karkot Kaikki ei ole miltä näyttää.

Kissa alistaa ihmisen

  • Kissa odottaa ...
    Kissa odottaa ...

 

Tämä on kertomus siitä miten jatkuvaa palvontaa edellyttävä eläin, kissa on alistanut ihmisen, erityisesti naisen, palvelijakseen. Kertomus jakaantuu kolmeen osaan faktoihin, fiktiivisiin tulkintoihin ja käytännön sovellusesimerkkeihin.

 

Toxoplasma gondii, parasiitti on kissan loinen. Se tarttuu moniin eri eläinlajeihin myös ihmiseen. Mielenkiintoiseksi otuksen tekee se, että se pystyy muokkaamaan kohde-eläimen käyttäytymistä. Tartunnan saanut hiiri lakkaa pelkäämästä kissaa ja silloin siitä tulee varma saalis ja loinen pääsee sinne minne halusikin – kissan aivoihin. Erityistä on se, että tartunnan saaneet eläimet pelkäävät muita vihollisia, ainoastaan kissan pelko on kadonnut. Loisen ja kissan yhteistyö sujuu erinomaisesti.

 

Ihmisellä toxoplasma gondii on yhdistetty skitsofreniaan, äänten kuulemiseen ja erityisesti naisten tekemiin itsemurhiin. Tartunnan saaneella naisella on 1.5 kertainen riski tehdä itsemurha verrattuna muihin samanlaisessa elämäntilanteessa oleviin naisiin. On oletettu, että toxoplasma gondii voisi vaikuttaa aivoissa dopamiinin ja serotoniinin muodostumiseen ja niiden kautta säädellä käyttäytymistä.

 

Sitten fiktiivisiä tulkintoja – kissalla ei ole todettu mitään ongelmia yhteiselosta loisen kanssa ja tämä viittaa siihen, että näiden kahden lajin välille on muodostunut eräänlainen symbioosi. Toxoplasma gondii saattaa olla myös keino alistaa ihminen kissan palvelijaksi. Loinen säätelee käyttäytymistä siten, että uhri, tavallisesti nainen, rakastaa kissaansa ehdottomasti. Kaikkihan me tunnemme kissanruokamainokset, jossa kissa korotetaan jumalaksi, jota nainen palvoo. Kissa ohittaa kaikki inhimilliset tarpeet. Kissa pitää huolen myös siitä, että sinkkunainen ei onnistu pariutumaan – mies veisi osan huomiosta kissalta.

 

Käytännössä tämä näkyy hyvin kissaperheissä. Jos mies ajaa partaansa ja muutamia haivenia jää altaan reunalle – se on kauheaa sotkemista. Mutta se, että kissankarvoja on joka paikassa ei haittaa ainakaan perheen naisia. Jos mies tulee ”vähän” huonokuntoisena kotiin eikä ehdi oksentamaan vessanpöntölle – se on katastrofi. Mutta kissa voi päivittäin oksennella kaikille talon matoille, niin naisväen kommentti on: ”voi pikkuista”. Niin eikä haittaa vaikka kissa vielä pisaisisi tämän lisäksi sängyn päälle tai tyynylle..

 

Parisuhteen alkuvaiheessa poikaystävän ei kannata sanoa kissasta mitään, jonka voisi tulkita kissavihamielisyydeksi. Jos niin käy, niin välit on poikki välittömästi. Varmemmaksi vakuudeksi kissa voi käydä kusasemassa poikaystävän housuille tai vaatteille. Jos karkottaminen ei onnistu aloittaa kissa alistamisrituaalit: hyppää syliin ja alkaa kehrätä.

