karkot Kaikki ei ole miltä näyttää.

Poikien lasikatot

Ruotsalaisen kansanpuolueen uusi puheenjohtaja julisti lasikaton murtuneen. Lasikaton katsotaan muodostuneen, kun johtaville paikoille valitaan usein miehiä. Ihminen on sitä menestyneempi, mitä useampien muiden ihmisten kohtaloon on mahdollisuus vaikuttaa: suuren yrityksen johtaja voi irtisanoa tuhansia työntekijöitä – menestyvä poliitikko voi leikata toimeentuloa sadoilta tuhansilta ihmisiltä.

Kymmeniä vuosia sitten havahduin ajattelemaan poikien asemaa koululaitoksessa. Silloin poistettiin mieskiintiöt opettajankoulutuksesta, seurauksena oli että opettajankoulutukseen Oulussa ei seuraavana vuonna saatu yhtään miespuolista opiskelijaa.

Kaikesta sukupuolineutraalista kasvatuksesta huolimatta on pojilla ajatuskulkuja, joita naisopettaja ei voi ainakaan vielä täysin ymmärtää. Pelkästään poikien psyykkinen kehitys tuottaa eroja ja ongelmia. Toistuvasti tutkimuksissa on todettu, että pojat kehittyvät jonkin verran hitaammin kuin tytöt – ero saattaa olla ajassa mitattuna jopa kaksi vuotta.

Peruskoulun viimeisen luokan jälkeen tehdään jako: tytöt menevät lukioon ja pojat ammattioppilaitoksiin. Vierailu jossain suuressa yrityksessä, jossa juotetaan limpparia ja syötetään pullaa, ratkaisee ammatin valinnan poikien mielissä. Tytöt kehittyneempinä valitsevat tavoitehakuisemmin. Tyttöjen ymmärrys on tässä vaiheessa selkeästi parempi kuin poikien.

Ilmeisesti pojille käy usein niin, että väärä valinta johtaa syrjäytymiseen, vaikka suomalainen koululaitos onkin ylpeä siitä, että pussin periä opinnoissa ei ole – yhdestä tutkinnosta voidaan hakeutua korkeampaan tutkintoon jotakin opintopolkua pitkin. Nämä väylät toimivat jossain määrin. Tiedän monia tyttöjä, jotka ovat käyttäneet näitä väyliä hyväkseen - poikia näkee näissä opinnoissa harvoin.

Lukiot ja erilaiset opintoväylät ovat tyttöjen kansoittamia ja siitä seuraa tietysti se, että suurempi osa yliopisto-opiskelijoista on naisia. Monet opintosuunnat ovat täysin naisten hallussa. Tilanne on näillä näkymin muuttumassa vieläkin tyttöjä suosivampaan suuntaan, jos valinta tapahtuu pelkästään koulutodistusten perusteella. Näin käy, jos rouva ministeri saa pitää näkemyksensä. Osa pojista järkiintyy vasta valintakokeisiin valmistauduttaessa ja pääsee ”onnella” opiskelemaan.

Työelämään tultaessa tasaväkisistä hakijoista valitaan nainen, koska on riski, että yritystä syytetään sukupuoleen perustuvasta syrjinnästä. Tätä sanotaan miesten positiiviseksi syrjinnäksi. Joku tutkija oli arvostellut paikallisia sopimuksia siitä, että se tulee laskemaan naisten palkkatasoa miehiin verrattuna – näin ilmeisesti käy, jos miehet tekevät pitempiä työpäiviä naisiin verrattuna. On mahdollista, että jonain päivänä vaaditaan naisille samaa palkkaa kuuden tunnin työpäivästä kuin miehille kahdeksan tunnin työpäivästä.

Yhteiskunta on jakaantumassa kahtia: miehet viettävät aikaansa lähikuppilassa ja elävät sosiaalituilla, naiset ovat ahkeria ja tekevät työt. Yksi seuraus on se, että fiksujen naisien on vaikea löytää kumppania, kun kaikissa oman viiteryhmän bileissä on vain naisia – toisaalta tosi nainenhan ei miestä tarvitse. Tilastot taitavat kertoa sinkkuuden lisääntymisestä yhteiskunnassa. Toinen seuraus on se, että maaseutukaupunkeihin jää selkeästi huonommin koulutettuja, koska koulutetut muuttavat muualle.

