karkot Kaikki ei ole miltä näyttää.

Korruptoiva moraali – moraali korruptiona

 

Korruptio on maksu hyvästä palvelusta. Virkamiehelle saatetaan maksaa siitä, että kaavoituksessa saadaan varatuksi oikeanlainen tontti. Muinoin vanhassa Neuvostoliitossa eräs professori oli tehnyt tutkimuksen, jonka mukaan parta aiheuttaa tartuntoja, koska siihen tarttuu bakteereja. Partatutkimuksen oikeutus tuli kuitenkin moraalisista käsityksistä, joiden mukaan parta ei ollut hyväksyttävä. Minihameitten tultua muotiin moraalin korruptoima tutkija osoitti minihameiden aiheittavan tyttöjen reisien paksunemisen.

 

Korruptiossa näkökulma fokusoituu yhteen asiaan muiden näkökulmien kustannuksella. Moraalisessa korruptiossa tapahtuu täsmälleen samalla tavalla. Moraali antaa palkkion, jonka perusteella toiminta on oikeutettua riippumatta muista tekijöistä. Kyse on mielen korruptiosta, jota kuvaa hyvin vanha sanonta 'tarkoitus pyhittää keinot'. Tarkoitus ja keinot ovat subjektiivisiä kokemuksia niistä menetelmistä ja palkkioista, jotka on sisäistetty toimijan elämänpiiristä.

 

Yksinkertaisin esimerkki on avioerotilanne, jossa toinen puoliso kokee tulleeensa petetyksi. Tämä antaa moraalisen oikeuden vaatia lapsia, koiraa, asuntoa tms. itselle. Palkkio käräjille menemisestä tulee moraalisesta kokemuksesta. Tämä siitäkin huolimatta, vaikka kaikille on selvää, että lapsista riiteleminen ja isän tai äidin demonisointi on kaikkea muuta kuin hyväksi lapsille.

 

Viime aikoina on tullut julkisuuteen paljon kiistanalaisia lastensuojelutapauksia. Esimerkiksi ateisti perhe saattaa joutua silmätikuksi uskovaisessa ympäristössä. Naapurit katsovat että on velvollisuus tehdä lastensuojeluilmoitus, koska perhe on jumalaton eivätkä lapset saa oikeaa kasvatusta. Perheen kannalta pahemmaksi muuttuu tilanne, jos opettaja tai lastensuojelun edustaja on moraalisesti korruptoitunut. Saattaa olla että puututaan velvollisuuden tai moraalin nimissä tilanteeseen, jossa ei ole oikeasti muutostarvetta.

 

Omien näkemysten ja asiakkaiden näkemysten ristiriitojen käsittelyyn ei taida olla oppilaitoksissa edes koulutusta. Ainakin käytännön elämässä törmää jatkuvasti ihmisiin, jotka auttamistyössään eivät osaa analysoida omia motiiveitaan eikä hyväksyä muiden omista poikkeavista tavoista elää. Ei kaikki asiakkaiden kritiikki ja ylilyönnit ole lähdekritiikin puutetta.

 

Alamaisuus on ominaisuus, joka opitaan jo vahaisessa lapsuudessa. Ollessani harjoittelijana poikien hoitolaitoksessa, poikakodissa yli 40 vuotta sitten – siellä oli kovanyrkkinen kaveri, joka hallitsi lauman. Ruokapöydässä - kun tarjolla oli herkkuruokaa ja valvojan silmä vältti, niin jokainen poika kysyi 'valtiaalta', että ottaisitko minun 'makkarani' ja niinpä kaikki herkut kertyivät tämän kaverin lautaselle. Valvojan tullessa paikalle muut selittivät, että oikeasti minun ei ollut nälkä. Alamaisuus korruptoi.

 

Olen joskus miettinyt onko alamaisuutta siinä, että monet nuoret ministerit tulevat 'syötetyiksi susille' - oli sitten kyse vesien puhdistuksesta, SOTEsta tai kuntauudistuksesta. Kysyttäessä he puolustavat rohkeasti esitystä, jota itse eivät välttämättä kannata. Ministerin vaihtaminen ylensä muuttaa myös agendaa.

 

Alkoholin kulutus on ollut vahvasti esillä. Virallinen (THL) kanta on, että asiaan auttaa vain hinnan nosto ja saatavuuden rajoittaminen. Tässä näkemyksessä haiskahtaa ajatus, että on olemassa joukko ihmisiä, jotka tietävät paremmin kuin ihmiset itse – miten tulisi elää. Ymmärrän, että on paljon asioita, jotka puhuvat rajoitusten puolesta, mutta jos taustalla on moraalinen korruptio, niin asia ei ole oikealla tolalla. Moraaliseen korruptioon viittaa se, että mitään muita asioita ei oteta huomioon ja todisteena käytetään mm. epämääräistä tutkimusta matkustajatuonnin määristä.

