karkot Kaikki ei ole miltä näyttää.

Ihmiskunnan ainoa toivo - maallistuminen

  • Bussin suojelijat - tuttu näky katolisissa maissa.
    Bussin suojelijat - tuttu näky katolisissa maissa.

 

En halua ottaa kantaa jumalan tai jumalien olemassaoloon enkä ihmisten oikeuteen olla uskossa tai olla olematta uskossa. En jaa Marxin käsitystä, että uskonto on oopiumia kansalle ja tarjoaa vain hetken lievitystä. Kuitenkin olen sitä mieltä, että uskonnot eivät edistä ihmisten välistä rauhanomaista kehitystä maapallolla ja useimmiten aiheuttavat verisiä konflikteja.

 

Olen elänyt aikaa, jolloin Suomessa kirjailija ja kuvataiteilija tuomittiin vankilaan Jumalan pilkasta. Hannu Salaman Kekkonen armahti, mutta Harro Koskinen istui normaalin tuomion. Viime aikoina ei meillä ole jaettu tuomioita kristittyjen 'jumalan pilkasta', mutta sakkoja on saatu muiden uskonnollisten tunteiden loukkaamisesta. Homot, maahanmuuttajat, ei kristityt 'pilkan kohteina' ovat ottaneet jumalan paikan inhimillisten peruskysymysten käsittelyssä. Hyvä niin, jumalat tuskin tarvitsevat maallista valtaa - sen sijaan ihmiset tarvitsevat puolustajia omille oikeuksilleen. On oikeuslaitoksen ja lain säätäjien asia millaisia juttuja otetaan käsittelyyn.

 

Kansainvälisesti olisi tärkeää, että vuoropuhelu ihmisten välillä olisi aitoa. Usein kuitenkin uskonnon pohjalta tehtävät määrittelyt alentavat keskustelukumppanin usein toisen luokan ihmiseksi. Tällöin aito vuorovaikutus estyy. Kaikilla uskonnoilla on taipumus määritellä oikea ja väärä siten, että toisen uskonnon kannattaja ei ole ihminen, jota tulisi arvostaa ihmisenä, vaan hänet nähdään uskonnollisen käännytyksen kohteena, eliminoitavana tai muuten vaan epäluotettavana.

 

Maallistuminen on tie vuoropuheluun. Keskustelukumppani täytyy nähdä ensisijaisesti ihmisenä ja se mitä uskontoa, kansallisuutta, ihonväriä tai sukupuolista suuntautumista hän edustaa on toissijaista. Olen tullut eristetyksi tietyissä tilanteissa uskonnollisten käsitysteni vuoksi sekä Suomessa että ulkomailla, mutta useimmiten olen tullut hyväksytyksi toisin uskovien kanssa toimiessani.

 

Maallistuminen tarkoittaa sitä, että asioita ei ajatella pyhien kirjojen ja perimätietona kulkeutuneen uskonnollisen tapakulttuurin kautta, vaan siinä kontekstissa kuin ne tulevat esille. Uskonto työnnetään syrjään asioista, joihin se ei kuulu. Suomessa ja pohjoismaissa uskonnonvapaus ja myös maallistuminen toteutuu melko hyvin.

 

Suomessakin on tosin paikkakuntia, joissa ihmiset luokitellaan uskonlahkon mukaan ja voipa tulla suora kysymyskin ”ookko nää uskossa”. Uskon veljet ja sisaret ovat etusijalla kaupankäynnissä ja henkilövalinnoissa. Tästä ilmiöstä voisi käyttää nimitystä uskontokorruptio. Uskonnollisesti korruptoituneen ihmisen selitys itselleen kuuluu ”tämä on jumalan johdatusta” - oli sitten kyse kuinka pahoista rikoksista tahansa, kuten pedofiliasta tai kavalluksista.