Palatakseni blogin alkuun - menestymiseen. Minusta menestymistä on myös maailman viheliäisimpien ongelmien tutkiminen ja ratkaiseminen eikä pelkästään vallankäyttö. Nykykäsityksen mukaan huonosti menestyvä ratkaisija saattaa välillisesti vaikuttaa koko maailman ihmisten onnellisuuteen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Asioiden merkitys ja ilmeneminen riippuu näkökulmasta. Kokosin blogiini asioita, joihin törmää melkein päivittäin implisiittisesti tai eksplisiittisesti. Valitsin lähtökohdaksi pojan ja millaisiin lasikattoihin hän törmää elämänsä aikana. Voidaan sanoa, että suurin osa lasikatoista on seurausta omista valinnoista. Valinnat ovat kuitenkin usein kohtalonomaisia ja ihmisillä on taipumus sopeutua vallitsevaan elämäntilanteeseen – näin kaikilla sukupuolilla.

Politiikan lasikatot ovat peräisin uskottavuudesta. Vanhakantaiset arvot nostavat miehiä usein politiikan huipulle. Toisaalta me kaikki teemme poliittisia päätöksiä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Tässä on nyt ymmärretty lasikatto hiukan pieleen. Oman typeryyden tai laiskuuden seuraukset eivät liity lasikattoon mitenkään.

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Ei ole. Laajensin lasikattokäsitettä vähän muihinkin asioihin kuin huippuvirkoihin. Kyse on kohtalonomaisesta naisiin kohdistuvasta syrjinnästä alkuperäisessä ajattelussa. Tarkastelunäkökulmasta riippuu siitä onko oma typeryys ja laiskuus seurausta lasikatosta vai onko sillä jokin muu syy. Mielenkiintoista on - onko lasikatot tehty rikottavaksi - ainakin niin uskotaan.

Käyttäjän valtakunnan kuva
Kimmo Liimatainen

"Oman typeryyden tai laiskuuden seuraukset eivät liity lasikattoon mitenkään." Tottahan tuokin on.

Poikien "typeryys ja laiskuus" taitaa tuossa kehityksen vaiheessa kuitenkin olla aika vaikeasti taklattavaa laatua;

"Toistuvasti tutkimuksissa on todettu, että pojat kehittyvät jonkin verran hitaammin kuin tytöt – ero saattaa olla ajassa mitattuna jopa kaksi vuotta."

Jos erot johtuvat sukupuolten erilaisesta fyysisestä ja psyykkisestä kehitysnopeudesta joka korostuu juuri tuossa iässä, miten sitä voi kutsua typeryydeksi ja laiskuudeksi?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Se onko opetettajankoulutukseen mieskiintiöt vai ei on poliittinen kysymys.

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Niin on ja tuskin niitä enää nähdään. Nykyisin on sopeuduttu ajatukseen, että ammattimainen kasvatus kuuluu naisille.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

On populismia levittää dystooppisia nykyään on toivotonta-purkauksia.

Käyttäjän valtakunnan kuva
Kimmo Liimatainen Vastaus kommenttiin #9

Populismia tai ei historia on syklistä - on ollut sitä aina. Luultavasti tulee aina olemaankin.

"Länsi" ei hyvin suurella todennäköisyydellä tee tästä poikkeusta.

Camille Paglian sanoin:

"As Rome fell, so will the west fall eventually".
https://youtu.be/KlYR1isM2o8?t=15m10s

Sir John Baggot Glubb on päätynyt samansuuntisiin johtopäätöksiin esseessään "The Fate of Empires and search for survival".

Suosittelen katsomaan Paglian videon ja lukemaan Glubbin esseen.

Muuten ihmettelen itsekin miksi tuhlaan jälleen aikaani täällä turhassa näppäimistön pieksännässä.

