karkot Kaikki ei ole miltä näyttää.

Yrittäjäksi Suomeen

 

Yrityksen perustaminen Suomessa on helppoa. Perustamisasiakirjojen tekemiseen menee ehkä pari tuntia. Vaikein asia on yrityksen nimi – löytyykö vapaata hyvää nimeä. Nettisivut saa halvimmillaan eurolla kuukaudessa. Sosiaalisen median tilien perustamiseen menee puoli päivää. Alussa yritys voi toimia autotallissa tai Suomessa on toki lämpimämpää olohuoneen nurkassa.

 

Miksi ei yrittäjiä?

 

Yrittäjäksi ryhtyminen vaatii asennetta ja kykyä tinkiä omasta elintasostaan. Olen seurannut useita alkavia yrittäjiä, joiden tulot ovat ensimmäisinä vuosina sosiaaliavustusten luokkaa. Vaihtaisinko vakaan tulon tai ansiosidonnaisen epävarmaan tulevaisuuteen. Oma mukavuuskolo houkuttaa useimpia – hyvä tuote, liikeidea hukutetaan sohvan nurkkaan ja television kaukosäädin antaa tarvittavat virikkeet. Onneksi on kuitenkin niitä, jotka uskaltavat kituuttaa tavoitteidensa ja unelmiensa tähden. Rikastumisen todennäköisyys yrittäjänä Suomessa taitaa olla samaa luokkaa kuin päävoiton voittaminen lotossa. Pienempiä voittoja on kyllä jaossa. Epäonnistumisen riski on erittäin suuri – menee yritys, talo, puoliso, lapset ja olet ainakin 15 vuotta lainsuojaton ja merkitty mies tai nainen – konkurssin tehnyt yrittäjä.

 

Ei saisi olla haitoiksi

 

Riippuu toimialasta, mutta jokaista varten yhteiskunnalla on tarkastajien armeija – erityisesti maatalous on tarkastajien ”suojeluksessa”. Kuntien ja valtion virkamiehillä tuntuu olevan käsitys, että yrityksille kokoa erottelematta voi ja pitää sälyttää mahdollisimman paljon velvollisuuksia ja maksuja.

 

Kerran yhdessä kokouksessa ehdotin, että kaupungin toiminnassa pitäisi olla yhden luukun periaate, kun yrittäjä tarvitsee tarkastuksia, niin yhdellä puhelinsoitolla saisi asian hoidettua ja kaikki tarkastajat tulisivat kerralla käymään. Yrittäjä saisi neuvoja ammatilliselta tiimiltä eikä erikseen ja erilaisia ristiriitaisia neuvoja jonkun tietyn asian näkökulmasta. Asia kirjattiin paperille uutena ajatuksena.

 

Maalaiskaupungissa on yleensä kourallinen ”yrityksiä” ja tuhannen ”nyrkkipajaa”. Mahdollisuudet toimia kannattavasti ovat hyvin erilaiset. Olen kuullut sanottavan, että jos pienet yritykset osaisivat vähänkään kustannuslaskentaa, niin yli puolet lopettaisivat välittömästi.

 

Erilaiset yrityspalvelukeskukset ja koulutuslaitokset tarjoavat auliisti tukeaan yrityksille – käytännössä se tarkoittaa sitä kourallista yrityksistä. Pienyrittäjät tai yksin yrittäjät eivät ehdi käyttää näitä palveluja. Täytyy kuitenkin muistaa, että nämä jotka työllistävät itsensä ja mahdollisesti pari muuta ovat Suomen suurin työllistäjä. Olemassa olevia organisaatioita voisi suunnata uudelleen, jotta ne palvelisivat paremmin myös pieniä yrityksiä. Minusta tuntuu, että silläkin puolen on usein lysähdetty mukavuuskoloon – on mukavampi keskustella siististi pukeutuneiden johtajien kanssa mukavassa neuvotteluhuoneessa kuin kädet rasvassa olevan pienyrittäjän kanssa meluisan verstaan nurkassa.

