karkot Kaikki ei ole miltä näyttää.

Voiko kitisemällä parantaa maailmaa?

Nykyisin on muotia kitistä sosiaalisessa mediassa – kaikki on huonosti, poliitikot ovat tyhmiä, maahanmuuttajat vie rahat jne. Ratkaisumallejakin löytyy rajat kiinni, kauppasopimukset katkolle, ulkomaalaiset karkotettava, poliitikot vaihdettava yms. En ole elämäni aikana nähnyt sellaista vyörytystaistelua istuvaa hallitusta vastaan, kuin nyt on – toisaalta sosiaalinen media on tämän vuosituhannen ilmiö ja minä olen elänyt suurimman osan elämääni viime vuosituhannella. Sosiaalisen median 'ansiota' ovat lukemattomat salaliittoteoriat.

Aloitetaan tyhmistä poliitikoista – kun joku sanoo, että poliitikot ovat tyhmiä, niin pitäisi mennä peilin eteen ja kysyä olenko minä tyhmä – vastaus on kyllä. Suomessa poliitikot valitaan vaaleilla. Kansa päättää ketkä heitä edustavat. Kansanedustaja on tietyn kansanryhmän keulakuva. Oikeastaan hän on työryhmä, poliittisine avustajineen ja tukiryhmineen. Asioita päätettäessä pyydetään lausuntoja tutkijoilta, selataan tieteellisiä tutkimuksia jne. Päätöksen teon takana on yleensä mittava selvitystyö. Lisäksi puolueessa on tutkittu tarkkaan mielipidetutkimuksia. Päätökset saattavat tuntua tyhmiltä meistä, jotka olemme eri mieltä, mutta päätökset noudattavat yleensä ko. poliitikkojen kannattajien arvomaailmaa. Esimerkiksi - miksi keskustapuolueen kannatus on korkealla, vaikka kokoajan tehdään 'tyhmiä' päätöksiä. On tosin muutamia kansanedustajia, jotka luulevat osaavansa jotakin ihan omasta päästä.

Poliitikkojen vastuu on äänestäjien vastuuta pois lukien selvät rötökset. Ei ole Sipilää, Orpoa tai Niinistöjä, vaan joukko ihmisiä, jotka ovat äänestämällä mahdollistaneet heidän poliittisen toimintansa. Ei ole myöskään poliittista eliittiä, on vain ihmisiä, joille on äänestämällä annettu valtaa. On totta, että joillakin saattaa valta nousta päähän, mutta kansa voi hoitaa asian seuraavissa vaaleissa.

Onko mahdollisuus laittaa rajat kiinni. Siirtolaiskysymys on edelleen akuutti ja siihen kuluu rahaa. Väestö ikääntyy. Lasten lukumäärän vähenemisestä kertovat suljetut koulut. Vaikka automaatio lisääntyy, tarvitaan ihmisiä ainakin opettamaan, hoitamaan ja järjestystä ylläpitämään. Suomalaisia lapsia ei ole koulutettaviksi ja täytyy muistaa, että lapsen kouluttaminen työikäiseksi maksaa paljon – lisäksi on 10% syrjäytymisriski. Siirtolaiset ovat usein valmiiksi koulutettuja ja muuntokoulutus suomalaisiksi työntekijöiksi on suhteellisen halpaa. Pakolaisten syrjäytymisriski on tosin aika suuri, mutta se ei koske oma-aloitteisesti maahan tulleita. Terveydenhuollossa on paljon hyvin menestyviä siirtolaisia. Viimeinen lääkärissä käyntini vietnamilaista alkuperää olevan lääkärin luona oli tosi tervehdyttävä. Vanhat ihmiset kuin minä eivät ole vastakkain siirtolaistaustaisten kanssa, vaan siirtolaiset mahdollistavat ihmisarvoisen vanhuuden.

