karkot Kaikki ei ole miltä näyttää.

Seniorit tietokoneen käyttäjinä

  • Pirteitä tablettitietokoneen käyttäjiä
    Pirteitä tablettitietokoneen käyttäjiä

 

Useat ikääntyneet ja ikääntymässä olevat ihmiset välttävät tietokoneiden käyttöä. Selitykseksi tarjotaan vanhuutta – ei opi enää, ajan puutetta, tietokoneen tarpeettomuutta tai yksityisyyden menettämistä.

 

Osa selityksistä on pelkkää “muutosvastarintaa” - kun en ole ennenkään käyttänyt tai tarvinnut tietokonetta, en tarvitse nytkään. Osalle selityksistä löytyy myös oikeita perusteluja, kuten fyysiset rajoitteet, kuten käsien tärinä tai huono näkö. Motivaatio-ongelmat ovat myös keskeisiä. Tämä ilmenee lausumina, kuten mitä minä voisin tehdä tietokoneella. Minulla ei ole mitään asioita, joiden tekemiseen voisin käyttää tietokonetta.

 

Ymmärrys tietokoneen hyöty- tai ajanvietekäytöstä riippuu sovelluksista ja niiden käyttökelpoisuudesta. Lukutaidosta ei ole hyötyä – jos ei ole kirjoja tai lehtiä, joita lukea. Sama pätee tietokoneisiin – tietokoneen ja sen käytön osaamisen merkitys tulee sovellusten kautta. Tarvitaan yhteyksiä lastenlapsiin tai voidaan katsoa unohtuneita televisio-ohjelmia tai kirjoittaa muistelmia – näiden kautta tietokonetaidoille tulee merkitys.

 

Tässä minitutkimuksessa oli tarkoituksena selvittää seniori-ikäisten tietokoneiden käyttömahdollisuuksia ja motivaatiota niiden käyttämiseen. Ihmiset muodostavat merkityssuhteita ympäristön asioihin. Tietokone voi olla osa elämäntilannetta tai se on osa kaukaista maailmaa.

 

Tutkimuksen tarkoituksena oli: selvittää seniori-ikäisten ihmisten tietokoneen käyttömotivaatiota, aikaisempien käyttökokemusten vaikutusta, tietokoneen käytön mahdollisuuksia ja tietokoneen käytön henkilökohtaisia edellytyksiä. Tutkimus toteutettiin kyselytutkimuksena. Kurssin alussa opiskelijoita pyydettiin täyttämään kyselylomake.

 

Suomalaisessa aineistossa on tässä tutkimuksen vaiheessa 4 ryhmää. Kaksi ryhmää Tiedetilan tietojenkäsittelykursseilta ja kaksi ryhmää Sastamalan Opistolta. Yksi Tiedetilan ryhmistä oli vasta-alkajien ryhmä, muiden ryhmien opiskelijoilla oli perustaidot tietojenkäsittelyssä. Kaikki opiskelijat ovat seniori-ikäisiä. Keski-ikä 68 vuotta. Opiskelijoita yhteensä 36, joista noin puolet miehiä.

 

Opiskelijat valitsivat kysymyksistä itselleen tärkeät laittamalla rastin kysymyksen edessä olevalle viivalle tai jos hän osasi asian hän rastitti kohdan osaan jo. Ryhmäkohtaisiin vastauksiin valittiin eniten valintoja saaneet vaihtoehdot.

 

Keskeisimmät asiat, jotka vasta-alkajat haluavat oppia olivat: pankkiasioiden hoito, uutisten luku, tekstin kirjoittaminen ja digikamerakuvien tallentaminen. Samat asiat ovat myös niitä, jotka perustaidot omaavat osaavat jo. Heille keskeisiä opiskelun kohteita olivat: osallistuminen sosiaaliseen mediaan, kielen kääntäminen, internet, internetpuhelut ja ostokset internetissä. Lisäksi tulee digikamerakuvien käsittely ja tallentaminen.

 

Opiskelijat, joilla ei ollut aikaisempaa kokemusta tietokoneen käytöstä, halusivat käyttää tietokonetta näppäimistön ja hiiren avulla. Tietokoneen käyttöpaikka arviot jakaantuivat tasan: osa halusi käyttää missä tahansa paikassa kotona, osa tietyssä paikassa kotona.

 

Perustaidot omaavat tietokoneen käyttäjät halusivat näppäimistön ja hiiren lisäksi käyttää kosketusnäyttöä. He haluavat tietokoneen mukaansa kodin ulkopuolelle tai ainakin kotona he haluavat käyttää tietokonetta eri paikoissa. Vain harvat tyytyvät tietokoneen käyttöön työpöydän vieressä.