 

Kasvuyrittäjäksi?

 

Kasvuyrittäjä on jonkinlainen mandra. Sen avulla houkutellaan yrittäjiä luopumaan ideoistaan ja antamaan ne bisnesenkeleille. On totta, että laajempi katsanto auttaa yrittäjää näkemään toiminnan heikkouksia ja vahvuuksia, mutta liian usein käy niin, että liiketalouden ihmiset eivät näe yrityksen todellista subjektia varsinkin jos ollaan tekemässä jotain uutta. Leijonan luolasta voi saada rahoitusta yhdentekeville ideoille kuten uudenlaiselle raastimelle, mutta kosketusnäyttöpuhelimen markkinoille tuomiseen tarvitaan Steve Jobs. Tarkoitan sitä, että ideoilleen pitää olla uskollinen. Yrittäjän täytyy olla visionääri ja nähdä tuotteiden menestymisen mahdollisuudet. Kunnioitan myös yrittäjiä, jotka ovat löytäneet oman lokosensa ja ahkeralla työllä saavat vähän enemmän palkkaa kuin sosiaaliavustus on.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Kerran yhdessä kokouksessa kalakauppias sanoi, että anoa syy, miksi kannattaa ryhtyä yrittäjäksi on se, että tienaa paremmin. En ole aivan samaa mieltä. Yrittäjyyteen kuuluu usein idea paremmasta maailmasta - ne tuotteet, joita valmistaa tai myy auttavat ihmisiä. Kala on terveellistä ja antaa ihmisille kulinaaqrisia nautintoja.

Niitä ihmisiä, jotka aikovat vain rikastua muiden kustannuksella sanotaan kansan keskuudessa huijareiksi. Tähän ryhmään kuuluvat monet suuryhtiöiden johtajat, jotka tarvitsevat stay yms. bonuksia. Mutta he eivät olekaan yrittäjiä.

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Piti vielä sanomani, että jokainen suuri yritys on joskus ollut pieni yritys - paitsi suurella rahalla - useimmiten yhteiskunnan rahoilla perustetut, kuten Valco. Kuinkas sitten kävikään?

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Nykyisessä paisuvassa hallinto- ja byrokratiahimmeleissä ei iloon ole paljon tilaa.
Eilen esim Soitin Soneran laajakaistapalveluun laskun tiimoilta jota en edes vielä ollut saanut. Epäilin että varmaan tulee, joten hyökkäys on paras puolustus. Soneran mukamas hienon puhetunnistuspalvelun kautta vikailmotus meni perille mutta totaalisen epäselväksi jäi ilahdutetaanko minua 90 € laskulla syystä jossa ilmeiseti Soneran kaistalevys oli kuristettu.
Kun esimerkiksi nämä puhetunnistupalvelut yleistyvät valtion ja kuntien tarjonnassa niin olen varma että tämän hallinto- ja sääntely-yhteiskunnan yrittäjätkin vähenevät.
Voi ottaa minkä tahansa ulkolaisen pankki- tai finanssitalon asiaakkuuden niin näkee kuinka palvelu pelaa miltei 24/7 ja ei puhettakaan mistään jonotuksista tai puheroboteista.

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Tuosta minun kirjoituksestani jäi tosiaan pois "monopolipyrokratia", jota pankit ja puhelinoperaattorit, keskusliikket yms. harjoittavat. Olen kuullut, että nuorilta yrittäjiltä on vaadittu ennakkomaksua yrityksen puhelinliittymän avaamiseksi, koska asianomainen ei ole "oikeissa töissä".

Käyttäjän TeroIln kuva
Tero Ilén

Noin 30 vuoden kokemuksella voin sanoa että rahoituksen järjestäminen on yrittämisen suurin este. Firman voi perustaa netissä muutamassa minuutissa, mutta rahoituksen järjestämiseen voi mennä vuosia tai sitä ei vaan järjesty.

