karkot Kaikki ei ole miltä näyttää.

Ripaus lisää elämänlaatua

  • Uteliaisuus on osa elämän laatua.
    Uteliaisuus on osa elämän laatua.

Kun ihminen tulee vanhaksi, niin nyky-yhteiskunnassa hän muuttuu toimivasta subjektista toimenpiteiden kohteeksi. Päätökset siitä mikä on hyväksi vanhukselle tehdään kaukana omasta elinpiiristä.

Tiedetilalla Keuruulla järjestettiin Grundtvig oppimiskumppanuuteen (Mobile 50+-) kuuluva kansainvälinen kokous, jossa aiheena olivat mobiililaitteen senjori-ikäisten käytössä. Pidin siellä seuraavanlaisen avajaispuheen:

Miksi?

Miksi seniori-ikäisen pitäisi käyttää tietokonetta?

Onko syy tekstin kirjoittaninen? – ei.

Onko tarve käyttää pankkipalveluja? - ei.

Onko tarve katsella videoita? - ei.

Ovatko ostokset internetissä tärkeitä? - ei.

Mitä sitten?

Tärkeää on elämä – elämän laatu.

Mobiili, tietokoneet mahdollistavat yhteydet lapsiin, lapsen lapsiin ja toisiin ihmisiin sekä toisiin ikäihmisiin.

Yksinäisyys on ongelma kaikkialla maailmassa. Vähemmän yksinäisyyttä on enemmän elämän laatua.

Vanhoilla ihmisillä on usein kahdenlaisia kontakteja: maksettuja – hoivapalveluita ja toisaalta ystävien kohtaamista. Ruoka-annoksen tulo postin mukana ulko-oven viereen ei ole edes kontakti.

Tietokone ei korvaa aitoja sosiaalisia kontakteja, mutta ne ovat kontakteja, jotka saattavat johtaa myös oikeaan sosiaaliseen kontaktiin.

Usein kuulee sanottavan: ”Minä menen naapuriin kahville”. Hyvä. Entä jos jalat eivät oikein kanna?

Tietotekniikan osaaminen auttaa. Tietokoneen käyttö kannattaa opetella vielä silloin, kun jalat toimii ja pää pelaa. Jossain vaiheessa se on myöhäistä.

Aivojen käyttö antaa lisää selkeitä vuosia. Pasianssin peluu tietokoneella korvaa monille lääkkeitä.

Minä en enää opi. Sekin vaihe voi tulla vastaan elämässä, mutta se ei ole välttämättä vielä. Ikä ei ole este tietotekniikan oppimiselle.

Minä en käytä Facebookia – se on joutavan päiväistä humpuukia. Toisaalta jotkut vetäytyvät vuorille eroon maailmasta – onko se parempi vaihtoehto – ehkä.

Minä soitan lankapuhelimella – entä jos sen lapsenlapsi onkin Alice Springsissä Austraaliassa – taitaa tulla kalliita puheluita tai ei puheluita ollenkaan. Tietokoneen ilmaiset puhelinohjelmat auttavat ja näyttävät vielä kuvankin lapsen kasvamisesta.

Shoppailu on joidenkin mielestä kivaa – onko se elämän laatua – siitä voidaan olla eri mieltä, mutta joskus on kiva korvata ikkunaostokset ruutuostoksilla. Jos päätyy sisälle kauppaan, niin paketti kannetaan lopuksi koti ovelle.

Harrastuksista en sanonut vielä mitään. Internet on harrastusten aarreaitta riippumatta siitä mitä harrastaa. Suurin ongelma on tiedon tulva, mutta tämänkin ongelman ratkaisu piristää. Rantkaisun avaimet ovat omassa päässä.

Taide internetissä – on museoita, joihin pääsee virtuaalisesti – taide aarteet ovat näppäimen painalluksen päässä.

Tietokoneen käyttö on kulttuurisidonnaista – eri asioita arvostetaan, mutta kaikkialla yhteys muihin ihmisiin on tärkeä.

Tämä on elämän laatua.

Elämän laatu on monien asioiden summa – yhteys muihin ihmisiin parantaa elämän laatua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Why senior citizens should use a computer?

Is text writing the reason ? - No.
Is a need to use banking services the reason ? - No.
Is the need to watch the videos? - No.
Are shopping on the internet important? - No.

So what?

The life is important to live - quality of life.

Veikko Penttinen

Liian moni ajattelee että vanhuus on vanhuus on vika, vaikka se on vain ominaisuus ja ominaisuuksia voi kehittää.

Kaikkien pitäisi viimeistään kuusikympisenä tarkistaa ruokaympyränsä, mennä kuntosalille ja keksiä itselleen muitakin liikuntaharrastuksia. Kun nämä on kunnossa riittää energiaa ja kiinnostusta pysymään ajan tasalla maailman menossa. Sekin on viisasta, jos oppii myös luopumaan turhasta höösäämisesstä.

Mutta kuinka moni tekee näin. Kuinka monien lapset ja ystävät kannustavat tekemän näin.

Suomesta kuuluvasta marinasta päätellen liian harva. Vanhuus on taitolaji, eikä mikään tuomio avuttomuuteen.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

" Kuka vanhana vaappua tahtoiskaan". Minulle tämä vanheminen (vaivoista huolimatta) on tuonut lisää sosiaalisuutta. On paljon helpompi ottaa ihmisiin kontaktia ja ihan ilman tietokonettakin. Tyäväenopisto,poliittinen toiminta ja erill. tapahtumat ovat tulleeet aiempien harrastusten tilalle. Yksi syy yksinäisyyteen ja syrjäytymiseen,on ehkä juuri harrastusten väheneminen. Toinen syy on varmaan se Salomonin viisaus " turhuuksien turhuus", kun on jo vähän joka langasta nyppinyt,väsyminen kaikkeen. Yleensä kuitenkin se,ettei kukaan vedä mukaan toimintaan. Yksin on orpo lähteä uusiin asioihin ?

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

On totta vanhuus on ominaisuus, joka ei estä subjektina, oma-aloitteisena toimijana olemista. Tietokoneen mukaan otto on oma valinta, mutta on hyvä tiedostaa se, että tietokoneen avulla saa yhteyden kansalaisopiston kurssille (ainakin Sastamalan Opistossa on sellaisia) ja ystäviin, vaikka jalat kantaa huonosti.

Tilanne saattaa muotoutua huonoksi, jos lähes kaikki kontaktit ovat maksettuja = hoivapalveluita. Tätä tilannetta voidaan ennalta ehkäistä ottamalla haltuun välineitä, jotka murtavat paikan rajat.

Toimituksen poiminnat