Meillä on mahdollisuus lopettaa ulkomaankauppa ja palata 1950-luvulle. Suomen elintason elinehto on ulkomaankauppa. Valitettavasti kauppaa ei voi käydä ilman sopimuksia ja EU on välinen suomalaisten tuotteiden markkinoille pääsyssä. Suomen kaupan haasteita ovat syrjäinen sijainti. Kuljetuskustannukset ovat isoja. Pääomien niukkuus – yksityisille ei ole kertynyt kansallista varakkuutta tuotannon aloittamiseen. Institutionaaliset sijoittajat hakevat rahoilleen parempaa tuottoa ulkomailta. Suomessa ei oikein voi olla 'self made man' - siis luoda itse oma varallisuutensa. Sama ongelma on sekä siirtolaisilla että kanta suomalaisilla.

Koulutuksen epätasa-arvo on lisääntynyt PISA tutkimusten tulokset pudonneet. Seurauksena on, että koulumaailmaan on tullut kaiken maailman innovaattoreita – joku sata systeemi. Ongelmana on että monilla näistä ei ole käsitystä siitä mitä koulussa oikeasti tapahtuu. Lisäksi tulee uusia opetussuunnitelmia, joita on huonosti kokeiltu. Minun mielestäni olisi parasta antaa opettajien tehdä työtään ja vanhempienkin kannattaisi asettua kasvattamisessa samaan rintamaan opettajien kanssa.

On meillä mahdollisuuksia, kun lopetetaan kitinä ja etsitään oikeita toimivia vaihtoehtoja. Sosiaalisessa mediassakin voisi esittää ratkaisumalleja eikä pelkästään haukkua tyhmäksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (42 kommenttia)

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Mikäli Suomi halutaan nousuun pitäisi kitinä, viha ja haukkuminen korvata rakentavilla ehdotuksilla - ehdotuksilla, jotka ovat myös realistisia toteuttaa. Olisi kiva, jos sosiaalisen media ihmisetkin ottaisivat tämän huomioon. En usko, että on mitään salaliittoa kansaa vastaan, on vain vaikeita päätöksiä.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

"Meillä on mahdollisuus lopettaa ulkomaankauppa ja palata 1950-luvulle."

Kannatan sillä voimme palata 2050-luvulle. 3-D tekniikka ja energiaomavaraisuus sekä elintarviketuotannon uudet innovaatiot mahdollistavat sen.

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Komponenttituotanto on keskittynyttä - enkä usko, että tilanne muuttuu 2050-luvulle mentäessä ja vaikka muuttuisikin, niin mitä tehdään tämä väliaika. Energiatuotanto ja elintarviketuotanto olisivat jo nyt, jos toteutuksesta päästäisiin yksimielisyyteen.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Esa Mäkine ainakin parantaa maailmaa kitisemällä, etteivät metsästäjät tunne rauhoitettuja lajeja.

Poistanut kaikki kommentini ja pannut minulle kommentointikiellon.

Kaakanako ?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Valitettavasti kauppaa ei voi käydä ilman sopimuksia ja EU on välinen suomalaisten tuotteiden markkinoille pääsyssä."

Mihin EU:ta tarvitaan kaupankäynnissä, sehän vain vetää välistä eli rahastaa kauppaluvilla.

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

EU luo yleisiä normeja. Yksi direktiivi korvaa kymmeniä kansallisia säädöksiä. Esimerkiksi joku elektroninen vehje pitäisi ilman EU: hyväksyttää erikseen kaikissa Euroopan maissa ja se olisi kaupan este, niinkuin on tarkoitettukin.

Muistan ajan jolloin tietokoneen modeemia ei saanut kytkeä verkkoon ellei se ollut Helsingin puhelinlaitoksen hyväksymä. Hyväksyttäminen maksoi paljon. Tietokoneiden virtalähteissä Finlandia interface oli yhteen aikaan lahes ainoa Suomessa hyväksytty, mutta se ei kelvannut Saksaan tai Ranskaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"EU luo yleisiä normeja."

Standardeja oli jo sata vuotta ennen EU:ta ja valtavasti suomalaista pienteollisuutta on joutunut lopettamaan kalliiden sertifiointikustannusten takia. Itse näen EU:n tuovan vain haittaa teollisuudelle ylimääräisten direktiivien ja kustannusten muodossa.

