karkot Kaikki ei ole miltä näyttää.

Terroristit – uskontojen uhreja?

Kaikki mitä asiasta voi kirjoittaa on spekulointia tai konfabulointiakin, mutta yritän kuitenkin.

Ihminen on olento, jolla on erityisen vahva tarve takertua yliluonnollisiin asioihin – tämä näkyy lukemattomina uskontoina, salaliittoteorioina ja rituaaleina. Käyttivätpä muinaiset kirkkoisät tätä ominaisuutta todisteena jumalan olemassaolosta – hän oli jättänyt jumalakaipuun ihmiseen luodessaan tämän.

Maalliset paheet ja hyväksikäyttö sekä uskonnon vaatimukset koituvat usein ihmisten kohtaloksi. Luin hiljattain haastattelun uskovaisesta kympin tytöstä, joka oli tullut hyväksikäytetyksi seurakunnassaan ja sisäistänyt olevansa paha. Tässä tapauksessa väkivalta kohdistui henkilöön itseensä. Taustana oli virheellisesti sisäistetty ymmärrys – en kelpaa jumalalle enkä ihmisille.

Turun puukottajasta kerrottiin monessa uutisessa, että hän ei ollut erityisen uskonnollinen – oli omaksunut koko joukon maallisia paheita ja ehkä sen seurauksena vetäytyi itseensä. Hän oli mitä suuremmassa määrin otollinen uhri islamistiselle hyväksikäytölle. Mielentilaa voisi kuvailla toivottomuudeksi – ei työtä, ei paikkaa yhteiskunnassa eikä paikkaa paratiisissa. Sitten tulee valo, mahdollisesti imaami tai nettisivu, joka kertoo, miten saa elämälleen tarkoituksen: ”Liity meihin – aloita pyhä sota”.

Värvättäessä kerrotaan, että tappamalla eri tavalla uskovia, vääräuskoisia palvelet jumalan tarkoitusperiä ja saat siitä palkkion. Jos kuolet, niin pääset paratiisiin ja saat niin paljon hyvää mm. neitsyitä kuin haluat. Uskonnollisessa mielessä itseensä pettyneelle, pelokkaalle ja seksuaalisesti turhautuneelle nuorukaiselle viesti on - kuin viesti suoraan jumalalta.

Terroristitutkijat yksimielisesti yrittävät kertoa, että naisten valitseminen uhreiksi johtui siitä, että puukottaja yritti saada aikaan mahdollisimman paljon kauhua. Kuitenkin jos palataan kontekstiin, jossa uskonnollisesti ja seksuaalisesti turhautunut nuorukainen valitsee uhreja, niin väistämättä voi tulla johtopäätökseen, että länsimainen nainen edustaa kaikkea pahaa, on pahan ruumiillistuma eikä ole kunniaksi kenellekään. Länsimainen nainen ei pukeudu siveellisesti – on huono nainen. Nainen on houkutteleva, mutta ei ole otettavissa. Nainen on röyhkeä, ei kunnioita miestä. Pahimpana kaikesta on vääräuskoinen tai vielä pahempaa vailla uskontoa.

Islamistinen tapa käyttää hyväksi heikoilla olevia tai itseään etsiviä ihmisiä ei rajoitu islamin uskoon – se on yleistä myös erilaisissa kristinuskon lahkoissa. Yhdysvalloissa on terroristisia ryhmittymiä, jotka polttavat sairaanhoidon yksiköitä ja tappavat lääkäreitä, jotka ovat tehneet abortteja.

Suomessa uskonnollista terrorismia ei ole esiintynyt laajassa mittakaavassa, mutta yksilöihin kohdistuvana se on yllättävän yleistä. Seurakunnasta eronnut menettää suruttomana usein koko entisen ystäväpiirinsä. Vanhoja ihmisiä pelotellaan helvetin tulella, jota voi himmentää testamenttaamalla omaisuutensa lahkon ylläpitämälle seurakunnalle tai seurakunnan johtohenkilöille. Seksuaalinen hyväksikäyttö on uskonnollisissa ryhmittymissä luvattoman yleistä ja aina syyllisyyden kantaa hyväksikäytetty, joka ei osaa katua oikealla tavalla – siis katua asiaa, johon ei ole syyllinen. Hyväksikäyttäjä saa anteeksiannon jumalalta.

Usein terroritekojen, murhien yhteydessä puhutaan mielenhäiriöistä. Mielenhäiriö on yksilön ominaisuus, mutta usein taustalla on hengellisiä ja aatteellisia ristiriitoja, jotka ovat ratkaisematta ja terroriteko on kosto tai tuputetun ihanteen, ideologian toteuttamista.

Pahinta on, että uskontojen ja uskontoryhmien sisällä tapahtuvat väärinkäytökset katsotaan usein ihmisten mielissä kuuluvan uskonnonvapauden piiriin. Tärkeää olisi, että uskontojen uhrit saisivat asianmukaista kohtelua ja tarvittaessa apua ja terapiaa. Tämä koskee yhtä hyvin islamin kuin kristinuskon tai jonkun muun uskonnon uhreja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Taloudelliset, poliittiset ja uskonnolliset syyt ovat keskeisiä maasta poistumisen syitä. Ihmiset, joiden henkeä uhataan lähtömaassa mielipiteittensä tai taustansa vuoksi, ovat pakolaisia. Lähtökohta on paremman elämän löytäminen.