 

Kissan loinen saa aikaan ihmeellisiä asioita – tosin vain 20-30% ihmisistä on tartunta. Tässä jutussa on totta se, että kissan loinen pystyy muuttamaan väli-isännän käyttäytymistä. Mutta ei ole ollenkaan mahdotonta, että kissan ja loisen yhteistyö voisi johtaa edellä kuvattuihin käyttäytymismalleihin ihmisellä. Vai miten selitätte kissan ylivallan useissa perheissä ja erityisesti yksin elävien naisten huusholleissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Kaisa Jalis

Melko ok. Olen hoivaviettini miesten sijaan suunnannut kissoihin, koska kissoista on vähemmän haittaa, kuin hoivaamista tarvitsevissa miehissä.

Itsemurhaa en ole suunnitellut kissoja ennen tai niiden aikana. Minua kissojen oksentelut ärsyttävät, ja olenkin opettanut, että juostaan oksentamaan ulos (ainakin kun olen paikalla).

On totta, että muutama kaksijalkainen on pitänyt jättää rannalle, koska heillä oli kissa-allergia. Valinta, kai?

kati sinenmaa

Sain sen käsityksen, että se kissan loinen ei vaadi ihmistä itsemurhaamaan, vaan toimimaan kissan tahdon mukaan. Kissapelko ei vaivaa kissaihmisiä eikä muita otuksia, jotka loinen antaa tarjottimella kissan eteen ruuaksi tai ruuan hovihankkijaksi.

Se ei ole loisen etu, että kissan elättäjä kuolisi

Kissaihmiset pelkäävät hirvittävästi hiiriä, käärmeitä, hämähäkkejä, koiria,...

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Naisilla, joilla on kissan loinen on 1.5 kertainen itsemurhan riski. Miehiä ei tutkittu.

Jos taas fiktiota: jos nainen on tapattanut kissan tms., niin loinen kostaa. Taisi olla liian pitkälle menevä tulkinta.

Jorma Kassinen

Saisinko jutella Kaisan kanssa?

Herra Toxoplasma haluaisin jutella Kaisan kanssa, olisiko se mahdollista?

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Kommunikaatio on pelkkää vaikuttamista. Toiseen suuntaan päästään ehkä lääkkeiden, myrkkyjen kautta.

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala

Mielenkiintoisia tulkintoja Kari. Toksoplasma on metsästävän kissan loinen, joten urbaanit sohvaperunat eivät sitä purkkiruuasta saa. Terveelle ihmiselle tartunta ei ole vaarallinen, mutta vaikkapa raskaana olevalle naiselle se on riski. Loinen kun pystyy läpäisemään istukan ja voi aiheuttaa sikiölle vaurioita tai jopa keskenmenon.

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Juuri noin tai sanotaan, että ei ole terveelle vaarallinen. Taisinkin kertoa, että "laajensin" tulkintaa vähän tosiaioiden yli. Mutta on mielenkiintoista, että loinen pystyy vaikuttamaan ihmisen psyykkeeseen esim. tuossa artikkelissa http://wwwnc.cdc.gov/eid/article/9/11/03-0143_arti... kerrotaan skitsofreniasta.

Sohvakissat ovat yhtä alttiita, koska kun silmä välttää on hiiri suussa.

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala

Voidaan tietysti myös tulkita asia niin että jos kissa estää sinkkunaista pariutumasta se suojelee uhriaan mahdolliselta keskenmenolta tai sikiövauriolta. Ja jos tarpeeksi pitkälle mennään, voidaan ajatella että loinen edustaa maan ulkopuoleista älyllistä elämää ja käyttää kissaa hyväkseen voidakseen vaikuttaa ihmisen psyykeen ja rajoittaa hänen lisääntymistään. Tällaisena sadepäivänä voisi keksiä vaikka minkälaisia salaliittoteorioita!

Onneksi lemmikit vaikuttavat ihmisen psyykeen myös positiivisella tavalla, joten ehkä loisen aiheuttama negatiivinen vaikutus kompensoituu tätä kautta.

