karkot Kaikki ei ole miltä näyttää.

Turkissa ollaan toisella planeetalla

Turkki on hyvin monimuotoinen maa. On länsimaisittain moderneja alueita – niitä alueita, jonne mennään suomestakin lomalle – siis paikkoja, joissa Turkki näyttäytyy lomaparatiisina. Toinen Turkki löytyy maaseudulta Ankarasta pohjoiseen ja itään. Kaupungeissa kuljetaan Massey-Fergussoneilla, sivuvaunullisilla moottoripyörillä ja moskeijoita on joka nurkalla. Sitten on vielä muutama muu Turkki, kuten Kurdistan.

Turkissa on paljon sisäisiä ristiriitoja. Jos unohdetaan puolueet ja mietitään asiaa aatteiden kannalta, niin ainakin kolmenlaisia suuntausta on vallalla: atatürkkiläisyys, jota vanhakaintainen islam haastaa, islamilaisuus, jota vastassa on länsimaalaisuus sekä kansallismielisyys, jota on useampaa eri muotoa ja kansallisuutta.

Jokaisessa koulussa on vielä 'Ataturk-alttari' – päivän päätteeksi lauletaan kansallishymni koko koulun voimin. Huivit yms. merkit eivät ole olleet sallittuja koulussa, tilanne on nykyhallinnon myötä muuttumassa. Maallisesta Turkin valtiosta on tulossa uskonnollinen valtio.

Turkkilaiset ovat olleet suhteellisen hyvin informoituja, varsinkin nuoriso, joka osaa vieraita kieliä - englantia. Internet yhteydet toimivat maaseutukaupungeissa hyvin ja useiden kotien lastenhuoneesta löytyy tietokone, joka on internetyhteydessä. Erdoganin hallinto on tosin yrittänyt rajoittaa pääsyä milloin Facebookkiin, Twittwrin tai Youtubeen. Rajoitukset ovat olleet suhteellisen helppoja kiertää.

Valtion uskonnollistamiseen on kuulunut vähemmistöryhmien oikeuksien epääminen, naisten aseman väheksyminen ja vallan keskittäminen. Oppositiossa ovat erityisesti hyvin koulutetut nuoret ja erityisesti nuoret naiset. Keskusteluissa turkkilaisten nuorten kanssa taustalla on toivo paremmasta elämästä Turkissa. Pojilla lista on suurin piirtein seuraava perhe, asunto ja auto. Tytöt tahtovat lisää vapauksia, kuten mennä muiden koulutyttöjen kanssa ulos illalla. Lasten ja nuorten vanhemmat toivovat lastensa pärjäävän paremmin maailmassa kuin he ovat onnistuneet.

Turkkilaisten haaveet ovat paljolti samanlaisia kuin suomalaisten 1960-luvulla, jolloin Suomessa elettiin kulttuurista ja taloudellista murroskautta. Vielä nyt monet näkevät vahvan hallinnon mahdollisuutena hyvinvoinnin lisäämiseen.

Turkki tarvitsee vallankumouksen, mutta ei vallankaappausta. Aina löytyy ihmisiä, jotka eivät malta odottaa asioiden luonnollista kehittymistä. Turkissa vallankumouksen (kulttuurivallankumous) tekevät tytöt, niinkuin suomessakin 1960-luvulla. Tämä vallankumous tulee tapahtumaan vaaliuurnilla. Naiset eivät halua enää alistua toisen luokan kansalaisiksi, vaan haluavat olla oman elämänsä subjekteja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Turkki on kuulunut EU:n hankkeiden piiriin. Turkkilaiset ovat osallistuneet hankkeisiin aktiivisesti ja rakentavasti. Monet turkkilaiset näkevät EU-jäsenyyden toiveiden toteutumana. Toisten mielestä Turkki ei tarvitse EU:ta, mutta Eurooppa tarvitsee Turkkia, koska eurooppalaiset harmaantuvat ja turkkilaisissa on nuorta voimaa. Täytyy tunnustaa, että olen huolissani Turkin tilanteesta.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Turkissa vallankumouksen (kulttuurivallankumous) tekevät tytöt, niinkuin suomessakin 1960-luvulla. Tämä vallankumous tulee tapahtumaan vaaliuurnilla. Naiset eivät halua enää alistua toisen luokan kansalaisiksi, vaan haluavat olla oman elämänsä subjekteja."
*******************************************************************

Katso ihan vapaasti nykyisen vaaleilla valitun Erdoganin ajatuksia näistä tytöistä/naisista. Tutustu asiaan... ehkä oletkin tutustunut.

En yhtään ihmettelisi mikäli äänestysoikeus seuraavan 10 vuoden aikana vietäisiin heiltä ja koska enemmistön paine vaikuttaa.... niin vaikkei vietäisikään, niin he äänestäisivät uusia Erdoganeja oman etunsa vastaisestikin.

Kuulostaa kivalta tuo "asioiden luonnollinen kehittyminen" ..... valitettavasti se kehittyminen ei aina vie parempaan suuntaan, vaan voi viedä myös päinvastaiseen suuntaan.

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Siksipä juuri naisissa on potentiaalia. Koulutyttöjen innostus muuttaa Turkkia on iso - ehkä tarvitaan yksi sukupolvi lisää. Pojat ovat rakentamassa omaa lokeroaan eivätkä näe siinä määrin ongelmia.

Vallankaappausten ja väkivaltaisten vallankumousten ongelma on siinä, että uudet hallitsijat omaksuvat vanhojen käytänteet. Kehitys tulee sisäisestä muutoksesta.

Toimituksen poiminnat