Käyttäjän valtakunnan kuva
Kimmo Liimatainen

Miesten ja poikien epä-tasa-arvoinen kohtelu ei politisoidu -> ei koskaan ratkea helpon kautta.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Jo ennen koulua poikiin iskostetut roolimallit haittaavat tyttöjä ja poikia. Kun otin vastaan ensimmäisen kerran ekaluokkalaisia, tuli monelta tytöltä jo ensimmäisenä koulupäivänä yhteinen tunnustus: 'me pelätään sitä matikkaa, ei kai sitä ole heti ainakaan?' Syyllinen oli yksi konservatiivinen ja ignorantti täti siinä päiväkodissa, josta tuo tyttöryhmä tuli. Poikien osalta isoa vahinkoa syntyy siinä vaiheessa, kun poikavauva alkaa vähitellen kyetä puhumaan ja liikkumaan: silloin syliin pääseminen ja hellittely kosketuksina ja puheena vähenee rajusti. Näin käy kaikissa länsimaissa, asiaa on tutkittu laajasti eri vuosikymmeninä. Tytöille näin ei käy, äidit, isät, muut omaiset ja kasvattajat pitävät käytännössä ja haastateltuna sopivana ja tarpeellisena koskettaa heitä ja huomioida heitä monin lapsimyönteisin tavoin. Myös lapsen esittämiin läheisyyden toivomuksiin ja pyyntöihin suhtaudutaan eri tavoin tyttöjen ja poikien kohdalla. Poikia kohdellaan "asiallisesti", selvästi viileämmin, tunteettomammin. Keskushermoston kehitys tarvitsee fyysistä läheisyyttä, hoivaa, kosketusta ja sen tuomaa turvallisuudentunnetta enemmän ja pidempään kuin karskinpuoleisessa poikien kasvatuksen eetoksessa kuvitellaan.

Se parin vuoden kehitysero ei tietenkään tällä selity, mutta erilainen kohtelu pikkulapsiässä ei sitä eroa ja sen tuomia vaikeuksia ainakaan lievennä.

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Roolimalleihin voi vaikuttaa, mutta kehityserot taitavat johtua perusbiologiasta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Toki on erilaisia vahvuuksia mutta sehän ei ole syy unohtaa poikien hellyyden ja huomion tarve. Olen huomioinut että venäläiset vanhemmat ovat suomalaisia parempia pikkupoikien kohtelussa. Pojille puhutaan pehmeällä äänellä ja heitä pidetään lähellä. Suomalaiset (minun empiriassani) jakavat verbaalisesti asioita vain pikkutyttöjen kanssa jos sitäkään. Poikia kauko-ohjataan komennuksilla. Yleensä ensin pojat jätetään ilman huomiota kunnes tekevät 'jotain pahaa'. Sitten tulee ryöpytys.

Käyttäjän valtakunnan kuva
Kimmo Liimatainen

Kyllä minä olen samaa mieltä kirjoittajan kanssa - myös empiirisesti koettuna.

Tosin silloin kun minä kävin koulua riitti kun ymmärsi lukion toisella luokalla että jotakin pitää tehdä ja vuodessa veti numerot riittävän hyviksi päästäkseen jatko-opiskeluihin. Nykyisin se lienee mahdotonta.

Lasten ja nuorten pitäisi antaa olla nuoria, hölmöilyt pitäisi voida korjata silloin kun järki alkaa toimia.

Koulujärjestelmä suosii tyttöjä poikien kustannuksella. Minusta pitäisi tehdä kokeiluja, esimerkiksi poikakoulu olisi hyvä testata.

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Olin joskus nuoruudessani poikakoulussa, Turun lyskassa opettajana. Oppilaiden kehitystaso oli samankaltainen, mutta en kannata ko. mallia, koska sosiaalisten vuorovaikutusten muodostumisesta puuttuivat tytöt.

Oikeastaan pojat eivät tarvitse mitään erityiskohtelua. Pojat kaipaavat reiluutta, koska pojat vaan tulevat helpommin huijatuiksi kuvitellessaan, että he eivät ole lukutyyppejä. Sitähän heille kerrotaan koko kouluaika, kun verrataan tyttöihin koulumenestyksessä. Voitaisiin jättää vertailut pois ja keskittyä myös sellaisiin asioihin, jotka kiinnostavat myös poikia.

Opot ohjaavat huonon todistuksen pojat automaattisesti ammatillisiin oppilaitoksiin - paikkoihin mitkä eivät voisi vähempää kiinnostaa heitä. Monen sellaisen paikka olisi keksimässä uusia asioita.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ei ihan suoraan tuohon, mutta periaatteessa meillä jokaisella voisi olla oma vahvuutemme. Se vain pitäisi löytää

http://ammattinetti.fi/uratarinat/detail/52e6712d0...

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta Vastaus kommenttiin #18

Keskeistä on löytää itsensä eikä pelkästään ajautua ympäristön, kavereiden, muodin yms. mukana.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Miten paljon ja miten tuoreita kokemuksia sinulla on koulumaailmasta?