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Olisin valmis syyttämään evoluutiota paremminkin kuin avaruudesta tullutta älyä tai sittenkontakti on tapahtunut kauankaun sitten. Luonnossa on paljon järjestelmiä, joissa useampi olio käyttää toisiaan hyväksi ja kaikille liikenee hyvää. Kissan kanssa lienee 'perussopimus' siitä, että se saa olla ihmisten kanssa, kunhan hoitaa pikku jyrsijät. Blogin kuvassa oleva kissa - nimeltään Viivi hoitaa hyvin hommansa. Ennen maalla olisi sanottu, että se on hyvä hiirikissa. Sitten se voi vastalahjana löhöä sängyssä ja kehrätä.

Väärin toimivat järjestelmät niin luonnossa kuin ihmisten tekeminä ovat niitä, jotka aiheuttavat riskejä. Toinen kysymys on sitten minne evoluutio on menossa - millainen on kissan loinen elinympäristön muuttuessa?

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala

Niin Kari, kissan ja ihmisen yhteinen taival alkoi kymmeniätuhansia vuosia sitten ja kissalla lienee ollut erityinen merkitys myös ihmisen kulttuurin kehityksen kannalta, se on jopa varhaisena puhtaanapitolaitoksena edistänyt ihmisen menestystä. Alkulähde on muistaakseni jäljitetty jonnekin Niilin yläjuoksulle. Myöhemmin faaraoiden Egyptissä kissa oli suorastaan jumalan asemassa.

Kissa on ollut pitkään ihmiselle hyötyeläin, hiirikoira, mutta nyttemmin siitä on jalostuksen myötä tullut enemmänkin statussymboli ja pelkkä lemmikki. Näin on tapahtunut myös koiralle. Moni muukin luonnonvarainen eläin on joutunut ihmisen hyväksikäytön kohteeksi aina kanista käärmeeseen, hämähäkkiä unohtamatta. Ja domestikoitumisen myötä meillä on karjaa joka ei enää menestyisi luonnonvaraisena, näistä eläimistä on tullut ihmisestä riippuvaisia.

Mutta onko luonnossa väärin toimivia järjestelmiä? Ihminen on luonut niitä esimerkiksi kissan ja koiran kesyttämisen ja jalostuksen myötä. Loiset ehkä voisivat olla yhtä itsekkäitä kuin ihminen? Tällä periaatteella myös ihminen olisi jonkinlainen loinen luonnossa?

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Joidenkin tutkimusten mukaan kaikki kesyt kissat ovat egyptiläisten palatsikissojen jälkeläisiä - niiden perimää on sittemmin muokattu.

On luonnossa väärin ja huonosti toimivia järjestelmiä, mutta yleensä ne kuolevat pois. Ihmisen turhamaisuus pitää hengissä mm. koirarotuja, joiden elämä on pelkkää kärsimystä. Ihminen on koiran omaishoitaja. Kissan loinen saattaa muuntua siten,että ihminen on se, jota muokataan. Tämä ei ole loisen kannalta virhetoiminto.

Ihmisessä luonnonvalinta toimii ainoastaan pariutumisen kautta - muu valinta on estynyt kulttuurikehityksen myötä.

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala

Juurikin näin Kari, olen kanssasi melkein samaa mieltä, mutta: ”Ihmisessä luonnonvalinta toimii ainoastaan pariutumisen kautta - muu valinta on estynyt kulttuurikehityksen myötä.”

Ihminen jalostaa koirarotuja valitsemalla tietyt yksilöt jotka pariutuessaan vahvistavat rodun ominaispiirteitä. Myös ihmisten välistä pariutumista pyritään ohjaamaan rotuerottelun, rasistisen ajattelun ja uskonnon avulla. Luonnonvalintaa siis pyritään ohjaamaan erilaisilla asenteilla, ei niinkään sillä että haluttaisiin ”vahvistaa kantaa” (joka on hyvin huono ilmaisu tässä yhteydessä).

