karkot Kaikki ei ole miltä näyttää.

Miten olisi kansalaisbonus

  • Jotta saa maitoa - täytyy pyydystää hiiri päivässä
    Jotta saa maitoa - täytyy pyydystää hiiri päivässä

 

Keskustelu perustulosta tai kansalaispalkasta on taas päätynyt argumentoinnin korkeimpaan asteeseen, jota voisi luonnehtia sanaparilla: juupas – eipäs. Väittely jakaa kansan kahtia. Rajalinjat kulkevat puolueiden sisällä perusaatteista piittaamatta – ei vannota Alkion, Sirolan, Paasikiven tai Mannerheimin nimeen, vaan perustetaan oma näkemys vankalle pohjalle, ihan omaan mututuntumaan tai kaverilta kuultuun varmaan tietoon – oliko se nyt se presidentin vävy, jolla oli se rikkinäinen paita.

 

Asiaan on kuitenkin olemassa täysin objektiivinen ratkaisu – kansalaisbonus. Olemme kuulleet kevään aikaan kuinka eri yritysten johtajat ovat bonuksensa ansainneet. Bonusta ei makseta turhasta – se on yhteydessä esimerkiksi firman liikevaihtoon tai pois potkittujen työntekijöiden määrään. Ainakin jälkimmäisestä on näyttöä eräässä suomalaisessa luurilafkassa.

 

Pahintahan kansalaispalkassa on se, että rahaa maksetaan ilman, että tekee työtä. Mutta bonus on palkkiota menestymisestä. Kansalaisbonus voitaisiin siksi sitoa valtion budjetin loppusummaan tai työttömien määrään, niin silloin se olisi analoginen ainakin valtion yhtiöiden maksamien bonusten kanssa. Valtion budjetti kasvaa vuosi vuodelta ja työttömiäkin on aina, joten on olemassa vankat perusteet maksaa kansalaisbonusta.

 

Kansalaisbonus tekisi ilmiöstä seksikkään. Näinhän on tapahtunut, kun vanhainkodeista tuli tuettuja palveluasuntoja tai sairaalasta terveyskeskus – puhumattakaan ELY-keskuksista.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

No joo, mutta on perustulo alias kansalaisosinko siinä mielessä perusteltu, että Suomen kansalaiset omistavat Suomen valtion, joka taas omistaa Suomen maan.

kati sinenmaa

Suosittelen, kunhan vaan julkisista varoista elävät jätetään ilman boonusta

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

Asiassa on kyllä idea! Palkitseminen on selvästi tehokkaampi keino kun rankaiseminen.
Jos nauttisi Kansalaispalkkaa saaja tuntisi itsensä epäonnistuneeksi ja yhteiskunnasta syrjäytyneeksi.

Bonus-sana voisi kannustaa uuteen alkuun ja sopeutumiseen yhteiskuntaan!

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Usein kuulee sanottavan, että ei ilmaista rahaa. Perustulo tai kansalaispalkka on tuki, joka kohdistuu kaikkiin kansalaisiin. Bonus käsitteenä sidotaan menestykseen tai kasvuun. Suomi valtiona on menestynyt - kansalaiset ovat tehneet hyvää työtä - toisin kuin yritetään väittää. Ongelmat ovat osa päättäjien selkärangattomuutta, ei ole haluttu aikanaan ottaa vastuuta. Vastuuta voidaan mukamas ottaa vain silloin, kun katastrofi lähestyy. Kansainvalinen mittari Suomen menestyksestä on AAA.

Vesa Väyrynen

Muistatko montako A;ta Kreikalla ja kumppaneilla oli kun ne otettiin euroon?. Jos nuo A;aat mittaakin vain petollisen kirjanpidon laatua eli kusetusbonusta.

Kari Ahlava

Minun nähdäkseni bonuksia maksetaan yhtiöissä ökyluokkaisina johtajille, vaikka tekisivät tappiota. Samoin kun saavat lopputilin, saavat ison jopa miljoonasumman pois lähtiessään.

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Ero on varmaan sama kuin sosialismilla ja reaalisosialismilla ts. tehdään muuta kuin on ideana.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

"toiminut yliopiston opettajana,tutkijana ja yrittäjänä sekä kansalaisopiston opettajana ja rehtorina."

Tähän asti ajattelussasiko olet päässyt noilla meriiteillä?

Joku joskus sanoi,että sellainen ketä on opetettu pisimmälle on myös hankalin saada ymmärtämään jotakin muuta kuin sitä opetettua.

Mutta ei se mitään..kerrohan millä keinoilla saadaan eniten kansalaisbonuksia..mitä keinoja sen saavuttamiseksi pitää käyttää?

Tuula Hölttä

Vellu :"...kerrohan millä keinoilla saadaan eniten kansalaisbonuksia..mitä keinoja sen saavuttamiseksi pitää käyttää?"

Turhaanpa taidat kysellä. Eikö vanha sananlaskukin sano, että se tekee, joka osaa, ja se, joka ei osaa, opettaa. :)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ei kyllä tämä on tärkeä kysyä,koska vastaamalla tuohon blogisti joutuu paljastamaan karvansa, mutta onko hänestä siihen on asia erikseen..