 

Suosituimmaksi tietokoneeksi nousi kaikissa ryhmissä kannettava tietokone. Toiseksi suosituin oli pöytätietokone. Muutamat opiskelijat valitsivat myös tablettitietokoneen ja älypuhelimen.

 

Kysyttäessä, mikä on parasta tietokoneen käytössä, niin kaikkien ryhmien vastaukset olivat hyvin samanlaisia. Pankkiasioiden hoito, uutisten lukeminen internetistä, kommunikaatio muiden ihmisten kanssa ja erilaisten ostosten teko olivat keskeisiä valintoja. Tietokoneen käytettävyyteen kiinnitettiin myös huomiota.

 

Tutkimuksen perusteella voi päätellä, että näkemys tietokoneen käytöstä on samanlainen sekä niillä opiskelijoilla, jotka eivät ole käyttäneet tietokonetta ja niillä joilla on jo perustiedot tietokoneen käytössä. Erona on se, että vasta-alkajat haaveilevat niistä taidoista, jotka perustaidot omaavat jo osaavat. Tällaisia taitoja ovat pankkiasiat, uutisten lukeminen internetistä, kommunikaatio muiden ihmisten kanssa ja erilaisten ostosten teko internetissä.

 

Perustaitoja omaavat haluavat syventää taitojaan internetin käytössä ja laajentaa tietokoneen käyttämistä tukemaan harrastuksia, kuten valokuvaus, sukututkimus tai kirjallisuus. Perustaitojen hallitseminen antaa mahdollisuuksia ja lisää näkemystä tietokoneen käytöstä.

 

Tietokoneen käyttäminen on tietokonelaitteiden käyttämistä. Suurin osa tutkimukseen osallistuneista seniori-ikäisistä ihmisistä haluaa tietokoneekseen kannettavan tietokoneen ja suuri osa haluaa käyttää tietokonettaan muuallakin kuin kotona. Mahdollisina käyttöpaikkoina ovat kesämökit, hotellit jne. Tämä edellyttää joustavaa mobiili-internettiä.

 

Tämän tutkimuksen aikana syksyllä 2012 tablettitietokoneet olivat tuloillaan. Aikaansa seuraavat ikäihmiset, suuri osa tutkimukseen osallistuneista kurssilaisista oli kiinnostunut tablettitietokoneista ja älypuhelimista.

 

Tiedetilalla pidettyjen kurssien kokemusten perusteella seniori-ikäiset oppivat suhteellisen nopeasti tablettitietokoneen käytön. Ongelmana on se, että valitessaan tablettia tai älypuhelinta, joutuu sitoutumaan joko Googleen, Appleen tai Microsoftiin. Sovelluskirjastot ja jopa sähköpostit joutuu valitsemaan laitteen käyttöjärjestelmän mukaan. Tämä aiheuttaa hämmennystä erilaisten järjestelmien käyttäjien kesken.

 

Tämä selvitys on osa EU:n Elinikäisen oppimisen toimintaohjelman Grundtvig oppimiskumppanuutta. Suomessa oppimiskumppanuuksia hallinnoi CIMO. Projektin nimi on Mobile 50+-, jossa on osllistujia Suomen lisäksi Liettuasta, Ruotsista, Saksasta ja Turkista.

 

This Project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

 

Linkkejä alkuperäisiin raportteihin. Tutkimus on versiossa 0.1 – odottaa lisää materiaalia ja käännökset draft.

 

https://docs.google.com/file/d/0Bwxfj49xC9SLYmZhNEZ1UzVHNXc/edit

https://docs.google.com/file/d/0Bwxfj49xC9SLTEhsaHRQaG5kSlk/edit

https://docs.google.com/file/d/0Bwxfj49xC9SLcmxJRS1jejNHUlE/edit

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Grundtvig oppimiskumppanuuksien myötä on ollut tapana tehdä pieniä tutkimuksia, vaikka ne eivät mitenkään pakollisia ole. Nykyinen hanke Mobile 50+- keskittyy Tiedetilan osalta harvaan asutun alueen ikäihmisten tietokonetaitoihin. Kyselylomakkeella on yritetty selvittää mitä ikäihmiset tekevät tai tekisivät tietokoneella. Kaksi perustavaa laatua olevaa vastausta saatiin. Ikäihmiset haluavat liikkua tietokoneidensa kanssa. Vaatii toimivaa mobiililaajakaistaa. Toiseksi oppiminen on portaattaista ja nälkä kasvaa syödessä. Mielenkiintoista on verrata tuloksia, kun niitä saadaan partnerimailta.

