karkot Kaikki ei ole miltä näyttää.

Älkää höpsikö takinkääntämisestä.

Suoraselkäinen ei ole se poliitikko, joka pitää kiinni joskus sanomastaan, vaan se joka marssii kannattajien eteen ja sanoo: tosiasiat ovat muuttuneet, nyt tehdään näin.

Meillä on kummallinen tapa jämähtää kiinni erilaisiin mantroihin, joita hoetaan ja hoetaan ja hoetaan …

Me emme voi sille mitään, että maailma muuttuu nopeammin kuin vaalikaudet vaihtuvat – pitäisikö meillä olla puolen vuoden välein vaalit, jotta poliitikkojen ei tarvitsisi takkeja ei tarvitsisi kääntää. Voitaisiin mennä vuoden aikojen mukaan.

Poliittisten toimijoiden kannattaisi opiskella tosiasiat eikä levittää sosiaalisen median arvailuja. Kannattaa muistaa, että vain osa kansasta uskoo mediaan oli se sitten sosiaalista tai ei sosiaalista.

Kansan mielipide muuttuu nopeammin kuin gallupit kertovat, kannattaa tehdä järkevää politiikkaa sen asemasta, että peesataan omiksi kannattajiksi uskottuja.

Omat mokat kannattaa tunnustaa ja valita oma tie.

Lopuksi viittaan Eric Linklaterin lasten kirjaan 'Kuussa tuulee', jossa lapset osoittivat vakuuttavasti, että mielipiteeseen jämähtäminen haisee. Tämä siksi, että keskustelu takinkääntämisestä kuulostaa sadunomaiselta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Takinkääntäminen on oikeastaan hyve, kun se osataan tehdä tosiasiat tunnustaen. Se on edellytys viisaalle politiikalle ja mahdollistaa uusien asioiden ottamisen agendalle.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Just! Jos takki on nurin, se suorastaan vaatii kääntämistä.

Eräs nykyajan säälittävimpiä papereita on ns. hallitusohjelma. Lähi-idän pakolaisongelma räjähti käsiin, mutta "ööö... koska meillä ei hallitusohjelma sano mitään syyrialaisista lapsiperheistä, niin sellaisia ei silloin ole olemassakaan."

Napoleonin mielestä perustuslain piti olla lyhyt ja epäselvä. Pahuksen hyvä ohje myös ja varsinkin hallitusohjelmien tekijöille!

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Napoleonin mielestä sopimuksen piti olla lyhyt ja epäselvä. Niinpä Napoleon kävikin jatkuvasti sotia.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Olet oikeassa.

Liitän tähän vanhan lehtijuttuni aiheesta:

Takinkääntäjiä ja vastuunkantajia
Turun Sanomat 4.6.2011

Politiikan kielenkäyttö on värikästä. Monet muistanevat vuosikymmenien takaisen lehmänkauppa-termin ja muut poliittisen retoriikan helmet. Kevään eduskuntavaalien jälkeen on ahkerasti viitattu takinkääntöön ja vastuunkantoon.

Erityisesti viime hallituksen pääpuolueet keskusta ja kokoomus vetosivat vastuunkantoon vaalikampanjoissaan, ja kokoomus vielä vaalien jälkeenkin: Portugalin tukemisesta tehtiin vastuunkannon mittari. Tämä perustui uskoon, että tuen torjuminen johtaisi uuteen pankkikriisiin.

Takinkääntöä leimaa yleensä vaalitaktiikka: vaalilupauksesta luovutaan vaalien jälkeen. Äänestäjien pettäminen on tietenkin kunniatonta, mutta toisaalta mielipiteen muuttaminen uuden informaation tai kompromissin niin edellyttäessä on järkevää.

Keskustan sanottiin kääntäneen takkinsa Portugalin tukemisen suhteen. Tosin puolue sai vaaleissa uutta tietoa: sen edustama tukilinja ei tullutkaan kaikkien aikaisempien kannattajien hyväksymäksi. Siten kannanmuutos ei välttämättä ollut pelkkää kiukuttelua.

Perussuomalaiset vastustuvat kaikkia EU-tukia, mutta vaalien jälkeen moni näki merkkejä siitä, että puheenjohtaja Soinin takki alkaisi kääntyä, kun hän ilmaisi halunsa neuvotella. Tukien hyväksyminen olisikin ollut äänestäjien pettämistä, ja tällainen viesti ilmeisesti tuli kentältä, koska Soini kieltäytyi hallitusneuvotteluista.

Tämä ratkaisu toi perussuomalaisille syytöksen vastuuttomuudesta. Puolue joutui siis poliittisessa miekanmittelössä hankalaan rakoon. Jos olit uskollinen äänestäjille, olit vastuuton, jos tunsit vastuuta, käänsit takkisi.

