karkot Kaikki ei ole miltä näyttää.

Pää kuntoon kansalaisopiston kursseilla

Vapaa sivistystyö, kansalaisopistot yms. ovat perinteisesti aktivoineet ihmisiä ikään katsomatta. Seniori-ikäisille on tarjolla kaikkia elämänlaadun ja fyysisen kunnon rakennuspalikoita. Siksi THL:n tutkijoiden havainnot muistisairauksien alun siirtämisessä eivät tulleet yllätyksenä. Seuraavassa esittelen vähän tutkimusta ja tekstin lopussa vertaan tutkimusta kansalaisopiston opintotarjontaan. THL:n suositusten lisäksi kansalaisopistot tarjoavat lisäksi ratkaisun ihmisten yksinäisyyteen.

THL:n tutkimusryhmän tekemässä tutkimuksessa (kaksoissokkokoe) seurattiin 2654 henkilöä yli kahden vuoden ajan. Henkilöt olivat iältään 60-77 vuotta. Henkilöt valittiin tutkimukseen aikaisempien tietojen perusteella: heillä oli kasvanut riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin sekä dementiaan. Kognitiiviset kyvyt olivat myös hieman heikentyneitä omaan ikäryhmään verrattuna.

Henkilöt jaettiin satunnaisesti kahteen ryhmään: tehostetun terveysneuvonnan, ja normaalin terveysneuvonnan ryhmiin. Tehostetun terveysneuvonnan ryhmässä kiinnitettiin huomiota ruokavalioon, liikuntaan, kognitiivisiin harjoituksiin (aivojen käyttö) sekä sydän ja verisuonitautien tarkkailuun. Tutkimuksessa mitattiin muutoksia kognitiivisissa kyvyissä (aivojen toiminnassa). Testimenetelmänä käytettiin neuropsykologista mittaristoa (NTB).

Testitulosten perusteella tehostetun terveysneuvonnan ryhmän ihmiset selvisivät paremmin kognitiivisista (aivojen toiminta) tehtävistä kuin tavanmukaista terveysneuvontaa saaneet. Tulos oli tilastollisesti merkitsevä.

Haittavaikutuksia esiintyi Interventioryhmän ryhmässä kontrolliryhmää enemmän. Yleisin haittavaikutus oli tuki- ja liikuntaelinten kivut.

Tutkimuksen perusteella on tehty pitkälle meneviä johtopäätöksiä. On ajateltu, että tutkimuksessa käytetyn terveysneuvonnan kaltaisilla toimenpiteillä voidaan siirtää dementian alkamista vähintään vuosia – parhainmillaan 10 vuotta.

Kansalaisopistoissa on valmiina koko maan kattava organisaatio, joka pystyy tuottamaan edullisesti väliintulossa tarvittavat aktiviteetit. Esimerkiksi Sastamalan Opistossa on jokaiseen osa-alueeseen sijoittuvia kursseja:

Ruokavalio – opiston kursseilla tutustutaan monipuolisesti ruoan tekemiseen terveellisestä arkiruoasta kynttiläillallisiin.

Liikuntassa on tarjolla laaja kirjo kuntosaleista ja luontoliikunnasta tavalliseen voimisteluun.

Kognitiivisiin harjoituksiin (aivojen käyttö) – kielet ja tietokoneen käytön opettelu tarjoavat hyvää aivovoimistelua.

Sydän ja verisuonitautien tarkkailuun ei ole vielä omaa kurssia, mutta verenpaineen ja muiden terveystietojen kotimittaus voisi olla ohjelmassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Hyvin monissa tutkimuksissa on todettu ihmisten hyvinvoinnin parantuneen ja mielen virkistyneen kansalaisopiston kursseilla. "Viikon paras päivä" on se, jolloin oma opintopiiri kokoontuu.

Toimituksen poiminnat