 

Mitä etelämmäksi Euroopassa mennään sitä vahvemmaksi uskonnon voima kasvaa. Tosin eräs kardinaali sanoi hiljattain, että katolinen kirkko on 200 vuotta ajastaan jäljessä. Tuntematta asiaa paremmin väittäisin, että EU-kriisit ovat akuutteja niin kauan kunnes katolinen kirkko pystyy seuraamaan aikaa ja ihmiset ovat maallistuneet. Onneksi EU on pystynyt säilyttämään maallisen organisaation luonteen.

 

Turkki EU:n jäsenenä voisi vahvistaa EU:n maallistuneisuutta - uskonnot ja politiikka jouduttaisiin erottamaan täydellisesti toisistaan ja se vähentäisi uskontopohjaista korruptiota ja avaisi uutta vuoropuhelua niin Turkissa kuin Euroopassakin.

 

Voi olla, että joidenkin kaukoidän maiden voima piilee uskontojen heikkoudessa. Kiinassa puolue on paljolti korvannut uskonnon, mutta puolueista on helpompi päästä eroon kuin uskonnoista. Maon punaista kirjaakaan ei enää lueta eikä heilutella. Japanilainen uskonnollisuus on praktista – toimitaan sen mukaan, mikä uskonto parhaiten sopii tilanteeseen.

 

Suurin ongelma ihmiskunnalle tulee uskonnollisista suuntauksista, jotka oikeuttavat muiden ihmisten tappamisen ja sotimisen. Tällaisia suuntauksia löytyy Yhdysvalloista, Lähi-Idästä, Afrikasta ja muutamista muista paikoista. Usein ihmiset ovat paikallisten uskonnon tulkitsijoiden armoilla, joko lukutaidottomuuden tai opinkappaleiden vaikeaselkoisuuden vuoksi.

 

Maallistumisen edellytyksenä on, että ihmiset itse pääsevät käsiksi pyhiin teksteihin – lukutaito on välttämätön. Tärkeää on myös, että tytöt ja pojat käyvät koulua - mieluummin samassa koulussa. Uskonnoista riippumaton koululaitos auttaa irtautumaan perinteisistä uskonnollisista uskomuksista. Usein näillä uskomuksilla ei ole välttämättä mitään tekemistä varsinaisen uskonnon kanssa. Tiedonvälityksen merkitystä ei sovi vähätellä. Tieto muustakin kuin oman kylän tai kaupungin tapahtumista antaa perspektiiviä asioiden ymmärtämiselle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Olen pitkään miettinyt tätä uskontoaihetta. On jotenkin kummallista, että isoja uskontoja on kymmeniä, erilaisia variantteja satoja tai tuhansia sekä pienempiä ryhmittymiä lukematon määrä. Kaikki nämä suuntaukset väittävät olevansa ainoita oikeita ja ovat valmiit tappamaan tai henkisesti vahingoittamaan kaikkia toisin uskovia. Niin kauan kuin suvaitsevaisuus puuttuu on maallistuminen ainoa vaihtoehto ja kaikenlaisia hengellisiä ryhtiliikkeitä tulee kavahtaa. Hengellisyys näyttää olla suvaitsemattomuuden synonyymi.

Jorma Kassinen

"Kaikki nämä suuntaukset väittävät olevansa ainoita oikeita ja ovat valmiit tappamaan tai henkisesti vahingoittamaan kaikkia toisin uskovia"

Kuitenkin ne kaikki opettavat osapuilleen samoja hyviä perusarvoja.
Vain uskovainen sitoutuu arvohinsa myös hädän hetkellä.
Muilla se moraali jää lähinnä puheen asteelle ja muiden tehtäväksi.

panutaneli kuusi

Näin monet väittävät.tse en uskovaisena voi sanoa kuitenkaan noin.Kristinuskossaja islamissa on paljon yhteistä.Palvommehan sentään samaa Jumalaa.Jos kristitty sanoo että islam on täysin väärässä hän kieltää samalla oman uskonsa.En usko että mikään uskonnollinen suuntaus olisi täysin oikeassa.Se mihin uskon vavasti on että on olemassa Jumala Kaikkivaltias Isä Taivaan ja Maan luoja.Ja että kikki se mitä Jeesus opetti on totta.Sekä siihen että hän kuoli ristillä puolestani.Kaikki muu on sitten vaan otaksumia.