Koulu ei suosi tyttöjä ja sorsi poikia. Väite on asenteellinen ja aika kapea. Koulu suosii tietynlaista ideaalina pidettyä oppimistyyliä, tai oikeastaan jo nykyään muutamia tyylejä, on taipuvainen kiirehtimiseen, bulimiaoppimiseen ja ei aina ota huomioon lasten kehitystasoa yleisesti eikä yksilöllisesti - paitsi jos yksilöllä on joku hegemonisesti tunnustettu aakkosdiagnoosi. Ja sitten sopassa on sekaisin sisäilmaongelmia, resurssipulaa, perheiden kouluun tursuttamia ongelmia, opettajien vanhentuneita kasvatuskäsityksiä ja roolimalleja ynnä muuta moniongelmaisuutta, sopeutumattomuutta alalle jne jne.

En vuodesta 1998 alalla toimineena mitenkään kehtaa heitellä mitään kliseisiä tyttö-poika -asetelmia. Ne uppoavat kyllä sieraimiaan puhisuttelevien massoihin.

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Tarkoitukseni ei ollut syyllistää koululaitosta vaan todeta ilmiöitä, joiden kautta pojat ajautuvat tilanteisiin joihin he oikeasti eivät olisi halunneet ja joihin he sopeutuvat. En halua laittaa tyttöjä ja poikia vastakkain - tytöille on yhtä tärkeää menestyä elämässä kuin pojillakin. Enkä aliarvioi suorittavan työn ammatteja, mutta kokonaisuuden kannalta tarvittaisiin korkeasti koulutettuja, jotta tämä maa menestyisi kansainvalisessä vuorovaikutuksessa. Pojat vaan näyttävät tällä kertaa putoavan helpommin pois opintopolulta, joka johtaa vaativampiin ammatteihin.

Esille tuomani ilmiöt on luettavissa tilastoista ja tutkimuksista. Tyttöjen määrät vain yksinkertaisesti ovat suurempia lähes kaikissa korkeammissa opinnoissa.

Tavallisesti en vastaa henkilökohtaisiin kysymyksiin, mutta voisin täydentää profiiliani toteamalla, että olen ollut koko ikäni opetusalalla, mutta taidan olla niitä, jotka eivät osaa opettaa ja siksi siirtyneet kouluttamaan opettajia. Viime aikoina sydäntäni lähellä on ollut avoimen yliopiston väylä yliopisto-opintoihin.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #16

Kommenttini olikin Kimmo Liimataiselle.

Käyttäjän valtakunnan kuva
Kimmo Liimatainen

"En vuodesta 1998 alalla toimineena mitenkään kehtaa heitellä mitään kliseisiä tyttö-poika -asetelmia. Ne uppoavat kyllä sieraimiaan puhisuttelevien massoihin."

Minkä tahansa alan ominaisuuksia voi kritisoida kuka tahansa, kokemuksesta riippumatta.

Olkoon tämä postaus puolestani vähään aikaan viimeinen, aikaa hukkaava näppäimistön pieksäntä.

Muutamia havaintoja mediasta

Tutkimukset viittaavat siihen, että pojat sopeutuvat kouluympäristöön temperamenttinsa ja taipumustensa vuoksi huonommin kuin tytöt (herättää kysymyksiä että ovatko tutkimukset täynnä "kliseisiä tyttö-poika -asetelmia"? Ovatko ne "uponneet sieraimiaan puhisuttelevien massojen" lisäksi tutkijoihin?)

Valtaosa opettajista – yli 3/4 – on naisia.

Naiset vaikuttavat antavat pojille huonompia arvosanoja.

Muutama linkki:
http://www.stat.fi/tup/julkaisut/tiedostot/julkais...
"Kasvatustieteellinen ja opettajankoulutus 77,4%N 22,6%M"

Kansainvälisesti: "Naisopettajat antavat pojille huonompia arvosanoja"
http://www.tekniikkatalous.fi/tyoelama/2012-02-17/...
http://www.telegraph.co.uk/education/educationnews...

"Varsin ristiriitaista oli se, että tytöt saivat kuitenkin parempia matematiikan arvosanoja kuin pojat, vaikka arviointikokessa hyvin tai erinomaisesti pärjäävien poikien osuus oli suurempi."
http://yle.fi/uutiset/peruskoulun_paattavilla_heik...

http://www.hs.fi/kotimaa/a1305620608370
"ON TIEDOSSA, että pojat soveltuvat temperamenttinsa ja taipumustensa vuoksi kouluympäristöön keskimäärin heikommin kuin tytöt"

Sinä kirjoitat:
"Koulu ei suosi tyttöjä ja sorsi poikia. Väite on asenteellinen ja aika kapea."

Uskokoon ken tahtoo.

Toimituksen poiminnat