Ilmastopolitiikka on myös toinen ulottuvuus. Monissa maissa kansantalous ja ihmisten hyvinvointi on riippuvainen fossiilisen energian ja raaka-aineiden myynnistä. Myydään öljyä, kivihiiltä, kaasua jne. On laiminlyöty muiden korvaavien teollisuuden alojen kehittäminen. Joissakin maissa on raaka-aineiden myynnin lisäksi panostettu sotilaallisen mahdin kasvattamiseen.

Jos kävisi niin, että muu maailma siirtyisi hiilineutraaliin tilaan, sillä olisi seurauksena monen maan kansantalouden romahtaminen. Jos tähän lisätään vielä sotilaallinen mahti, niin yhtälöstä tulee vaikeasti ratkaistava.

On ilmeistä, että ilmastonmuutos aiheuttaa ilmastopakolaisuutta. Kansantalouksien romahtaminen aiheuttaa myös pakolaisuutta – etsitään parempia elämisen ehtoja. Tästä on esimerkkinä Venezuela, joka joutui taloudelliseen kriisiin osittain öljyn hinnan laskun vuoksi. Seurauksena on ollut, että kansalaiset pyrkivät naapurimaihin turvaan taloudelliselta katastrofilta.

Hiilineutraalisuuden seurauksena on seurauksena sotia, pakolaisuutta ja mahdollisesti uusi populistinen maailmanjärjestys. Lisäksi taustalla vaikuttaa hallittu tai hallitsematon ilmastonmuutos, joka etenee vääjäämättömästi.

Yksilöiden tasolla hiilineutraalisuus vaatii uhrauksia. Säädetään ympäristöveroja liikkumiseen, asumiseen ja työn tekemiseen. Nämä aiheuttavat eriarvoisuutta ihmisten välillä valtioiden sisällä. Esimerkiksi verot eivät vaikuta hyvätuloisten liikkumiseen – voi liikkua autolla, lentokoneella tai asua hulppeasti. Köyhempien ihmisten kohdalla palataan aikaan, jolloin liikkuminen oli rajoitettua ja asuminen vaatimatonta – rahat eivät yksinkertaisesti riitä. Seurauksena on kansan jakautuminen ilmastomuutoksen uhreihin ja ilmastoverojen luomaan eliittiin.

Kuva ilmastonmuutoksesta ja sen ehkäisystä on varsin synkeä. Olisi toivottavaa, että valtiot, jotka ovat riippuvaisia fossiilisista polttoaineista kehittäisivät korvaavia työpaikkoja, mutta se lienee hurskas toivomus – ainakin USA:ssa ja Saksassa avataan uusia hiilikaivoksia, jotta kansa saataisiin pysymään tyytyväisenä.

Keskeiset esteet ilmastonmuutoksen hillinnälle ovat myös erilaiset ideologiat. Esimerkiksi ’vihreä ideologia’ vastustaa ydinvoimaa ja monia fossiilisia polttoaineita korvaavia energiamuotoja.

Ilmastonmuutoksen torjunnan lisäksi pitäisi ottaa huomioon seurannaisvaikutukset ja varautua ihmisten elinmahdollisuuksien varmistamiseen valtioiden sisällä ja kansainvälisesti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Ilmasto muuttuu – keskiössä on hiili ja kun se saadaan pois ilmakehästä, niin maapallo pelastuu. Näkemys ilmastonmuutoksesta tällä tavoin kerrottuna on varsin yksioikoinen. Riippumatta siitä onnistutaanko hiilineutraaliudessa vai ei – seurauksena on sotia ja kansainvaelluksia, jollei turvata ihmisen asemaa järjestelmässä. Pitää taata elinmahdollisuudet ja puuttua muihinkin ongelmiin kuten ylikansoittamiseen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei ole muuta mahdollisuutta kuin radikaalisti vähentää kulutusta ja tuotantoa. Emme todellakaan tarvitse kaikenmaailman krääsää ja valtaavia tekstiilimääriä ja ylenpalttisia roskiin meneviä pakkauksia. Ala-arvoisen laatuista tavaaraa kuljetetaan meritse ja lentorahtina ympäri maailmaa.
Vähempikin riittäisi parempaan hyvinvointiin.
On mieletöntä "hyödyntää" kaikki luonnonvarat rahaksi.
Lopetetaan raha niin maapallo pelastuu!

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Mitä tekisit ihmisillä, jotka saavat elantosta tuon tarpeettoman tuottamisesta.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Niin, kiertipä asioita miten päin tahansa, päätyy aina siihen, että ihmisiä on liikaa. Päästöjen vähentäminen on tärkeää mutta ihmisten määrän vähentäminen vielä tärkeämpää, sillä se on niin päätöjen kuin muunkin luonnon tuhoutumisen ajuri. Jos sitä ei haluta tehdä epähumaanien katastrofien kautta, väestön kasvun pysäyttäminen siellä, missä vaestö kasvaa nopeasti ja/tai jossa väestöntiheys jo nyt liian suuri, on tehtävä niin nopeasti kuin suinkin mahdollista.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #4

Ja jos väen vähentäminen ei onnistu siirretään vihreät etelään. Siirrettyjen hiilijalanjälki suorastaan romahtaa ja maailma pelastuu.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Voisivat tehdä jotain hyödyllistä työtä.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #15

Entä jos kaikki tuotanto, liikkuminen ja kulutus eli päästöt on kielletty ja eläimetkin teurastettu ? Mitä hyödyllistä tehtävää jää silloin jäljelle ? Itsemurha ? Löytyyköhän paljonkin vapaaehtoisia...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #18

Sellainenko olisi tulevaisuus kun jos kaikki luonnonvarat muutetaan rahaksi?