Käyttäjän pulkkisenpen kuva
Pentti Pulkkinen

Pian on mittarissa 74v Olen tietysti ollut jonkinlaisessa suhteessa tietokoneeseen noin 35 vuotta, tosin alkuaikoina vain yksinkertaisen taloushallinnon ohjelman käyttäjänä.

Olen varmaan jo hiukan pitemmällä kuin ihan alkuasteella. Pankki jopa pörssikaupat hoituvat hyvin. Sähköpostista selviän hyvin, fb;stä hallitsen perustoiminnot. Kirjoittelen erilaisille palstoille silloin tällöin. juuri ja juuri pystyn lataamaan kuvia kamerasta ja joissain tapauksissa siirtämään kuva esim tänne.

Se mikä harmittaa eniten on että käyttöjärjestelmistä tulee aina uusimpia versioita, samoin Googlen ja Facebookin mutta myös yritysten sivuja päivitetään liian usein mielestäni ihan turhaan. Kokemukseni on että usein toimivuus vain pahenee näissä uudistuksissa. Vie liian paljon aikaa ennenkuin uudistetun sivuston kanssa pääsee taas sinuiksi.

Tietävätköhän nämä kehittäjät kuinka paljon harmia aiheuttavat ainakin senioreille mutta kenties myös muille.

Onko missään saatavilla tietokonesanaston sanakirjaa. Suurin osa valikkolaatikoiden teksteistä menee ohi hilseen ?

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Tavallaan tietokoneiden käytettävyydessä on menty taaksepäin. Ennen oli Windows, joka pysyi päällepäin suhteellisen samanlaisena. Nykyään on puoli tusinaa erilaista järjestelmää ja niissä kymmeniä mahdollisia vaihtoehtoja joko oletuksena tai muokattavissa. On todella vaikea pysyä perässä.

Nykyään täytyy sitoutua johonkin "brändiin" ja toivoa, että ne asiat joita tarvitsee toimisivat siinä. Yhteistä näkemystä asioiden toiminnasta ei ole. Toisaalta kehittäjät vannovat intuitiivisyyden nimiin, mutta ymmärtääkseen opettelematta täytyy olla melko paljon yleistietoa tietokoneista.

Sanastoa laitteista http://www.tietokoneopas.com/sanasto/
http://arkkitehtuuri.tkk.fi/oppituolit/ro/tat/sana...
Tämä ehkä paras http://sano.se/suomeksi/

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa

>Tavallaan tietokoneiden käytettävyydessä on menty taaksepäin. Ennen oli Windows, joka pysyi päällepäin suhteellisen samanlaisena. Nykyään on puoli tusinaa erilaista järjestelmää ja niissä kymmeniä mahdollisia vaihtoehtoja joko oletuksena tai muokattavissa. On todella vaikea pysyä perässä.

Ongelmana on se, että välillä markkinoille tulee täydellisiä susia, joihin kaikkien oletetaan siirtyvän. Aikoinaan, sanotaan 1990-luvun alussa, DOS-ympäristö tehostettuna merkkipohjaisilla "graafisilla liittymillä" oli nopea, luotettava, ymmärrettävä ja toimiva. Sitten tuli Windows, joka ei ollut mitään näistä. Se kehittyminen toimivaksi kesti 20v. Win7 on ihan OK ja XP työssä oli kohtuullisen toimiva. Nyt huolestuttaa kun kaupoista saa vain järkyttäviä Win8-koneita. Onneksi ehdin ostaa uuden Win7-läppärin keväällä. Toivottavasti se kestää siihen asti kun Win9 palaa taas ruotuun. Näin on pakko tapahtua: eihän Win8-koneita millekään työpaikalle hankita.

>Nykyään täytyy sitoutua johonkin "brändiin" ja toivoa, että ne asiat joita tarvitsee toimisivat siinä.

XP ja Win7 ovat hyvin sopusoinnussa keskenään ja KDE-käyttöliittymällä varustettujen linux-jakeluiden kanssa. Näitä pystyy loistavasti käyttämään ristiin ilman merkittävää uuden opiskelua. Nuo kaikki tutkimuksessa kuvatut perustehtävät onnistuvat suunnileen samoilla opeilla. Teen Open-Suse linuxilla kaikki, mihin en erityisesti tarvitse windowsia. Toistaiseksi mitään erityistä sitoutumista ei ole tarvinnut.