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Kyse on kauppapolitiikasta ja siitä kuka hyväksyy tuotteen hyvyyden. Esimerkiksi venäjä takavuosina ei hyväksynyt suomalaisen hygienian tasoa, maataloustuotteiden vienti takkuaa moniin maihin kaukoidässä, kun tuotteet eivät täytä sikäläisiä normeja sama pätee Yhdysvaltoihin.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mihin sidotaan realistisuus joka määrittää ehdotusten hyväksynnän?

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Tosi vaikea, mutta kai pitäisi ainakin taloudelliset laskelmat olla jollain hehtaarilla. Olen kuullut ehdotuksia, että lopetetaan puoluetuki ja jaetaan eläkeläisille isot korotukset - se ainakin on epärealistinen. Usein unohdetaan suurten lukujen laki - pienistä tulee isoja jos niitä on monta.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Kyllä kitinää maailmaan mahtuu, blogisi on todistus siitä.
Kitinää on kiva kuunnella, pyssynpauketta ei ole.

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Kitinällä tarkoitan lausumia: hallitus koostuu typeryksistä, Sipilä on tyhmä jne ja tämä ilman mitään perusteluja. Onpa joukossa pyssynpaukkellakin uhkailijoita.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Ei ehkä kitinää kannata lopettaa, sehän on aina kehityksen peruskulmakivi. Kitinää on syytä päättäjien ( siis meidän ) kiittää ja ottaa näkemykset nöyrästi onkeensa ja antaa " kehityksen kehittyä ". Esimerkkinä tämä EU, joka nykymuotoisena ei ihan toimi, kuten sen pitäisi. Ei EU kuitenkaan ilman reipasta ja piristävää kitinää mihinkään tule muuttumaan. EU ssa olevat duunarit / MEP it pitävät tiukasti kiinni totutuista ja vallitsevista käytännöistään ja pyrkivät paaluttamaan oman reviirinsä tarpeellisuden teräspaaluilla. Nyt vaan näyttää siltä, ettei onnistuminen EU ssa olekaan enää satavarmaa. Kansalaiset napisevat ja kiukuttelevat. Mitä tästä seuraa ?

Joko EU siis jatkaa samaa linjaa pankkitukineen jne, tai tarkalla korvalla kuuntelee sitä kasvavaa kitinää. EU han ollaan osittain myös me.

Jää sitten taas nähtäväksi mihin kehitys vie. Ja jos EU hajoaa, niin on kuitenkin niin, että Eurooppa on jollain tavalla menestynyt jo ennen EU ta, ja tulee menestymään EU n jälkeenkin. Uutta yhdistystä pukkaa ihan varmasti vanhoille raunioille, jos vaikka EU loppuisikin.

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Kirjoitit hyvin perustellun kommentin. Kitinä perustelujen kanssa, jotta päättäjä tietää, mistä on kysymys vie asioita eteenpäin, mutta heitot MEPpien tuthuudesta ei. Kansa voi sitäpaitsi päättää ketkä ovat seuraavat MEPit.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Niin, perusteltu toiminta lienee johtaa paremmin tuottaviin päätöksiin. Mitä MEP peihin tulee, niin en heidän määräänsä tai osaamistaan kyseenalaista. Vaaleilla valittu ja kansan tahdon mukaisesti. Semminkin olisi kyllä mukava kuulla, mitä nämä MEP it ovat oikeasti saaneet aikaiseksi kokoustaessaan ja reissatessaan edelleen Brysselin ja Strasboroughin väliä. Työaikana, ja toistuvasti :).

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Ei kukaan ota tosissaan meidän tavallisten kansalaisten järkeviä ehdotuksia, miksi tuhlata aikaa sellaisten keksimiseen. Sitävastoin kitinä, jupina, ja vittuilu ovat peruskansalaisen arsenaali, jota voi käyttää poliitikkojen ja virkamiesten ohjeistamiseen.