Pankista saa rahaa jos on laittaa oma asunto ym. pantiksi, mutta sekin on pieni raha jos kehitetään vientiin tähtäävää liiketoimintaa.

Suomessa voi helposti perustaa palveluyrityksen, jossa tarvitaan vain Hiace ja työkalupakki. Heti jos aika kehittää uusia tuotteita tai palvelua homma muuttuu todella vaikeaksi.

Kaikki saavat ELY keskuksesta investointiavustusta, mutta se maksetaan jälkikäteen vasta kun olet itse onnistunut järjestämään rahoituksen ja toteuttanut projektin.

Finverat ja Tekesit vaativat valtavan byrokratian ja kun olet saanut paperit valmiiksi joku muu on jo toteuttanut ideasi.

Kaikki menestyneet yritykset kuten esim Supercell ovat saaneet miljoonasijoituksia ulkomailta.

Asia olsi helppo korjata muuttamalla nykyiset yritystuet vakuuksiksi, joilla yritys saa rahaa pankista. Nykyiset tuet ohjautuvat tulonsiirtona suuryrityksille, niilla on rahaa toteuttaa projektit ja palkata yksi henkilö täyttämään hakemuspapereita.

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Totta rahoitus on pullonkaula. Ongelmana on lisäksi se, että jos liikutaan uusissa asioissa rahoittaja ei välttämättä ymmärrä mahdollisuuksia, kuten esim. mikrotietokoneiden ohjelmistotuotanto 70-/80-luvun taitteessa. "Niistä mikrotietokoneista ei tule mitään"

Se, mitä halusin myös kertoa, että liian usein unohdetaan Suomen paras työllistäjä "Hiace ja työkalupakki"

Käyttäjän TeroIln kuva
Tero Ilén

Muistan joskus 80-90 vaihteessa, kun kaverillani joka oli todella pätevä infrapunatekniikassa oli idea korvakuumemittarista, joka mittaisi infrapunalla kuumeen korvasta.

Silloisessa ELY-keskuksessa (en muista mikä se oli silloin nimeltään) todettiin että jos teillä ei muuta ole niin laittakaa pönkä oveen.
Tuote jäi kehittämättä ja patentoimatta.

Taitaa nykyisin olla yleinen ja todella paljon myyty laite.

On todella huono juttu, jos tuotteen menestyksen ensimmäisenä esteenä on leipääntynyt pikkuvirkamies, joka ei ymmärrä tai halua ymmärtää tuotteen tai palvelun mahdollisuuksia.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Aikoinaan Suomessa kehitettin valtion tuella palonkestävä kangas, yritys myytiin sitten Kiinaan joka vei patentin ja nyt valtio maksaa 8 miljoonaa tehtaan raaka-ainevaraston purkamisesta (rikkihiili).

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Tuoreelle yrittäjälle soitti aikoinaan eräs mainosyhtiö Savosta ja kauppasi verkkomainosta.
Yrittäjä päätti kokeilla ja tilasi ”tuotteen”.
Parin päivän sisällä soitti asiasta toinen henkilö samasta asiasta, samasta mainosyhtiöstä.
Kokematon yrittäjä oletti, että kyseessä on sama sopimus, josta jo sovittiin.

Tilauksesta tuli kaksi laskua.

Yrittäjä yritti tavoittaa mainosfirman yhteyshenkilöä, mutta numeroon ei vastattu.

Yrittäjä tiedusteli asiaa kuluttaja-asiamieheltä, etteikö tilausvahvistus olekaan välttämätön?

Kuluttajasuoja-asiamies totesi; ”Ilman muuta asia olisi näin jos olisitte yksityishenkilö, mutta koska olette yrittäjä, niin asia tulkitaan sana-sanaa vastaan. Toki voitte lähteä asiasta käräjöimään, mutta se saattaa tulla huomattavasti kalliimmaksi”.