Vastaavasti hallitusneuvotteluihin osallistuneet sosialidemokraatit, vasemmistoliitto ja vihreätkin saivat perussuomalaisilta ankarat syytökset takinkäännöstä, vaikka Portugalin kysymys siivottiin pois hallitusneuvotteluista. Kokoomus taas pääsi suurimpana puolueena ehtojen asettajan rooliin, jossa ei ensisijaisesti joutunut tinkimään lupauksistaan. Joku osapuoli kuitenkin veti tässä liian tiukalle, sillä vasemmisto jätti hallitusneuvottelut.

Hallitusneuvotteluissa on pitkälti kysymys siitä, miten paljon puolueet voivat tehdä myönnytyksiä, ilman että ne leimataan takinkääntäjiksi. Kompromisseja ja niihin liittyviä myönnytyksiä on osapuolten kuitenkin tehtävä, sillä kaikki eivät voi pysyä vaalilupauksissaan. Yleensä joutuvat eniten taipumaan ne, joilla on vähemmän neuvotteluvoimaa ja neuvottelutaitoa kuin toisella. Myönnytyksen tehnyt voi vielä pelastua takinkääntösyytteeltä, jos se pystyy taitavalla retoriikalla naamioimaan myönnytyksensä joksikin muuksi kuin takinkäännöksi.

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Poliitikko joutuu ongelmiin, paaluttaa linjansa liian tiukkaan ja jos äänestäjät muuttavay mieltään.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Ei me mitään vaaleja puolivuosittain tarvita vaan kansanäänestyksiä asioista, siis suoraa demokratiaa. Ulkoparlamentaaristen ja nykyisin vaikutusvaltaisten "etupiirien" vaikutuskanavat kansan asioihin supistuvat näin minimiin, kun politbyroiden valta karsitaan. Edellyttää tietenkin avointa ja rehellistä mediaa sekä asioista keskustelevaa kansaa.

Se on aika ihmeellistä, että ne takit kääntyvät heti vaalien jälkeen ilman sen kummempaa tuumailua tai keskustelua julkisuudessa, vaikuttaa petokselta tai sitten tietämättömyydeltä, jota ohjaillaan "oikeille" urille jostain ulkoa.

Käyttäjän rover kuva
Veikko Virta

Onko Soini todella räksyttänyt virhellisesti vanhoja puolueita vuosikaudet?

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Sanoisin, että kotimaan ja maailman politiikassa ollaan ihan uudessa vaiheessa, joka vaatii uudelleen arviointia kaikilta puolueilta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Toimintatavan muuttaminen ja eteenpäin ajettavien asioiden kulloinenkin priorisointi ei olekaan takinkääntämistä, vaan juuri tosiasioiden kulloistakin tunnustamista.

On kuitenkin olemassa sellaistakin politiikan tekoa, jota hyvällä syyllä voi luonnehtia raukkamaiseksi takinkääntämiseksi. Se riippuu pitkälti siitä kuinka jokin asia tai kannanotto on alunperin ilmaistu. Jos joku puolueen puheenjohtaja vaikkapa sanoo, että "me emme koskaan tule hyväksymään uusia tukilainoja", niin niiden hyväksyminen tilanteen muuttuessa on takinkääntöä. Asia pitäisi ilmaista alunperin harkitusti vaikkapa muodossa: "me emme kannata uusien tukilainojen myöntämista" tai "näissä olosuhteissa emme katso uusia tukilainoja hyväksyttäviksi" t.m.s.

Jaakko Häkkinen

Omituista olisi tavata poliitikko, joka ei kääntelisi takkiaan ja pettäisi lupauksiaan. Suomen taloustilannehan on sellainen, että kaikki tulevatkin hallitukset joutuvat leikkaamaan jatkuvasti kaikilta - ihan sama keitä siinä hallituksessa on.

Äänestäjien ei kannata olla niin tyhmiä, että kuvittelevat tällaisessa tilanteessa vaalipuheiden merkitsevän yhtään mitään. Ne merkitsevät vain sen verran, että niistä erottaa suuremmat valehtelijat pienemmistä: se joka lupaa eniten ei-leikkauksia on suurin valehtelija!

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Jos poliitikko haluaisi kerätä pisteet vaalien jälkeen, niin olisi aika reilusti kertoa uudelleen arvioinnista eikä kierrellä ja kaarrella ja puhua jostain epämääräisestä hallitusohjelmasta tai EU-sopimuksesta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuo pisteiden keruu olisi vielä runsaampaa, jos ennen vaaleja linjauksien yhteydessä sanottaisiin, että "nämä ovat tavoitteemme, mutta on mahdollista, että niitä joudutaan tilanteen vaatiessa uudelleen arvioimaan". Silloin ei koskaan saisi niskalleen takinkääntäjän manttelia.

Toimituksen poiminnat