Jorma Kassinen

Ihmiskunnan ainoa toivo on keksiä uusi uskonto joka pitää hedonismin ja yhteiskunnan kurissa.

Taikauskoiset apinat eivät selviydy ja yhteiskunnat lakkaavat toimimasta ilman uskontoja.

Elämänviisautta ei opi peruskoulussa eikä 99,9% ihmisistä ehdi ymmärtämään elämän suurista kysymyksistä mitään jos kukaan ei opeta.

Nuori on vielä luultavasti niin tyhmä että ei usko vaikka joku kertoisikin.

"It is better to conquer yourself than to win a thousand battles. Then the victory is yours. It cannot be taken from you, not by angels or by demons, heaven or hell."
- Buddha -

Jorma Kassinen

"Kirjan kirjoittaja, Avilan Pyhä Teresa (1515-1582), eli vastauskonpuhdistuksen ajan Espanjassa, mutta hänen psykologisesti tarkkanäköiset havaintonsa hengellisestä kasvusta ja sen kompastuskivistä ovat säilyttäneet tuoreutensa.
Teresa Avilalainen oli aikansa merkittävimpiä kirkollisia uudistajia ja mystikkoja, joka on myös julistettu Katolisen kirkon kirkonopettajaksi (doctor ecclesiae)."

http://www.nettikirjakauppa.com/fin/tuotekategoria...

ja

Practicing the Jhanas: Traditional Concentration Meditation as Presented by the Venerable Pa Auk Sayadaw

http://www.amazon.com/Practicing-Jhanas-Traditiona...

**

Molemmat kuvaavat mietiskelyä aivan samalla tavalla.
Sillä kutsuuko asiaa mietiskelyksi vai rukoukseksi ei taida olla kauheasti väliä.
Eikä sillä onko Jumalaa oikeasti olemassa.

Sodat eivät johdu uskonnoista vaikka niitä hyväksi niissä käytetäänkin.
Eivätkä sodat uskontojen mukana lopu siitäkin on todisteita yllin kyllin.
Sellaisen väittäminen on minusta aika lapsellista.

Sinun ikäisesi miehen kannattaisi jo tehdä rauha jumalansa tai itsensä kanssa ja lopettaa kiukuttelu.

Kansakunnat, yhteiskunnat ja ihmiset eivät toimi ilman viisauden oopiumia.

Jorma Kassinen

Sodista ja maailman pahuudesta kannattaa kiukutella niitä järjestäville poliitikoille, diktaattoreille, kenraaleille ja kansanjohtajille.

Sinä kiukuttelet jumalalle se on vähän hölmöä.
a et usko että häntä on olemassa, vaikeaa varjonyrkkeilyä kannattaa valita siis vastustajat toisista kuolevaisista
b jos hän on olemassa et sinä hänelle tule pärjäämään, kannattaa valita siis vastustajat toisista kuolevaisista tai sitten liittoutua toisen jumalan kanssa. yksin et pärjää sen tiesivät jo muinaiset Kreikkalaiset.

Se että Suomessa 50-60 vuotiaat miehet vielä kiukuttelevat jumalilleen kuin pikkulapset on osoitus vain sivistyksemme yksipuolisuudesta..
Ja suomalaisen yhteiskunnan heikkoudesta ja maallistumisesta yleensäkin uskotojen ja elämänviisauden saralla.

Itselläni kävi hyvä tuuri.
Kun olin 23-vuotias munkki antoi minulle lentokentällä englanninkielisen Bhagavadigitan käteen, kumarsi ja sanoi "Please read it."
http://en.wikipedia.org/wiki/Bhagavad_Gita

Tuli luettua. Onneksi jo nuorena.
Sai vähän muutakin päähänsä kuin insinööritieteitä ja ekonomiaa.

Suosittelisin myös Karille.
Aloita vaikka siitä uudesta testamentista jota niin kiihkeästi vastustat.