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Jupina ja vittuilu on helppo ohittaa, mutta perusteltu esitys vaikeampi. Olen monta kertaa joutunut tilanteeseen, jossa päättäjien 'neuvominen' on tuottanut ainakin osittaisen tuloksen. Neuvoa voi kirjoittamalla viestin, torilla tms. - ei kaivata kuin aktiivista osallistumista.

Käyttäjän ToukoKivi1 kuva
Touko Kivi

"Olen monta kertaa joutunut tilanteeseen, jossa päättäjien 'neuvominen' on tuottanut ainakin osittaisen tuloksen."
Kyllä, minä myös. Noloahan tämä on silloin, kun oma ehdotus (jonka myöhemmin itsekin näkee lapselliseksi, huonoksi ehdotukseksi) otetaan tosissaan ja se johtaa katastrofaaliseen lopputulokseen.

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta Vastaus kommenttiin #44
Käyttäjän HeikkiStrengell kuva
Heikki Strengell

Sosiaalinen media on ajoittain henkilökohtaisten tuntemuksien tuuletuskanava. Perusteetonta syyttelyä ja "kitinää",-kuten tekstissä todetaan-, kohtaavat, oli sitten kyseessä valtioneuvostojen tai komissioiden kaltaiset toimielimet, naapurin ärsyttävä kissa, tai parempaa elämää itselleen etsivä siirtolainen. Heitä kohtaan osoitettu kitinä on usein peräisin jostain henkilökohtaisessa elämässä eteen tulleesta kynnyksestä, tai siihen varpaansa potkaisseen henkilön kivusta.

Kynnyksiä ja rikkoutuneita varpaita on keskimäärin enemmän taloudellisesti ja yhteiskunnallisesti heikoimmassa asemassa olevilla ihmisillä. Heidän täysin oikeutetut kitinät näkemistään ja kokemistaan ongelmista omassa elinympäristössään, ovat vieraita niille, jotka ovat korkeassa asemassa, keskiarvoa paremmin palkatussa työssä, vaikutusvaltaisessa asemassa, yms., missä henkilöiden psykologinen maailma on keskimäärin enemmän positiivisia kuin negatiivisia tunteita sisältävä. Näiden kahden todellisuuden ominaispiirre on nähdä (hieman eri tavoin) toisensa vihollisena.

Aivan kuten kirjoittaja katsoo asemalleen (korkean statuksen henkilöt kuvittelevat virheellisesti omaavansa paremman näköalapaikan yhteiskunnallisten asioiden todelliselle tilalle) tyypillisesti olevansa oikeutettu kitisemään kitisijöille, katsoo kitisijä olevansa oikeutettu kitisemään niille, joiden kokee olevana ongelmien aiheuttaja.

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Minunkin mielestäni on ihan asiallista kertoa päättäjille omia kokemuksia, mutta uhata tappamisella tai haukkua tyhmäksi tai muuten vain vihan ilmaisujen esittäminen ei kuulu suomalaiseen kanssakäymiseen.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Olen täysin samaa mieltä ainakin tässä typerässä poliitikkojen ja hallituksen ainaisessa haukkumisessa.

Tällä kertaa haukkumisvuorossa ovat keskusta, kokoomus ja persut, ja sama kitinä tulee jatkumaan oli siellä hallituksessa ihan mikä puolue tahansa.

Minusta pitää kansan toiveita vaaleissa kunnioittaa ja antaa hallituksille se neljä vuotta aikaa ajaa oman näköistä politiikkaa. Uudet vaalit sitten aina osoittavat oliko suunta oikea.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Kitinä on ehkä ainoa keino... Kitistessä voi löytyä uusia meemejä, uusia polkuja ja uusi tulevaisuus. Tulevaisuushan ei enää ole sama kuin ennen. 1950 -luvulle paluu ei ehkä vaadi muuta kuin hiukan odottelua.

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Kitistessä pitäisi jättää se polku auki.

Käyttäjän teemuru kuva
Teemu Ruippo

Kitisisin hieman tässä.