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Eikös jonkun kansanviisauden mukaan synkässäkin pilvessä voi olla kultainen reuna?

Maailman energiantarve kasvaa, kun kehittyvien maiden väestö tavoittelee sitä hyvinvoinnin tasoa, joka meillä länsimaissa jo on. Elämän ja kuoleman kysymys onkin, millä tuo energia tuotetaan. Perinteisesti on käytetty kivihiiltä, koska se on ollut edullisinta energiaa (vaikkakin edullisuus johtuu vain siitä, että sen aiheuttamia haittoja ei ole kapitalisoitu sen hintaan).

Mutta nyt tilanne on toinen, edullisimmat tavat tuottaa energiaa ovat tuuli ja aurinko. Tästä voi olla kaksi merkittävää seurausta: energia käyttö ei merkitse ympäristön tuhoutumista, ja sotia energialähteiden hallinnasta ei tarvitse käydä, koska uusiutuvaa energiaa on kaikkialla saatavilla.

Yllämainitusta on jo merkkejä nähtävissä, vaikkapa hiilenkäytöstä parjatussa Intiassa.
https://cleantechnica.com/2018/10/22/indias-power-...

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Toivottavasti kansanviisaus pätee. Saattaa olla, että Kiinassa ja Intiassa saatetaan järkiintyä, mutta miten Venäjällä ja Lähi-Idässä, jossa fossiiliset polttoaineet ovat toimeentulon ja elintason perusta. USA on myös hyvin arvoituksellinen. En haluaisi nähdä sitä tilannetta, kun näiden kansakuntien elintason perusteet horjuvat lopullisesti. Seurauksia voi vain arvailla.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kehittyvät maat voisivat ensisijaisesti tuottaa omille kansalaisille tarpaaellisen. Elintaso ei vältämättä korreloi energiankulutuksen kanssa.
Meidän ylenvointiyhteiskunnassa elintaso on jo ohittanut optimaalisen tason ja hyvinvointi vähenee.
Elintason tasa-arvoisuus on keskeinen yhteisön hyvinvoinnin kannalta.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

"edullisimmat tavat tuottaa energiaa ovat tuuli ja aurinko."

Tähän ne perustelut.

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Hintaan en ota kantaa, mutta auringon ja tuulen kanssa ongelmana on energian saannin huono ennustettavuus. Työnteon jaksottaminen energian mukaan voi olla hankalaa. Suuret akkujärjestelmät ovat kalliita, jolloin kokonaiskustannus kasvaa. Säätövoimaa vesi yms. ei ole riittävästi. Kaikkiaan on paljon ongelmia ratkottavissa. Fakta lienee on, että tietyillä reunaehdoilla ja olosyhteissa tuuli ja aurinko tuottavat edullista energiaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei kai sitä energia käytetä pelkästään harakoille? Ja tyhjästä nyhjäistä?

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Kuluttavan väestön kasvusta ja helppojen fossiilisten polttoaineiden lopahtamisesta lienee kuitenkin kyse tässäkin melko turhassa hiilidioksidi-ilmastonmuutos hypetyksessä. Ongelmat selittyvät tuolla mahdottomalla väestönkasvu-resurssiyhtälöllä ja sinunkin mainitsemalla sotavarustautumisella . Jostain syystä karhun nimeä ei tohdita kertoa suoraan. Isoa puhdistavaa rähinää halutaan vältellä keksityllä tarinalla, jolla saataisiin aikaa paneutua todellisuuteen. Kyllä se todellisuus vielä iskee meidän kaaliin ja bensapumpulle. Jähnäys on jatkunut jo pitkään, kauppasodatkin ovat pulpahtaneet julkisuuteen.

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Nykyiset vaatimukset jouduttavat ase ja väestöongelmaa. Aikaa ei jää yhteiskuntien muuttumiselle, vaikka se olisikin vääjäämätöntä.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Kiinassa on ~1000 gigawatin edestä hiilivoimaa ja lisää rakentuu parhaillaan vajaa 300 gigawatin verran, Pariisin ilmasto"sopimus" siunasi kaiken tuon. Eikä Saksalaisiakaan toi kasvien ravintokaasu pelota kun kivihiiltä kaivetaan kiihtyvään tahtiin käyttöön. Ja tämä päästöiltään promillemaa kuvittelee yksin pelastavansa koko pallon hiilenkieltopäätöksellään, melko typerää kansankuristamista.

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Totta, mutta se ei estä meilläkään kulutuskäyttäytymisen kohtuullistamista. Olen ehdottamassa tasapainoista kehitystä, jossa tarkastelussa olisi mukana ihmisten toimeentulo ilmastopolitiikan lisäksi. Tämä on maailmanlaajuinen projekti.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Tämä on maailmanlaajuinen projekti."

Johon osallistuu vain suomalaiset.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Jopa täällä lounais saaristossa lämmityskauden pituus on ollut lähivuosina yli 8kk pitkä, siitä on paha mennä nipistämään lisää kun ilmasto ei oikein tahdo lämmetä. Toisaalta taas jos lämpenis niin maan kokonaispäästöt tippuisi ihan itestään.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Valtavia määriä hävikkituotteita dumpataan jätteeksi kuluttamattakin. Mitähän tulevat sukupolvet mahtavat ajatella tästä mielettömyyden aikakaudesta?

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Suurennuslasit esiin Suomen ´syntiä´ etsittäessä...jollei sitten oteta tuota Porin kauttakulkuhiilisyntiä meidän kontollemme.

http://www.globalis.fi/Tilastot/CO2-paeaestoet

Toimituksen poiminnat