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Kiukuttelua ja kiukuttelua - en kiukuttele jumalille vaan ihmisille, jotka tulkitsevat pyhiä kirjoituksia oman arvovaltansa pönkittämiseksi. Maallistuminen antaa näille vähemmän uskonnollista voimaa tavoitteittensa toteuttamiseksi.

Mitä pyhiin kirjoituksiin tulee olen lukenyt useiden uskontojen pyhät kirjat raamattu mukaan lukien. Jos tarkkaan mietit, mitä Jeesuksen kerrotaan raamatun mukaan tehneen ja saarnanneen, niin ei olla kovin kaukana esittämästäni näkökulmasta. Ainakin uskontokiihkoilijoita, fariseuksia ei katsottu hyvällä. Tavoitteena oli rationaalinen elämänläheinen toiminta, maallistuminen.

Jorma Kassinen

"Tavoitteena oli rationaalinen elämänläheinen toiminta, maallistuminen."

aika huono yhteenveto kyllä minusta.
mutta tuota juuri tarkoitan. rationaalisuudella ei ole uskonnon ja elämänviisauden kanssa juuri mitään tekemistä.
eikä maallistumisella.
se on insinöörin näkemys.

"Kiukuttelua ja kiukuttelua - en kiukuttele jumalille vaan ihmisille, jotka tulkitsevat pyhiä kirjoituksia oman arvovaltansa pönkittämiseksi."

no et sinä nyt missään suhteessa ensimmäinen uskonpuhdistaja ole.
etkä uskonnon kieltäjä jos siihen pyrit.

toki uskontoa kannattaa uudistaa, parantaa ja puhdistaa.
siihen kannattaa ottaa kaveriksi joku jumala jollet ole niin itsevarma että koet olevasi itse hyvä ehdokas.

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Jorma, et tainnut lukea ensimmäistä lausetta. Rajasin keskustelusta jumalat ja myös sen uskovatko ihmiset vai ei. Kritiikkini kohdistuu uskonnon ja jumalien käyttöön välineenä maallisten tavoitteiden saavuttamiseksi.

Jos pystyisin puhdistamaan uskonnosta korruption, pedofilian ns. jumalan johdatuksena, aseiden siunaamisen, väkivallan yms. olisin mielelläni uskonpuhdistaja, mutta se ei ole mahdollista, koska uskontojen tulkinnat oikeasta ja väärästä ovat ihmisten mielissä jumalten korvikkeena.

Jorma Kassinen

"Jorma, et tainnut lukea ensimmäistä lausetta. Rajasin keskustelusta jumalat ja myös sen uskovatko ihmiset vai ei."

Se on aika kova rajaus uskonnoista puhuttaessa.

Miten luulet tilanteen kehittyvän Suomessa seuraavan sodan, superlaman, energiakriisin tai kulkutaudin jälkeen joka maatamme joskus varmasti vielä kohtaa?

En tiedä kestämmekö maallistumista kovin hyvin edes näin hyvinä rauhan ja kasvun aikoina.

Hyvää elämänviisautta ja uskoa johonkin on hyvä viljellä ihmisapinan mielessä.
Ilman uskontoja homma karkaa täysin käsistä.

Mutta toki jos tarkoituksenasi on lisätä uskonnollisten kirjojen ja hengellisten kirjoitusten opetusta sekä lukemista koulussa kannatan sinun ehdotustasi.

Lopputulemasta en menisi takuuseen että tuloksena on toivomasi maallistuminen.
Rauhaa se varmasti edistäisi.

Mutta kannattaa muistaa että Jumalan voima on todellista.
Sitä voi käyttää maanpuolustukseen, yhteiskunnan rakentamiseen, moraalin ja järjestyksen ylläpitoon.

Ehkä yhteiskunnat eivät toimi lainkaan ilman uskontoa?
En minä tiedä miltä Suomi näyttäisi tänä päivänä ilman kristinuskoa, eikä sitä varmasti tiedä kukaan.
Miten Ukko olisi meitä johdattanut?
Kommunistijumalien Leninin ja Stalinin teoreettiset vaikutukset on ehkä nykyään helpompi nähdä.
Uskonnot nousivat heti entiseen asemaansa kun kommunismi romahti.