Vanha kansa tietää sanoa, että joukossa tyhmyys tiivistyy. Siinä on minusta tiivistettynä kolmeen sanaan aika lailla oleellisin tieto massojen käyttäytymisestä.

Ongelmana on sosiaalisen median kaikukammiot, joissa esiintyy vain omia mielipiteitä vahvistavia asenteita ja väitteitä. On paljon helpompaa lukea twiitti jossa verbaalisesti heristellään etusormea jollekin taholle sekä peukuttaa sitä seuraava kommenttisato, kuin aidosti tutustua asioihin uutisista tai kirjoista.

Ihmiset eivät enää uskalla entiseen malliin haastaa ennakkokäsityksiään seuraamalla väittelyitä tai väittelemällä itse, vaan nielevät valmiiksi sulateltua aineistoa kuin kotkanpoikanen emonsa oksennusta ja märehtivät laumassa jatkuvalla tolkulla samaa mössöä kuin lehmät konsanaan.

Äänestyskäyttäytyminenkin perustuu sitten epämääräiseen mutuun ja mielikuviin, mikä on erityisen ironista kun mietitään mihin tarkoitukseen internet luotiin ja minkälaisen sivistyksen kartuttamisen se mahdollistaa.

On hankala sanoa mihin kehitys johtaa tai mitä tilanteelle on tehtävissä. Itse ainakin uskoisin, että ennakkoasenteita vahvistavia plöräyksiä etsiessään ihmisillä ei ole sijaa ajatuksissaan kaikkien kanssa eri mieltä oleville ajattelijoille kuten Pentti Linkolalle. Laumaliberaali ei voi lukea Linkolaa koska hän on parin asiayhteydestä irroitetun sitaatin perusteella natsi, laumakonservatiivi lukee eri sitaatit ja päättelee että hän on anarkisti.

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Jatkan vähän tuota sinun kitinääsi - olen samaa mieltä tai sitten ihan erimieltä. Äänestämispäätös tai äänestämättä jättämis päätös tapahtuu internetin ääressä illan pimeinä tunteina. Poliittista keskustelua tapaa hyvin harvoin reaalimaailmassa, jossa ihmiset haluavat välttää leimautumista. Äänestyspäätöksen lähde voi myös olla peritty ja siihen etsitään vahvistusta. Minusta tuntuu, että MV-lehden kannanotot vaikuttavat moniin, vaikka päivännäöllä tätä väheksytään. Hyvä salaliittoteoria voittaa aina tieteellisen tutkimuksen.

Demokratiaan kuuluu erilaisten vaikutteiden saaminen ja jokainen yksilö päättää omalta kohdaltaan miten toimii, äänestää. Demokratiaan kuuluu myös mahdollisuus, että omat ajatukset, oma ehdokas ei pääse edustamaan. Tämä ei tee muista poliitikoista tyhmiä. Oikeastaan ainoa mahdollisuus on vastuuttaa äänestäjät. Poliitikko on yhtä kuin häntä äänestäneet kansalaiset, jotka ovat myös vastuussa valinnastaan ja poliittisista päätöksistä. Ne, jotka eivät päässeet vastuuseen voivat odottaa seuraavaa kertaa.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

[Oikeastaan ainoa mahdollisuus on vastuuttaa äänestäjät. Poliitikko on yhtä kuin häntä äänestäneet kansalaiset, jotka ovat myös vastuussa valinnastaan ja poliittisista päätöksistä.]

Olen eri mieltä.
Minusta ainoa mahdollisuus olisi vastuuttaa äänestettävät koska äänestäminen klikkiä vastaan ei tuo mitään tulosta.

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta Vastaus kommenttiin #23

Ongelma on siinä, että ihmiset alkavat nähdä poliittisen eliitin äänestämisen jälkeen, johon ei voi vaikuttaa. Tavallaan poliittinen järjestelmä ulkoistetaan. Sen ei kuitenkaan pitäisi olla niin - omille edustajille voi antaa ohjeita myös vaalien välissä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"On meillä mahdollisuuksia, kun lopetetaan kitinä ja etsitään oikeita toimivia vaihtoehtoja. Sosiaalisessa mediassakin voisi esittää ratkaisumalleja eikä pelkästään haukkua tyhmäksi."