Suomalaisia on muuttanut satojatuhansia mm. Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja Ruotsiin. Lähes kaikki ovat olleet ”elintasopakolaisia” tosin muutamat ovat paenneet seutunsa ahdistavaa uskonnollista kulttuuria. Pääsääntöisesti suomalaiset on otettu hyvin vastaan – ahkerina työntekijöinä. Vaikka toiset muuttajat ovat onnistuneet hyvin, osa heistä on joutunut rikoskierteeseen.

Suomeen muuttaneet Lähi-Idän pakolaiset ovat eri asemassa. Ristiriitoja on uskonnon, politiikan ja käyttäytymissääntöjen sekä tapojen suhteen. Nämä ristiriidat eivät helpota kotoutumista ja altistavat ääriliikkeiden harjoittamalle värväykselle. Tilannetta ei paranna se kantasuomalaisten joukko, joka haastaa riitaa maahantulijoiden kanssa. Polttopullojen heittely, käsirysyt ja huutelut herättävät vastustusta ja vihaa – seurauksena on lisääntynyt taipumus ääriajatteluun ja terroritekojen tekemiseen.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Odotellaan vielä, onko kyseessä kansankielellä sanottuna sekopää ja minkälaisten aineiden vaikutuksen alainen hän mahdollisesti oli.
Asia on äärimmäisen vaikea, jos hän vain tekohetkellä oli sekaisin.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Kari - erinomainen teksti.

Erityisesti tuo seksuaalisuuden huomioiminen on hyvä tässä.

Myös tuo Jorman mainitsema asia on täysin mahdollinen.

Meidän tulisi muistaa myös se että kristinusko on ollut ristiretkien uskonto.

Ihminen ei lopulta ole erilainen oli hän mistä tahansa. Asioitten summa voi olla erilainen juuri nyt mutta sama ihminen siellä takana on.

Ilman muuta lisäisin vielä ykkösongelmana maailmanjäykimmät työmarkkinat jotka tekevät kotoutumisesta hyvin vaikeaa etenkin laman aikana.

asia josta ei tajuta jutella lainkaan tässä yhteydessä. Loppujen lopuksi tämäkin ongelma nivoutuu hyvin pitkälle siihen saammeko Suomen asiat SISÄISESTI kuntoon vai emme.

Täällä yritystä aivan uudella tavalla - www.nukkuvat.fi

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Petrin havainto työmarkkinoista on oleellinen. Suomeen tulon raja ei ole valtakunnan raja, vaan työhön pääsemisen raja. Tämä aiheuttaa maahantulijoissa paljon hämmennystä. Etsitty uusi elämä on tavoittamattomissa.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Petri, jos olet huomannut, lehdistö toteuttaa uskonnonvapautta yleensä omintakeisesti, tuomalla esiin vain miinusmerkkisiä asioita;
hyväksikäyttö on ehdottomasti paras aihe, vaikka sehän ei sinällään millään tavalla edusta kristillisyyttä.
.
Kaikissa yhteisöissä bedofiliaa esiintyy jo tilastollisestikkin . tietty määrä, kirkot suovat kuitenkin heille lapsi- ja nuorisotyön osalta poikkeuksellisen suojatun toimintaympäristön. Siksi pedofiilit hakeutuvat juuri näille ammattialoille. Tämä on huomattu katolisessa kirkossa selvityksien yhteydessä.
Seksuaalinen hyväksikäyttö aiheuttaa itsessään voimakkaan syvälle persoonaan ulottuvan huonommuuden ja häpeän. Siihen ei tarvita mitään hengellistä ylimääräistä prässiä.
.
Kuvatunkaltaiset ahdistavat seurakuntafantasiat kannattaa testata osallistumalla johonkin seurakuntatoimintaan, mieluummin useampaan, niin pääsee irti outoa asiaaa koskevasta pelosta.

Vielä kritisoisin kommentoinnissasi seuraavaa yleistämistä;
.
" Yhdysvalloissa on terroristisia ryhmittymiä, jotka polttavat sairaanhoidon yksiköitä ja tappavat lääkäreitä, jotka ovat tehneet abortteja."
- Tällaista ei abortin vastainen työ missään tapauksessa ole.
Jotain yksittäistä vinksahdusta lukuunottamatta.

Sitten kuvaat Jehovan Todistajien eristämiskulttuuria. Jehovalaisuuus pukeutuu kristilliseen terminologiaan, mutta ei ole kristinuskoa.
Aika hirmuisen kuvan olet saanut uskonyhteisöistä helvetillä pelotteluineen. Mistähän se nousee?

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Kirjoitin uskontojen uhreista liittyen lähinnä terrorismiin. En kohdistanut kritiikkiä mihinkään yksittäiseen uskontoon tai uskonlahkoon. Esimerkit, joita olen käyttänyt ovat viimeisen parin viikon aikana lehdissä olleita. Esimerkit ovat myös sellaisia, joihin olen törmännyt elämäni aikana ja osaan olen joutunut puutumaan.

Terroristisolut ovat yleensä pienehköjä oli sitten kyse islamisteista tai abortin vastustajista - kummankin taustalla on usein uskonnollinen vakaumus. Tilastollisessa mielessä on varmaan niin, että hyväksikäyttö on lähes yhtä yleistä maallisissa kuin uskovaisissa piireissä, mutta se ei oikeuta tekoja kummassakaan ryhmässä.

Tunnen useita oikeasti uskonsa mukaan eläviä ja kunnioitan heidän valintaansa.

Toimituksen poiminnat