Sinä olet hyvä mies.
Minä väitän että olet hyvä mies osaltaan luterilaisen kirkon ansiosta.
Prosenttiosuudesta voidaan kiistellä.

Ihmisten moraalista ja elämänarvoista puhuminen siten että rajaa uskonnot, jumalat ja uskomukset sen ulkopuolelle on hölmöä.
Se on kuin puhuisi ruumiista ilman sielua.
Sinä haluat rajata sielun keskustelun ulkopuolelle?

Käyttäjän JuniOri1 kuva
Jani Sievänen

Erinomainen kirjoitus, kannatan täysin ajatusta.

panutaneli kuusi

Uskontoja on hyvin monenlaisia.Itse olen sitä mieltä että oikeastaan ei edes ole mitään uskontoja on vaan lukematon määrä erilaisia elämänkatsomuksia.Sanoisinmielummin että vältetään ääriliikkeitä.Muistutan myös siitä paljonko ihmisiä on tapettu maallisten ideologioiden natsismin ja kommunismin nimeen.Sanoisin että on vältettävä sitä että uskontoja käytetään keppihevosina vallan tavoittelemiseksi.Aitoa kristillisyyttä sen sijaan saa tuoda politiikkaan.

Olen itse uskovainen kristitty ja puoluekannaltani kristillisdemokraatti.Itse kristittynä politikkona näen maltillisen islamismin parempana vaihtoehton kuin arvoliberaalin sekularismin.

panutaneli kuusi

On aika erikoista myös se kuinka kristinuskoa syytetään siitä että se aikaansaisi ihmiset tappaman toisia.Minun kristillisessä arvomaailmassani keskeistä on elämän pyhyyden erityisesti ihmiselämän kunnioittaminen.Ja minä sanoisin pikemminkin että juuri uskovat kristityt ovat ainoita jotka enää pitävät ihmishenkeä arvokkaana.Kun Hollannissa säädettiin armomurhalaki jossa toinen ihminen saa päättää toisen elämän lopettamisesta vain kritilliset puolueet CDA ja Christen Unie vastustivat

Jorma Kassinen

Onneksi Kari ehdottaa lääkkeeksi maailman pelastumiseen pyhien kirjojen ja tekstien lukemista.

Toki hän tuskin sallisi vastaavaa ehdotusta Päivi Räsäseltä.

Ja lopputuloksena saattaa olla jotain muuta kuin maallistuminen.
;)
Ainakin sellainen riski on olemassa.
Aika paradoksaalisen erikoista.

Kai hän seuraavaksi alkaa suositella Nuuttipukin sekä Joulupukin tarinoiden kertomista lapsille rinnakkain.
Ja joulupukki on kuitenkin vain pieni tekijä isoihin poikiin verrattuna.

Hänelläkin on 200 000 seuraajaa Suomessa ja uskon positiivisia vaikutuksia lasten käytökseen ei epäile kukaan täyspäinen edes aikuisena.

Kehottaisin Karia kirjoittamaan joulupukin vastaisen blogin harjoitusmielessä ja vasta sen jälkeen lähtemään isojen poikien kimppuun ottamaan takkiinsa.

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Se, että ihmiset tietävät oman lukemansa perusteella, mitä teksti pitää sisällään, antaa mahdollisuuden omakohtaisen uskon käsityksen muodostumiselle. Itse asiassa se on maallistumista.

Jorma Kassinen

"Maallistumisella (myös sekularisaatio) tarkoitaan yhteiskunnan muuttumista siten, että uskonnolliset arvot ja instituutiot väistyvät ja ne korvautuvat ei-uskonnollisilla arvoilla ja maallisilla instituutioilla."

Ai. Eikös sen voisi käsittää vaikka vain kirkkojen vaikutusvallan vähenemisenä.

Voisikos peruskoulunkin korvata vain kirjoilla. Jokainen voi sitten muodostaa oman käsityksensä lukemansa perusteella. Mitäs se opettaja tekee siellä sotkemassa ajatuksia?