Eräänlaista kitinää tämäkin bloki on.
Tässä kitistään siitä kun muut aina kitisee. :)

Se oli vitsi.
Hyvä bloki tämä on ja hyviä ajatuksia.

Siitä kitinästä vielä.

Ei varmaan kitistäisi jos kitinällä ei olisi vaikutusta.
Lapset kitisevät luonnostaan koska kitinän takia vanhempi yrittää täyttää lapsen tarpeet.

Myös aikuiset kitisevät. Ajatellaan että hallitus täyttää kansalaisten tarpeet, kunhan vain kitistään kunnolla.

Se vain on usein niin, sekä lasten että aikuisten kitinän kohdalla, ettei kitisijä oikein koskaan pysähdy miettimään mikä on mahdollista. Kitistään sellaisista asioista joita vanhemmat tai hallitus eivät pysty toteuttamaan, ei vaikka kuinka haluaisivat ja lupaisivat.
-------

Suomen kohdalla tämä turha kitinä on johtanut siihen että hallitu yrittää täyttää kansalaisten vaatimukset ja tukahduttaa kitinät vaikka siihen ei oikeasti olisi varaa ja valtio velkaantuu.

Tämä tosin on hallituksen vika, ei niinkään kitisijöiden, sillä hallituksen pitäisi osat ajatella mihin on varaa ja mihin ei ja täyttää vain niin paljon tarpeita kun mitä mahdollista on.

HAllitusten suuri virhe on ollut tehdä alijäämäisiä budjetteja jotta kitinät loppusivat. Eivät ne lopu. Pitäisi antaa kansalaisten kitistä ja hommata vaikka korvatulpat jos risoo liikaa.

Toinen hallituksen virhe on se että rahaa ei ole käytetty oikein. KJAnsalaisia paapotaan liikaa että saataisiin kitinät loppumaan. Kansalle tarjotaan sokeria ja kermakakkua, kun pitäisi antaa naurista ja ruisleipää. Pitäisi sijoittaa enemmän rahaa investointeihin, sellaisiin paikkoihin jossa raha poikii ja tuo työtä kansalaisille ja jakaa vähemmän kansalaisille, jotka käyttävät ne ulkomaisten kulutushyödykkeiden ostamiseen. Se raha karkaa siis ulkomaille, eikä hyödytä suomalaisia millään tavalla.

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Yritätkö sanoa, että poliitikot eivät kanna äänestäjien antamaa vastuuta 'hoida putiikki'.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Yritätkö sanoa, että poliitikot eivät kanna äänestäjien antamaa vastuuta 'hoida putiikki'."

En minä tällaista yrittänyt sanoa. Et tainnut sitten ymmärtää mitä yritin sanoa.

Sanoisin tästä aiheesta että politikot eivät kanna vastuuta Suomesta eikä äänestäjistään. Sitä enemmän he kantavat vastuuta omasta ja puolueensa äänimäärästä.

Se mitä politikot vaalien voittamisen jälkeen tekevät tähtää enemmän puolueen ja oman äänimäärän säilyttämiseen ja kasvattamiseen kuin hyvään asioiden hoitamiseen. Tästä on seurauksena Suomen velkaantuminen, sekä se että budjettivaroja ei sijoiteta järkevästi, vaan sillä tavalla että seuraavissakin vaaleissa tulisi ääniä.

Äänestäjiltä ei valitettavasti voi edellyttää vastuuta heidän valitessaan vastuullisia päättäjiä. Kansalainen ei pysty erottamaan populistia vastuullisesta politikosta ja siksi valinta valitettavasti useimmiten kohdistuu populistipolitikkoon.