 

Puunpoltosta ja kynttilöistä on keskusteltu ja pöytään on tuotu pienhiukkasten aiheuttamat sairastumiset ja niistä seuraavat satojen miljoonien kustannukset yhteiskunnalle. Näyttää siltä, että kustannukset toimivat oikeutuksena vaikkapa vaatia lakien muutosta. Huomiotta jää paljonko kustannuksia säästyy, kun ihmiset kokevat hyvää oloa kotona - pöydässä kynttilöitä ja hyvää ruokaa tai istuvat kasi kädessä takan ääressä. Montako mielenterveyden häiriötä jää toteutumatta ja montako avioliittoa särkymättä. Mikä olisi niiden kustannus. Yksisilmäinen tuijotus olemassa oleviin ongelmiin oman vakaumuksen pohjalta on mielen korruptiota.

 

Kaikkein pahinta moraalista korruptiota on moraalin ja oman edun tavoittelemisen samaistaminen. Tämmöinen tilanne on usein pitkäaikaisilla poliitikoilla, diktaattoreilla ja yritysjohtajilla, jotka näkevät itsensä parempina kuin muut ihmiset.

 

Moraalisen korruption välttämiseksi toimijoiden ja organisaatioiden pitäisi kiinnittää huomiota oman toiminnan motiiveihin ja analysoida ristiriitoja asiakkaiden ja muiden toimijoiden välillä. Moraalisesti korruptoitunut päätös ja toimintamalli on harvoin oikea tai paras. Se saattaa tuottaa tyydytystä toteuttajalleen, mutta voi aiheittaa toiminnan kohteille tarpeetonta kärsimystä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Moraali voi oikeuttaa toiminnan, joka voi olla väärin tai jopa lainvastaista. On paljon moraaliin puettuja asiota, jotka on omaksuttu yhteisöstä, perinteestä tai jostakin muusta syystä. Tyttöjen ja poikien ympärileikkaaminen on moraalinen teko – siis moraali oikeuttaa silpomisen, joka on väärin ainakin suomalaisen kulttuurin ja lain kannalta. Kyse on mielen korruptiosta. Palkkio tulee moraalisten arvoarvostelmien muodossa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Olen joskus miettinyt onko alamaisuutta siinä, että monet nuoret ministerit tulevat 'syötetyiksi susille' - oli sitten kyse vesien puhdistuksesta, SOTEsta tai kuntauudistuksesta. Kysyttäessä he puolustavat rohkeasti esitystä, jota itse eivät välttämättä kannata.""

Hyvä blogi. Tuo lainaukseni on yksi selkeä esimerkki, jonka varmaankin moni muukin on itse tykönään ajatellut ja myöskin nähnyt tässä elävässä elämässä.
"Rohkea puolustus" eli tyhjää puhuva pää, josta näkee heti, että näin on ylemmältä taholta käsketty sanoa, muuten menisi virka-auto alta ja olisi entinen ministeri.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Alamaisuus on ominaisuus, joka opitaan jo vahaisessa lapsuudessa. Ollessani harjoittelijana poikien hoitolaitoksessa, poikakodissa yli 40 vuotta sitten – siellä oli kovanyrkkinen kaveri, joka hallitsi lauman. Ruokapöydässä - kun tarjolla oli herkkuruokaa ja valvojan silmä vältti, niin jokainen poika kysyi 'valtiaalta', että ottaisitko minun 'makkarani' ja niinpä kaikki herkut kertyivät tämän kaverin lautaselle. Valvojan tullessa paikalle muut selittivät, että oikeasti minun ei ollut nälkä. Alamaisuus korruptoi."

Hyvä blogi, mutta tuohon en tuollaisenaan usko.

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Natsisaksassa 'rehelliset työntekijät' tappoivat juutalaisia kaasukammioissa riippumatta siitä oliko se heistä oikein vai väärin. Palkkio oli kuitenkin aika iso - oma henki. Tämä on äärimmäinen esimerkki, mutta pienemmilläkin palkkioilla kuten ylempien mielistelystä saadulla mielihyvällä on tehty kaikenlaista.

Raimo Jormalainen

Erikoisen hyvä kirjoitus. Tätä ilmiötä voi löytää ja tarkastella ihan missä tahansa - niin paljon sitä esiintyy. Kahvipöytä-kauhisteluista nettipalstojen kommentteihin ja yleisönosastoihin. Ja itse tulee sitä harjoiteltua joka päivä. Ei taida ihmisen elämä riittää siihen että oppisi suvaitsevaiseksi ja vähemmän narsistiseksi.

Toimituksen poiminnat