Toinen esimerkki: Kun perustaa yrityksen (vaikkapa vain t:mi) niin ajoneuvon bonukset on perin yksinkertaista siirtää yksityishenkilöltä firmalle. Jopa vaimolta firmalle!

Sitten kun lopettaa yrittämisen ja haluaisi siirtää toisin päin, niin eipä enää onnistukaan!

Että kyllä yrittäjää saa ”lypsää” surutta ja mielin määrin. Taitaa jopa väkivaltarikollinen päästä ”pienemmällä tuomiolla” loppupeleissä. Vrt. taposta tuomittu ensikertalainen tai verovelkavankeuteen joutunut ex-yrittäjä. Ensimmäinen 4v toinen 15v tai loppuelämä viranomaisten kyykytettävänä...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Toinen esimerkki: Kun perustaa yrityksen (vaikkapa vain t:mi) niin ajoneuvon bonukset on perin yksinkertaista siirtää yksityishenkilöltä firmalle. Jopa vaimolta firmalle!

Sitten kun lopettaa yrittämisen ja haluaisi siirtää toisin päin, niin eipä enää onnistukaan!"

Lopetin yrittäjänä ja jäin eläkkeelle, nyt minulla on näistä poistetuista bonuksista vetämässä kantelu kuluttajariitalautakunnassa, toivottavasti vakuutusyhtiö ei taas lahjo lautakunnan pomoa. Ihmettelin ettei ollut ennakkotapausta, mutta nyt tulee.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Hienoa, juuri tämäntyyppistä kansalaisaktiivisuutta lisää!

Epäkohtia on monia, joten kaikki yrittäjät nykyiset ja entiset, rohkeasti vain informaatiota tulemaan. Ei pk-yrittäjiä muuten huomata.

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Jos Suomeen halutaan lisää työpaikkoja, niin pitäisi olla yrityksiä ja yrittäjiä, jotka niitä perustavat. Hallitus ei luo työpaikkoja, mutta voisi tehdä päätöksiä, jotka olisivat vähemmän haitoiksi yrittämiselle. Yrittäjä ei tarvitse erikoistukia - kunhan kohdeltaisiin kuin muitakin ihmisiä. On paljon virallisia asioita, joissa yrittäjä on huonommassa asemassa kuin työntekijä. Työntekijä on uskottava viranomaisiin nähden, mutta yrittäjä ei.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Yrittäjän velkasaneerausaika yhteen vuoteen ja sen jälkeen puhdas pöytä!

Itselläni ja viidellä veljelläni meni kahdeksan vuotta taistossa, kun SKOP esti velkasaneerauksemme. Käräjäoikeus uskoi SKOP:n koijareita. Katinkulta oli järjetön investointi ja toimimaton liikeidea.

Luomallani "Katinkulta konseptilla" on luotu Holiday Club yhtiö. Ideaani on kopioitu Suomeen ja ulkomaille. Katinkullassa on nyt 2.500 vuodepaikkaa ja kiire on lisää tehdä, sillä käyttöaste on 85%. Katinkulta on työllistänyt jo 25 vuoden ajan 200 suoranaisesti ja 300 henkilöä välillisesti.

Tässä uutinen pari päivää sitten:

http://www.kainuunsanomat.fi/Kainuu/1194835205141/...

Tästä linkistä näet "järjettömän liikeideani" tuoton ja omistajat:

http://mtv3.mobi/uutiset/kotimaa/2012/05/1544353

Mulla meni yrittämisen halu ja terveys - eläkkeelle 43-vuotiaana!!! Koskaan en ollut ajatellut jäävävi eläkkeelle. Aloitin työt 10-vuotiaana.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Tuli tässä mieleen yksi jo vanha asia.