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta Vastaus kommenttiin #38

Nyt selvisi. Se on se demokratian perusongelma, luvataan liikaa ja resurssit eivät riitä ja tehdään päätöksiä väärästä suunnasta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"-Miksi muuten Suomen älymystö muuttaa pois suomesta ?-"

Tämä olisi ongelma jos rajat olisi kiinni, mutta onneksi ne rajat on vielä auki molempiin suuntiin.

Suomen älymystö on valitettavasti Suomelle aivan liian kallis investointi. Ei meillä oikeasti ole varaa näihin älykköihin.

Ehdotankin että lasketaan Suomen älymystö kokonaan pois ja korvataan se vierastyövoimalla.

Ulkomailta saa älyköitä, ja vieläpä paljon älykkäämpiä älyköitä murto-osalla siitä hinnasta mitä suomalainen älykkö maksaa.

Älykköjä kannattaa tuoda vaikkapa Intiasta, Kiinasta, tai Venäjältä, mistä niitä saa halvalla ja valmiiksi koulutettuina. Suomi säästää näin myös koulutuskustannuksissa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Täydellisessä maailmassa ei tarvita kritiikkiä, eli sitä odotellessa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Maailmaa, Suomea ja ajan tapahtumia arvioitaessa joillekin on noussut tärkeimmäksi ja ainoaksi oma tuntemus. Ei väliä miten asiat ovat vaan miten ne koetaan. Niinpä kitisijöillä on harhakuva siitä että oma kokemus on ehdoton fakta.

Kun vielä vaikka 1950-luvulla ja myöhemminkin sellaisia jotka puhuivat jatkuvasti itsestään ja omista tunteistaan pidettiin jotenkin outoja niin nykyisin sellaiset muodostavat kitisijöiden ja mielensämustuttaneiden ydinjoukon.

Sellaisen Kuplan ulkopuolella olevia hieman naurattaa ja myötähävettää nuo koliikkiaikuiset.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Niinpä kitisijöillä on harhakuva siitä että oma kokemus on ehdoton fakta."

Sadoilletuhansille pitkäaikaistyöttömille se oma tuntemus on kylmä fakta vaikka oman työpaikkansa ja palkkansa säilyttänyt ei tuosta välitä pätkän vertaa. Suomelle työttömyys maksaa useampia miljardeja vuosittain.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Omaan lähipiiriini silloin unionijäsenyyttä edeltävään aikaan kuului paljonkin pitkäaikaistyöttömiä, useina eri vuosikymmeninä. Ja sellaisten kokonaismäärä oli pahimmilaan suurempi kuin eu-jäsenyyden aikana koskaan.

Mitäpä sellainen todistettavissa oleva tosiasia kitisijöitä kiinnostaa. Maailma muuttuu ja kohtelee kovasti myös unionin ulkopuolisia maita. Koska ei ei päätäkään kaikesta, se on kansan valitsemien poliitikkojen asia miten niihin muutoksiin reagoidaan. Kansa saa juuri sellaiset poliitikot kuin ansaitsee. Kitinän asemasta peräänkuulutan peiliin katsomista.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #37

"Omaan lähipiiriini silloin unionijäsenyyttä edeltävään aikaan kuului paljonkin pitkäaikaistyöttömiä"

Tuo nyt ei taida millään tavalla nykyisiä työttömiä lämmittää. Suomessa oli lyhytaikaisesti vastaava työttömyys 90-luvun alussa kun ensimmäisen kerran olimme Euroopan yhteisvaluutassa (ERM) ja kupla romahti -92.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #41

#41

Niille sadoille tuhansille kitinä ja suoranainen harrastamasi valehtelu siitä ettei ennen EU-jäsenyyttä ollut suurtyöttömyyttä, katkeruutta, yhteiskunnallisia epäkohtia ja nykyistä suurempaa eriarvoisuuden tunnetta on vastuutonta valehtelua.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Sadoilletuhansille pitkäaikaistyöttömille se oma tuntemus on kylmä fakta vaikka oman työpaikkansa ja palkkansa säilyttänyt ei tuosta välitä pätkän vertaa. Suomelle työttömyys maksaa useampia miljardeja vuosittain."