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Vellu olisin odottanut jotain kommenttia aiheeseen henkilökohtaisen solvauksen asemasta. Jos sinulla ei ole asiaan mitään sanottavaa, niin voit jättää kommentoimatta. Blogit ovat tapa tuoda esille asioita ja minä haluan kertoa nykyisen sosiaaliavustusjärjestelmän päättömyydestä. Järjestelmän, joka voitaisiin korvata esim. perustulolla. Katso Altti Salomäki blogi 'Perustulo 500 euroa/kk – katso laskelma!'

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

En solvannut,ihmettelen vain tosin,koska ihmisenhän pitää odottaa enemmän sellaisilta,jotka opettavat muita tai on muuten vain meriittejä. Eikö näin meille sanota jatkuvasti..vai miksi professoreita kuunnellaan vaikka he ovat osa ongelmaa eikä välttämättä osa ratkaisua opittujen tapojensa pohjalta?

Toit asian esille ja minä kyselen asian toteuttamista ja sitä mihin se johtaa. Tämä on myös blogin tarkoitus vai onko näin? Tämä on ensiarvoisen tärkeää..mihin se johtaa.

Perustuloon en tohdi uskoa nykyisen rahajärjestelmän puitteissa,tässä on jonkinlainen perustelu asiaan:

http://ebolakani.blogspot.com/2012/04/perustulosta...

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Vellu, itse asiassa en minäkään usko nykyiseen rahajärjestelmään. Aikoinaan opetin kriittistä yhteiskuntateoriaa ja muistaakseni määrittelin erilaisia vahtoehtoja yhteiskunnille. Ainoan oikean tien politiikka johtaa väistämättä allikkoon. Pitää vilkuilla sivulle ja miettiä olisiko joku muu vaihtoehto. Tällä hetkellä on kuitenkin jokseenkin vaikeaa löytää hyviä vaihtoehtoja, vaikka maailman talous on kriisissä ja osassa maita ihmiset kadulla. Ei ole ideaa, jota seurata ja jonka ihmiset kokisivat suuressa määrin omakseen - siksi pienet askeleet tulon jaon pohjassa voivat johtaa jonnekin.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Nyt tuli sellaista tekstiä mitä sopii odottaakin!

Juuri tälläistä tännekkin blogeille kaivattaisiin.

Oma mielipiteeni on,että nämä pienet askeleet tuosta jaon pohjasta on se mistä kaikki kiikastaa ja tarkemmin sanottuna uskosta mammonan mahtiin. Me olemme oikeastaan tuomittuja tähän uskomukseen ja sen tuomaan viheliäiseen kilpailuun..niin kauan kuin tämä jatkuu ei ole olemassa mitään keinoa saada rakennettua mitään kestävää.

Tämä on kuin kaikki rullaisi jatkuvasti ympäri ja ympäri..epäilemättä astumme seuraavaksi vapaan markkinatalouden miinaan ja sitten taas takaisin sosiaalidemokratiaan jne.. Mutta missä ovat ne tahot jotka sanovat sen ongelman tuon keskeltä ja kohdistavat massojen katseet siihen?

Sara Virta

Hieno idea, jäi hieman epäselväksi tuo että miten niitä bonuksia sitten saisi? Mikä olisi se ansioitumistaso?

Aivan mainio ideariihen keskustelun aloitus ja vaikkapa kansalaisaloitekin - kehitelkää ideaa MUTTA muistakaa että tämän on sitten myös koskettava köyhää, elikkä se miten bonuksia kerätään ei pelkästään saa olla brutto vuositulo.

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Bonuksen lähtökohtana on perustulo, kansalaispalkka, joka tulee siitä että on suomalainen (tai asuu suomessa). Tämän lisäksi voisi saada jotain kolmannen sektorin töihin osallistumisesta tai siihen kuuluisi moraalinen velvoite osallistua kolmannen sektorin töihin.

Sara Virta

Ahaa, siis kansalaispalkka olisi se pohja (ymmärsinkö oikein?). Minä oletin, että tehdään töitä ja saadaan työstä jonkinmoinen lisäbonus joka mahdollistaisi työntekijää lyhentämään joko työpäiväänsä tai pitämään ylimääräisiä vapaita.

No juu rohkeaa perin rohkeaa on on. Sinne vaan muutos 2000 palstoille tai hommafoorumiin hakemaan lisää hengenheimolaista, ja sitten niitä nimiä keräämään uuteen lakialoitteeseen.

Mielenkiinnolla jää seuraamaan hän.

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Sara, hengenheimolaisia löytyy kommunisteista kokoomuslaisiin, mutta ei kovin monia niistä piireistä, jotka mainitsit.

Sara Virta

Heh, että kokoomuksestakin no mikä ettei onhan se "työväen puolue"
Kokoomuksesta puheenollen miten jos tämä valtava työttömien energiamassa saataisiin jotenkin pörssiyhtiöitettyä. Jokaisesta kunnassa olevasta työttömästä tulisi vaikkapa 1/100 osake. Tätähän voisi tietenkin kaupallistaa esimerkiksi vedonlyönnin tapaan, että paljonko vetoa, että työllistyy tällä kamppanjalla kuukaudessa, tai sitten vielä varmempi veto. Kaisa Hakkarainen ei työllisty tämän vuoden puolella ollenkaan. Tieto vedosta vietäisiin myös Kaisa Hakkaraiselle ja mikäli hän onnistuu kuitenkin kumoamaan vedon saa hän potista hyvän osion ;-) Okei, mutta nättejä kevätpäiviä sinne Forssaan kumminkin.

Toimituksen poiminnat