karkot Kaikki ei ole miltä näyttää.

Vaalit voitettu – politiikka hävitty

 

Vaaleihin alettu suhtautua kuin jääkiekkoon. On noin 10 joukkuetta, jotka ottavat mittaa vaaleissa. Keskeisinä pelivälineinä ovat erilaiset iskulauseet, joiden sisältöjä ovat yksityistäminen, vanhukset, ostopalvelut, koulut, velkaantuminen, vahva peruskunta, itsenäisyys yms. Keitosta suolataan EU-tapahtumilla.

 

Pelaajat, ehdokkaat toistavat mekaanisesti puoluetoimiston yhdessä mainostoimiston kanssa tekemiä sloganeja. Minä äänestäjänä olisin odottanut kerrottavan sisältöjä, siis - mitä se vanhuspalvelulaki tarkoittaa käytännössä – ainakin opposition pelaajat tyrmäsivät sen kertomatta mikä meni väärin. Mikä on se vahva peruskunta – mitä muuta se tekee kuin järjestelee terveydenhuoltoa. Entä sitten se terveydenhuollon maakunta. Olisi ollut mukava tietää miten nuo asiat muuttuvat siitä miten ne nyt on. Terveyskeskukset ja sairaalat ovat samat kuin nyt – tietysti joitakin voidaan lopettaa – tuskin tulee lisää. Vanhustenhoitolaitokset pistetään kiinni ja vanhukset kotiin – kaunista – ymmärsinkö oikein.

 

Äänestysprosenttiko matala - jääkiekko-ottelua mennään katsomaan, jos tiedossa on hyvä ottelu. Tasaväkiset joukkueet ottavat kantaa kiekon kanssa siihen kenen häkki heiluu vähiten. Poliittinen peli näyttää siltä, että on yksi maali, johon kaikki puolueet tunkevat samanlaisia kiekkoja – siis todellista kisaa ei ole olemassa. Äänestäminen on fanittajien varassa. Keskeistä vaaleissa on se, kenellä on eniten tähtipelaajia. Fanituksen kohteena ovat puoluejohtajat, kovat iskijät ja johtavassa asemassa olevien puolisot. Pikkukunnissa on keskeistä kuka on kenellekin sukua.

 

Tämänkertaisissa kunnallisvaaleissa pelissä oli harvinaisen vähän mielenkiintoa. Vaalikuume oli matalalla ja pelistä ei odotettu nautittavaa. Kaikki joukkueet olivat asettuneet omien pikkuasioidensa taakse, joista yritettiin tehdä suuria. Ei purrut keskustelu siitä, miten kunnat tuottavat palvelut. Kotiin palaavatkaan eivät ymmärtäneet mikä se maakunnallinen terveydenhoito on. Muutosmeininki kunnissa ei purrut. Uudistajatkin jäi kotiin jne. Toisin sanoen konkretian puute vaivasi keskustelua ja yleisö jäi äänestäjät jäivät katsomaan ottelua televisiosta osallistumatta itse peliin. Politiikka, yhteisten asioiden hoito ulkoistettiin muille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Hyvä kirjoitus.

Kuuntelin lauantaina Jyrki Kataista Järvenpään torilla. Hitto mitä pintavouhkausta. Pääasia on että on hehkuttavinaan. Kuulijalle tärkeintä on (huomata) se mitä puhuja ei sano, mistä ei puhu. Vieressä on aito nälkäjono, lohisoppaa työnnetään kokoomusrahoilla.

Tunnen suurinta sympatiaa ja vetoa niihin joka toiseen "äänestäjään" jotka eivät äänestäneet.

Toimituksen poiminnat