Kylmä fakta on ettei sadoille tuhansille työttömille löydy työtä muuten kuin kilpailukyvyn paranemisen kautta. Maailmalla Suomen kokoiselle maalle markkinat ovat rajattomat, kysyntä riippuu kuitenkin kilpailukyvystä. Kilpailukyky paranee jos investoinnit elpyvät, eli suomalaisten tuotteiden kysyntä kasvaa. Jos kysyntä ei kasva, ainut kulpailukykyyn vaikuttava tekijä, kun laatu on hinattu niin ylös kuin mahdollista, on tuotteen hinta. Tuotteen hintaa ei saada alas muuten kuin yhteiskuntasopimuksilla, eli sovitaan että palkat on sellaisella tasolla että kilpailukykyä ja menekkiä on.

Kilpailukyky ei kuitenkaan kiinnosta niitä jotka jo on töissä. Heidän työsuorituksensahan on kilpailukykyinen, muuten he eivät töissä olisikaan. Kilpailukykyä pitäisi kuitenkin edelleen parantaa, jotta niillä sadoilla tuhansilla työttömilläkin olisi työllistymisen mahdollisuus.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Maailmaa, Suomea ja ajan tapahtumia arvioitaessa joillekin on noussut tärkeimmäksi ja ainoaksi oma tuntemus. Ei väliä miten asiat ovat vaan miten ne koetaan. Niinpä kitisijöillä on harhakuva siitä että oma kokemus on ehdoton fakta."

Juuri näin.

Lisäksi vaikeus on siinä että kun asiantuntija selittää kansalaiselle maailmaa sen parhaan mahdollisen tiedon valossa, kuvaus on pitkäveteinen ja vaikeatajuinen ja sisältää paljon epävarmuustekijöitä. Todellisen asiantuntijan maailmankuva sisältää paljon epävarmuustekijöitä koska maailma on sellainen, maailma on todellisuudessa täynnä epävarmuustekijöitä.

Kansalainen sivuuttaa asiantuntijan mielipiteet koska ne mielipiteet tuntuvat kansalaisista ikäviltä, vaikeatajuisilta ja epävarmoilta.

Sitten kun populisti selittää kansalaisille maailmaa kaikki on toisin. Populisti maalaa kansalaiselle yksinkertaisen, mielenkiintoisen ja hyvin varman kuvan maailmasta, siinä kuvassa ei ole epävarmuustekijöitä.

Kansalainen valitsee populismin ja populismi menestyy ja kasvaa. Kansalaiset valitsevat populistisen maailmankatsomuksen vaikka eivät siihen uskoisikaan, vain siksi että se tuntuu niin mukavalta.

En tiedä mitä tälle ongelmalle voisi tehdä.

Populistit menestyvät ympäri maailmaa.
Se on vaarallista, eikä sen seurauksia voi ennekoida.

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

On kaksi tasoa oman elämän taso ja yhteiskunnallisen päätöksenteon taso.

Oma kokemus on jokaiselle tärkeä, mutta sen perusteella ei voi yleistää yhteiskunnallisia toimenpiteitä. Oman kokemuksen perusteella voi äänestää puoluetta ja henkilöä, joka vastaa omaan kokemukseen.

Päätöksenteon pitäisi perustua tutkittuun tietoon - johon se usein perustuukin. Yhteiskunnan kehityksen suunnan määrittely ei ole kovin yksinkertaista. On lukematon määrä muuttujia, tekijöitä, jotka vaikuttavat prosessiin. Siksi lähes jokaiselle näkemykselle löytyy Nobeltasoinen puolustaja.

Ongelmana on miten nämä kaksi tasoa saadaan synkroniin - demokratia on yksi yritys tehdä tämä - ehkä paras tällä hetkellä valittavista.

Demokratia on altis näkemyksille jotka painottavat rajoitettua oman kokemuksen piiriä. Tärkeää on saada myös nämä suuntaukset mukaan päätöksentekoon, jolloin ihmisillä on mahdollisuus arvioida saavutuksia.

Toimituksen poiminnat