Jorma Kassinen

"Elämä on kärsimystä."
- buddha -

"Jumalani, anna minun kärsiä tai anna minun kuolla."
- Avilan Teresa -

"Let nothing disturb you.
Let nothing make you afraid.
All things are passing.
God alone never changes.
Patience gains all things.
If you have God you will want for nothing.
God alone suffices."
- Avilan Teresa -

"The whole secret of existence is to have no fear.
Never fear what will become of you, depend on no one.
Only the moment you reject all help are you freed."
- Buddha -

Elämän tarkoitus on pelon karkoitus?

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

En väitä etteivätkö maalliset järjestelmät kuten kansallissosialismi, fasismi (siitä on minulla aikaisempi blogi), marxismi (siitäkin olen kirjoittanut) tai muu vastaava saisi paljon pahaa aikaan. Useimmiten ne sijoittuvat uskonnon asemaan. Muistan, kun isäni kertoi kuolevasta neuvostosotilaasta, joka huusi Stalinin nimeä. Kaikki tämmöiset järjestelmät kaipaavat maallistumista.

Lähtökohtaisesti ääriuskonnollinen toimija hakee valtuutuksen jumalalta (esim. Breivik) ja kun valtuutus on 'saatu', niin toiminta on oikeutettua teki mitä tahansa. Maallistunut ihminen, Suomessa voitaisiin puhua tapa kristillisyydestä, nojautuu yleisiin moraalisääntöihin ja lakeihin.

Minulla on useita 'maallistuneita' turkkilaisiä ystäviä. He voivat käydä kirkossa ja haluavat tietää miten maallistunut yhteiskunta toimii. Maallistunut turkki ei tee kouluissa enää neitsyystarkastuksia eikä salli kouluissa uskonnollisia tunnuksia, kuten huivia. Maallistunut suomi ei erota koulusta raskaaksi tullutta tyttöä. Kummasakaan maassa ei kivitetä avionrikkojia.

Uskontoon pohjautuvat lait johtavat ihmisoikeuksien polkemiseen. Tämä ei johdu pyhistä kirjoista tai uskonnoista sinänsä, vaan niiden tulkinnasta.

panutaneli kuusi

Eikö olisi paremp puhua maltillistumisesta ja ääriliikkeistä.On aika erikoista puhua maallisen ideologian maallistumisesta.Minun käsittääkseni Breivik ei ollutmitenkään kovin uskovainen mutta voin olla väärässä.Mielestäni on hyvä myös kyseenalaistaa vallitseia moralikäsityksiä.Minun lääkkeeni tappamisen ja terrorismin kitkemiseksi on vaalia elämän pyhyyttä.Minut kasvatetttiin jo lapena kunnioittamaan ihmiselämää ja siksi ihmettelenkin nykyeurooppaa.Pidän myös tärkeänä etä oppisimme kaikki ymmärtämään toisiamme.Elämän kunnioitus ja keskinäinen ymmärrys siinä lääke parempaan maailmaan.

Kiistän väiteesi että uskonto johtaisi ihmisoikeuksien polkemiseen.Suomessakin kuolemantuomion kannattajia on niin uskovaisissa kuin ateisteissa.Ja pahimmat ihmisoikeusrikkomukset tapahtuvat juuri maallisessa Hollannissa.Se on ainoa maailman maa jossa viattoman lapsen saa tappaa ja vain uskonnolliset puolueet ovat olleet sillä kannalla että jokaisella on oikeus elämään.Se on ihmisoikeuksista ensimmäinen.Eli juuri maallistumnen on johtanut ihmisoikeuksien loukkaamiseen pahimmalla mahdollisella tavalla

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Aikoinaan innostuin Albert Schweizerin elämän kunnioittamisen filosofiasta - nykyisin olen joutunut tekemään kompromisseja. Elämän kunnioittaminen ja ihmisoikeudet ovat hyvä pohja tulevat ne sitten uskonnosta tai jostain muusta järjestelmästä.