Arhinmäeltä, jonka väitetään olevan kaikkien kyykytettyjen ystävä, häneltä aikoinaan toimittaja kysyi; ” Mitä mieltä olette siitä, että yrittäjät ovat ainoa ryhmä, joka ei kuulu perusturvan piiriin?”

Arhinmäki totesi, että eihän se oikein ole, mutta ei siitä asiasta ole sittemmin sen koomin puhuttu.

Kun vaalitaistossa oli puhetta 5 vuoden irtisanomis-suojasta, niin Timo Soini oli ainoa, joka heitti vastakysymyksen; ” Missä on työttömäksi jääneen hitsarin tai yrittäjän suoja?” (En muista sanatarkasti, mutta ideana jotakuinkin näin)

Seurasi täydellinen hiljaisuus ja sitten siirryttiin ”pika-pikaa” takaisin ”Suuri sote-uudistus älämölöön!"

Ilmeisesti pienyrittäjillekin on ansiosidonnaista työttömyysturvaa jo kehitelty.

En tiedä mikä taho asiassa on takana, mutta henkilökohtaisesti kannatan ajatusta!

Käyttäjän ViiviPartanen kuva
Viivi Partanen

"Onneksi on kuitenkin niitä, jotka uskaltavat kituuttaa tavoitteidensa ja unelmiensa tähden"

Kituuttaa saakin vuosien ajan ja kun jaloilleen pääsee, niin rikkaaksi on turha haaveilla (toki voihan se olla jonkun unelma olla ikenet veressä raatava köyhä). Rikkaiden paikat on jo jaettu ja systeemi pitää huolen siitä, että rikkauksia ei kukaan työtä tekevä näe. Eliitti on hyvin huolen pitänyt systeemistään ja jatkossakin pitää, ettei varakaskaan keskiluokkalainen pääse eliittien tulotasolle, koska paikkoja on vähän ja tarkoituksenahan olikin saada suurempi luokkaero keskutuloisten ja eliitin välille uusliberalismin hengessä.

Keskiluokka ilmeisesti odottaa vain köyhtymistään ja vasta köyhtyessään herää näkemään eliitin juonet, eliitin omaksi turmioksi. On se vaan kumma, että jonkun työ voi olla niin korvaamatonta, kuin toisen työ. Puhumattakaan verotuksen omituisuudesta.

Eliittiä se vaan kuitenkin varmasti naurattaa tämä keskustelupalstojen apinalauma, joka on toistensa kimpussa huutamassa milloin mitäkin puoluetta vastaan (persut, vasurit, sdp, keskusta, uskikset, kokoomus ja se kirottu eliittipuolue rkp), koska apinalauma ei silloin näe, muuta kuin vihollisenaan toisen köyhän. Siinä se pulleaksi paisunut eliittityyppi lauantai iltana siemailee kalliita juomiaan ja polttelee sikariaan ja on kiitollinen antamastanne ilmaisesta viihteestä, jonka apinalauman tappelu saa aikaan. "see no evil, hear no evil, speak no evil"

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Luokkaero näkyy symboleissa. Jos meinaa menestyä yrittäjänä täytyy olla menestyvän yrittäjän merkit. Kuten sanoin viihtyisä neuvotteluhuone avaa lainahanat tehokkaammin kuin verstaan nurkassa oleva koppi. Ulkonäkö - yrityksen ja yrittäjän sallii osallistua kuvioihin tai sitten ei. Tärkeää ovat mm. yhteiset urheilusuoritukset sidosryhmien kanssa, kerhot yms.

Työtätekevä (osallistuu firman töihin) yrittäjä ei ole uskottava - varsinkaan jos ei ehdi "golfaamaan". Itseasiassa menestyminen oikeana yrittäjänä ei ole kriteeri piireihin pääsemiseksi, vaan symbolit. Kuka kehtaa olla sellaisen yrittäjän kaveri, joka ajaa Renulla.

Toimituksen poiminnat