karkot Kaikki ei ole miltä näyttää.

Näkökulma muuttuu

Olen kuudetta päivää eläkkeellä, taas. Töitä olen tehnyt yli 40 vuotta tai nimitän niitä työvuosiksi, vaikka ne eivät ole sellaisia, joista pappani sanoi äidilleni: ”opeta Kari tekemään töitä”. Suurimman osan elämääni olen ollut jonkinlaisena herran ketkuna – vakituista työpaikkaa minulla ei juuri ole ollut paitsi vajaa kymmenen vuotta opettajana Sastamalan Opistossa. Pätkätyöläisenä olen ollut yliopistolla assistenttina, lehtorina ja apulaisprofessorina sekä koululaitoksessa ja kansalaisopistossa lehtorina ja rehtorina. Matkustellut olen ympäri maailmaa pitämässä esitelmiä – näistä matkoista Oulun verottaja totesi, että ”ryyppyretkiähän ne ovat” ja yliopiston rehtori ”on aikoihin eletty, kun assistentit menevät pitämään tieteellisiä esitelmiä”. Onneksi ymmärrys on nykyään toinen – kansainvälisyys on pienen maan elinehto.

Viimeisellä työkeikalla ehdin täyttää 68 vuotta ts. ylitin maagisen työelämässä olemisen ylärajan ja minusta tuli ”lainsuojaton”. Esimerkiksi, kun jouduin olemaan pari viikkoa sairauslomalla KELAn päätöksen mukaan en ollut oikeutettu päivärahaan, koska olin yli 68-vuotias. Työelämän ja eläkkeellä olemisen raja on varsin jyrkkä ja se raja on 68 v.

Työpaikalla suhtauduttiin ”vanhukseen” erittäin hyvin. Työnantaja, Sastamalan kaupunki otti hyvin huomioon ikääntyneen työntekijän – samoin työtoverit. En kuullut kuin yhden epäilevän kommentin työpaikan ulkopuolisessa kokouksessa ”jaa, sinäkö se vanhus täällä olet”.

Ikääntyvät ihmiset ovat voimavara yhteisössä. Monissa nuorissa perheissä isoäiti on voimavara, joka antaa liikkumavaraa perheen arkeen ja ongelmien ratkaisemiseen. Menneinä aikoina, kirkonkirjojen mukaan, niissä perheissä, joissa mummo oli elossa oli enemmän lapsia. Laajemmin tarkasteltuna työelämänsä tehneet henkilöt voisivat toimia lastensa ja lastenlastensa konsultteina työelämään, hankintoihin ja jopa rakkausasioihin liittyen, kuten isäni teki.

Mitä eläkkeelle pääseminen, joutuminen, siirtyminen sitten tuo taas tullessaan. Työpaikoilla kuten Sastamalan kaupungissakin on sääntöjä siitä, miten saa ilmaista itseään – kirjoittaa. Nämä säännöt taitavat olla - ainakin minulla ovat olleet itsesensuuria – en muista, että kenenkään kirjoituksiin olisi puututtu. Nyt voi hengittää vapaasti ja kirjoittaa on tästä näkökulmasta vahvasti liioiteltua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Eläkkeelle siirtyminen on toisille mahdollisuus, toisille helpotus, toisille onnettomuus. Riippuu siitä miten asemoi itsensä vanhuksena. Työssäni Sastamalan Opistossa olen nähnyt paljon aktiivisia ikäihmisiä, jotka opiskelevat, osallistuvat kolmannen sektorin toimintaan ja toimivat läheistensä opastajina.

Kansalaisopisto on hyvä tapa saada virikkeitä eläkeikään. On hyvä muuttaa näkökulmaa maailmaan.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kari Kotiranta kirjoitti:[Ikääntyvät ihmiset ovat voimavara yhteisössä. Monissa nuorissa perheissä isoäiti on voimavara, joka antaa liikkumavaraa perheen arkeen ja ongelmien ratkaisemiseen. Menneinä aikoina, kirkonkirjojen mukaan, niissä perheissä, joissa mummo oli elossa oli enemmän lapsia. Laajemmin tarkasteltuna työelämänsä tehneet henkilöt voisivat toimia lastensa ja lastenlastensa konsultteina työelämään, hankintoihin ja jopa rakkausasioihin liittyen, kuten isäni teki.],
- hyvin sanottu!

Venäläisessä ja inkeriläisessä kulttuurissa isovanhemmat ovat olleet aina arvostettuja ja kunnioitettuja perheenjäseniä, joilla on ollut oikeus ja velvollisuuskin puuttua lasten ja lastenlasten elämään. Ei kukaan sitä kyseenalaistanut perheessä eikä yhteiskunnassakaan. Edelleen Venäjällä isovanhemmat ovat tärkeässä asemassa huolehtien esim., lastenlasten kouluun saattamisessa ja iltapäivähoidossa ilman minkäänlaista lakia siihen.
Suomalainen lainsäädäntö jopa kieltää sen! Lasten huostaanotoissakin määrätään mieluummin viranomaisedunvalvoja kuin vanhempi tai isovanhempi. Eli riistetään lapselta,lapsenlapselta lähimmäisen rakkaus! Tiedän mistä puhun!

Toimituksen poiminnat