Parasiittien maailmassa tilanne lienee se sama, isäntä määrää osin kehityksen suunnan, kuten tässä toxoplasma gondiin tapauksessa se on kissa joka valitsee parasiitille uuden isännän. Tai itse asiassa isäntä on valinnut kissan tietämättä että on sen kantaman parasiitin evoluution väline. Loinen menestyy jos isäntä on sille sopiva.

Kun luonnossa huonosti toimivat järjestelmät kuolevat pois, miten käy ihmisen luomiensa järjestelmien keskellä? Tappaako kissan kantama loinen ihmiskunnan sukupuuttoon, mene tiedä häntä. Mutta ihmisen jalostamat eläimet mitä todennäköisimmin kuolevat sukupuuttoon ilman ihmistä, osa niistä on jo nyt lisääntymiskyvyttömiä.

Jos ihminen kuolee sukupuuttoon, sen todennäköisimmin aiheuttaa joku superbakteeri joka on onnistunut vahvistumaan ihmisen aiheuttaman ympäristönmuutoksen myötä. Sika- ja lintuinfluenssat ovat esimakua tästä, siis viruksia ei loisia.

Niin, olemme nyt jo aika kaukana alkuperäisestä tekstistäsi, mutta keskustelu innoitti miettimään ihmisenä ihmisen kohtaloa. Mainitsemasi luonnonvalinta kun näyttää kääntyvän luonnossa ihmistä vastaan.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Olipa karmea tieteistarina! Mutta mikä on se mekanismi, jolla kissan aivoissa elelevä loinen yhtäkkiä tarttuukin ihmiseen? Tarvitaanko siihen ehkä nettikeskusteluista tuttu käsite "aivopieru"?

Vaatekaappini oven sisäpuolelle olen kiinnittänyt kolmeruutuisen lehtileikkeen Karvinen-sarjakuvasta. Karvinen katselee telkkaria, jossa juontaja spekuloi ajatuksella: "Jos kissat hallitsisivat maailmaa..." Karvinen kääntää katseensa lukijaa kohti, levittää kätensä ja ajattelee huudahtaen silmät suurina: "JOS??!"

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Kyllä se on niin yksinkertainen menetelmä kuin kissan ulosteet, joita kissaperheissä on kaikkialla - ulosteista jyrsijään tai ihmiseen. Hiiren tapauksessa sitten seuraavan kissan suuhun.

Jorma Kassinen

Parasiitit eivät ehkä ohjaile vain kissanomistajia.
Vaan kokonaisia kulttuureja.

http://www.livescience.com/933-study-cat-parasite-...

Tämä on jo kyllä aika vanha juttu.

Kissanomistajat ovat neuroottisia ja kissalauman keskellä elävät naisihmiset ovat parasiitin ohjauksessa?

Todennäköisesti kyllä.

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Totta, vanha juttu, mutta ajattelin kirjoittaa välillä muustakin kuin EU:sta ja toisaalta ehkä kannattaisi miettiä erilaisia kehityskulkuja. Johtuuko EU:n kriisi vaikkapa kissan parasiiteistä (heh). Molemmat ovat mystisiä asioita, joista on vain hyviä tai paremminkin huonoja arvauksia.

Jorma Kassinen

Kissat sietävät ihmisiä juuri sen verran että orja saa ne ruokittua.

Onneksi meillä on lemmikkejä jotka pitävät ihmisistä aidosti.

Näin se menee:
http://www.youtube.com/watch?v=im870uBPXPA

Mutta teoria siitä että etelän ja pohjoisen ihmisten luonne-erot johtuvat tuosta parasiitista on minusta hauska.
(Ranska 47%, Etelä-amerikka 70%, Suomi 10-20%).

Suomalaisten pitää eurooppalaistua ja oppia olemaan huolehtimatta huomisesta?
Nopeiten se käy hankkimalla kissaparasiitti?

Noin ollaan takaisin eurorkriisissä?
:D

Ja toisinpäin ajattele jos eurokriisistä päästäisiin eroon tarjoamalla kissazombieille oikeat antibiootit?

Toimituksen poiminnat