Jos ei usko, että uskonnot voisivat loukata näitä arvoja, niin kannattaa kiertää maailmaa ja kokeilla miten tulee kohdelluksi eri tilanteissa - vaan siksi, että ei ole oikean uskon kannattaja. Suomessakin ilmiön saa esiin.

Jorma Kassinen

"Elämän kunnioittaminen ja ihmisoikeudet ovat hyvä pohja"

Entäs itsensä kunnioittaminen?
Se tuppaa kotimaisilta hyvinvointiyhteiskunnan ajattelijoilta aina unohtumaan.

panutaneli kuusi

Toki uskonto kuten mikä tahansa ideologiaa voi uhata ihmisoikeuksia.Mutta et tunnu ymmärtävän minun perusajatustani eli itseasiassa uskontoja ei ole olemassa on vaan erilaisia elämänkatsomuksia joista jotain nimitetään uskonnoiksi.

Yhä hyvin voitaisiin jaotella vaikka aspergerilaisiin ja nt läisiin (NT ihminen on ei asperger) elämänkatsomuksiin.Meille aspergereille on tyypillistä erilainen ajattelutapa kuin muille ja siksi kutsunkin elämänkatsomustani aspergerilaiskristilliseksi katsomukseksi. Voisin sanoa että koska ei aspergerilaisten ideologioiden nimeen on tehty niin paljon pahaa niin vain meidän aspergerien luomat aatteet ovat hyviä ja kaikki muut vaarallisia. En väitä että asia olisi näin mutta tälläinen väite on aivan yhtä perusteltu kuin uskontojen demonisoiminen.Monet ihmiset tekevät suuren virheen kun yrittävät nähdä kaikki uskonnot samanlaisina.

Myös ihmisoikeuksista voi olla montaa mieltä.Esim prostituution kieltämisen kannattajat perustelevat kieltoa ihmisoikeuksilla mutta niin tekevät vastustajatkin.Minun mielestäni lapsen pakottaminen nukkuman pimeässä on ihmisoikeusloukkaus mutta moni on eri mieltä.Mikä siis kuuluu ihmisoikeuksiin.

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Jos oikein tiivistäisin, niin haluaisin 'maallistaa' käsityksen, että se meidän (tarkoittaa muitakin) elämänkatsomus tai uskonto on se ainoa oikea. En pyri demonisoimaan uskontoja tai uskovaisia - kaikilla on paikkansa, mutta ei ainoana oikeana ajatteluna. Tämän päivän uutiset todistavat sen molempien osapuolten oikeassa olemisen halun.

panutaneli kuusi

No tuon minäkin voin jo melkein allekirjoittaa.En vaan yhdistä tuota mallistumiseen.Mutta kyllä täällä Suomessakin osataan olla.k

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Jormalle sanoisin, että pyhät tekstit opetellaan kielellä, jota opiskelija ei osaa, kuten latina tai arabia ja oppija on pelkästään opettajan kertomuksen varassa, joka on kuulopuheena saatu jostain pyhien kirjoitusten koulusta. Oppilaan pitää pystyä lukemaan, jotta voisi muodostaa oman näkemyksensä ilman indoktrinaatiota.

Toiseksi sanoisin, että elämän kunnioittaminen pitää sisällään myös ihmisen itsensä.

panutaneli kuusi

Koskeeko muuten tuo näkemyksesi ettei tule ajatella että minun näkemykseni on ainoa oikea myös kaikkia ei uskonnollisia kysymyksiä.Esim täysikäisyysraja on sellainen jonka ajatellaan olevan juuri 18 eikä mikään muu.Miten tulisi suhtautua sellaisiin näkemyksiin jota eivät kunnioita ihmisoikeuksia jos joku esimkannattaa orjuutta

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Sitten tuleekin yhteisesti sovittu maallinen valta vastaan - demokraattinen päätöksenteko. Voidaan puhua enemmistön diktatuurista, mutta demokratiassa asiat voivat muuttua, jos tullaan toisiin aatoksiin. Uskonnoissa muuttuminen on vaikeampaa.

Toimituksen poiminnat