Minulla on myös Android-tabletti, mutta se ei mitenkään korvaa näppäimistöllä ja hiirellä varustettua tietokonetta. Se sopii lähinnä nettisurfailuun ja PDF-dokkareiden lueskeluun sohvalla tai sängyssä maaten. Sen käyttöliittymä on hieman kömpelö, mutta riittää ko tehtäviin. Esim meileihin en vastaile kosketusnäytön näppäimistöllä kuin hätätilassa. Siis näppäimetön puhelin on minulle kauhistus. Sellaista en tule koskaan hankkimaan.

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta Vastaus kommenttiin #13

Linuxin etu on siinä, että siinä voidaan käyttää joustavasti erilaisia käyttöliittymiä. Saas nähdä tekeekö kukaan Win8 tyyppistä liittymää. Pari vuotta sitten kokeiltiin Sastamalan Opistossa Linuxia ja gnome-käuyytöliittymää opetuksessa. Kun ei kerrottu, niin monet luulivat käyttävänsä Windowsia.

Kehitys on hyvä, mutta raakileina (koepalloina) markkinoille tulevat systeemit sekoittavat. Tietokoneissa Microsoft sanelee, millaisella versiolla valmistajat saavat myydä koneitaan - siksi varmaan Win8. PC-käyttäjät uhrataan ilmeisesti mobiilille.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

P.P>Se mikä harmittaa eniten on että käyttöjärjestelmistä tulee aina uusimpia versioita, samoin Googlen ja Facebookin mutta myös yritysten sivuja päivitetään liian usein mielestäni ihan turhaan. Kokemukseni on että usein toimivuus vain pahenee näissä uudistuksissa. Vie liian paljon aikaa ennenkuin uudistetun sivuston kanssa pääsee taas sinuiksi.

oooooooooo

Totta.
Se on sitä bussineksen tekoa.
Eivät kouluttajat taida paljoa tällaisista puhua.

Nimim. "Uusien ohjelmien ja järjestelmien käytön opettelua vuodesta 1960."

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Jorma, sinä olet tehnyt sitä pitempään kuin minä - aloitin reikäkorteilla vasta vuonna 1969. Yksi järjestelmä ei ole monta vuotta pyörinyt. Nuorempana vuodet olivat pitempiä eikä se niin paljon haitannut. Nykyään taitaa muutostahtikin olla nopeampi.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Tietokoneella istumisesta tulisi ainakin naapurien kyyttämistä parempaa tekemistä ikäihmisille. Täällä voi tehdä vaikka mitä: lukea ja kirjoittaa blogeja, seurata uutisia, kuunnella musiikkia, pelata pelejä... Oma muutama vuosi sitten eläköitynyt mummoni maksaa laskut koneella, muokkaa ottamiaan valokuvia ja facebookkaa aktiivisesti.

Jos oma osaaminen puuttuu, kannattaa hakeutua kansalaisopiston tietokonekursseille tai pyytää sukulaisia neuvomaan.

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Ei ikä ihmisten kyvyssä oppia tietokoneen käyttöä ole mitään vikaa - ongelmaa on asenteessa. Jos asenne saadaan muutettua, niin tietokoneesta tulee hyvä kaveri. Tuossa tutkimuksessa yritettiin paneutua siihen, mitä kannattaa opettaa vastausten pohjalta. Valitettavasti monien kansalaisopistojen ohjelma on jotain ihan muuta. Tarvittaisiin ikäihmiskeskeistä lähestymistapaa.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Kansalaisopistossa mentiin niin hurjaa vauhtia, että olin jatkuvasti "jumissa". Into loppui. Lähipiirin opastuksella, itse kokeillen ja "kompastellen", kuin kantapään kautta.
Ensimmäinen oppi, ettei tämä tietsikka ihan heti rikki mene ja kaatumiseenkin on omat kikkansa.
Tietokone on mukava kaveri.

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Kommentoisin tuohon lisäksi, että ei mene rikki eikä pure. Pitkälle pääsee, kun lukee mitä ruudulla kerrotaan ja rohkeasti kokeilee eri vaihtoehtoja.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Huonoja ohjemistoja ja webbisivuja pitää myös saada haukkua kunnolla, koska huono on huonoa, eikä se taas riipu käyttäjästä.

Kertakaikkiaan keskinkertaisia käyttöliittymiä on paljon. Esimerkiksi tilin selaus ja hakutoiminnot vaihtelevat pankeittain laadullisesti. On erittäin helppo kuvitella nykyisiä paremmin toimiva verkkopankki.

Toimituksen poiminnat