karkot Kaikki ei ole miltä näyttää.

Tekijänoikeusjärjestöt varkaissa

  • Tälläkin laitteella pystyi tekemään "laitonta" musiikkia siirtelemällä nauhaa eri nopuksilla ja siihenkin järjestöt puuttuivat.
    Tälläkin laitteella pystyi tekemään "laitonta" musiikkia siirtelemällä nauhaa eri nopuksilla ja siihenkin järjestöt puuttuivat.

Laskujeni mukaan minulla kuluu 50-100 € vuosittain ns. tekijänoikeusmaksuihin. Varastavatko tekijänoikeusjärjestöt minulta tuon rahamäärän? Vastaus on kyllä, koska en tallenna musiikkia tai kuvia tietokoneelleni – enkä muistitikulle, CD:lle, DVD:lle jne. Elokuvat ja urheilu saavat olla myös rauhassa. Radio toimii välineenä, jota kuuntelen – television uutiset ja ajankohtaisohjelmat ovat katsottavien listalla. En tallenna yhtään ohjelmaa, reaaliaikainen tarjonta riittää.

Harrastan valokuvausta, videokuvaamista ja tietokoneiden ohjelmointia ja rassailua. Tänä vuonna olen kopioinut netistä ainakin viisi erilaista Ubuntu Linux versiota ja muutamia ohjelmistoja kuten VALO-CD:n ja tehnyt niistä useampia kopioita työpaikalleni ja ystävilleni. Näistä olen maksanut tekijänoikeusjärjestöille pyöreästi kolme euroa. Vanhojen itse kuvaamieni videoiden (ei sisällä musiikkia) tallennusprojektiin meni kymmeniä DVD:tä ja taas tekijänoikeusjärjestöt nettosivat pari kymppiä.

Yritin etsiä netistä tutkimuksia, jotka olisivat kuvanneet ihmisten käyttäytymistä tietokoneidensa ja tietovälineidensä kanssa, mutta sellaista ei löytynyt. Oli tutkimuksia, joissa kerrottiin tietokoneiden, CD ja DVD -asemien lukumääristä yms. kodeissa. Ostettujen ja ladattujen musiikkikappaleiden lukumäärät oli tiedossa. On ilmeistä, että hyvitysmaksut ovat puhtaasti hatusta tempaistu luku, jolla ei ole mitään tekemistä ihmisten käyttäytymisen kanssa.

Olen ollut paljon tekemisissä seniori-ikäisten ihmisten ja yritysten kanssa. En muista kummastakaan ryhmästä yhtään kysymystä, jossa olisin joutunut neuvomaan musiikin tai elokuvien kopiointiin liittyviä asioita. Senioreilla keskeinen kysymys on ollut, miten lastenlasten kuvat tai videot saa CD:lle tai miten saa omat kirjoituksensa varmuuskopioitua. Yrityksissä CD:t ja DVD:t toimivat yleensä varmuuskopioina – joskus on powerpointteja tms.

Seniorit ja kuvauksen harrastajat tarvitsevat joitakin kymmeniä CD:tä tai muita muistivälineitä vuodessa. Hyvitysmaksujen suuruusluokka on ehkä 5 €. Yrityksissä käyttömäärät työpistettä kohti ovat muutamasta muistivälineestä kymmeniin vuodessa. Yritykset voisivat periä hyvitysmaksun takaisin, mutta pienten rahasummien periminen tulisi kohtuuttoman kalliiksi ja tällöin hyvitysmaksu lankeaa täysimääräisenä.

Minulla on muutama rakentava ehdotus:

Pitäisi tehdä riippumaton tutkimus siitä miten ihmiset muistivälineitä käyttävät. Tämän tutkimuksen otoksen pitäisi kattaa koko väestö. Tämän tutkimuksen perusteella voisi tehdä päätelmiä siitä, onko yleensäkään tarvetta hyvitysmaksulle ja mihin sen pitäisi kohdistua.

Riippumatta siitä, miten ihmiset käyttäytyvät, niin hyvitysmaksuja kuitenkin peritään, koska kyseessä on vero, jonka keräämisoikeus on järjestöillä. Tästä seuraa, että silloin tekijänoikeusjärjestöjen pitäisi maksaa hyvityksiä niille, jotka ovat joutuneet väärin perityn maksun kohteeksi.

Ensiksi tulee mieleen avoimen koodin ohjelmistojen tukeminen ainakin latauksien määrällä Linuxin eri versioista tai VALO-CD:stä – jokainen Linux päätyy ensin muistivälineelle ja sieltä sitten tietokoneelle. Latausmäärät löytyvät ilmeisen helposti tekijänoikeusjärjestöjen vakoilutiedoista tai tarvittaessa kehittäjiltä. Toiseksi alaan liittyvien yleishyödyllisten laitosten ja yritysten, kuten tietokonemuseoiden, kameramuseoiden ja radiomuseoiden yms tukeminen olisi välillistä tukea niille harrastelijoille, jotka ovat maksaneet perusteettomia maksuja.

Minusta olisi kohtuullista, että tekijänoikeusjärjestöt ottaisivat huomioon tavalla tai toisella väärinperinnän, joka voi kohota jopa kolmannekseen peritystä rahamäärästä. Kyse ei ole mariginaali-ilmiöstä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Käytin otsikossa sanaa varas - se on myös tekijänoikeusjärjestöjen suosima termi. Kyseessä on ainakin poliittisen järjestelmän tarkoituksellinen harhaanjohtaminen.

Edellinen blogini tuotti keskustelua ilmaisesta rahasta ilman vastinetta - oli kse kansalaipalkasta. Hyvitysmaksu on useissa tapauksissa ilmaista rahaa tekijänoikeusjärjestöille.

Pekka Manner

"Teostot" ovat varkaissa, sitähän se on! Nykyään suurin osa tallentamisesta on ihmisten omia kuvia viedoita jne...

On kyllä ihmeellistä että Suomen poliittisessa järjestelmässä "teostoilla" on niin suuri valta ja mahti että sanelevat itseään koskevat lait, oikeudet ja päätökset.

Käyttäjän horgh kuva
Pekka Mustonen

Levyt ja muut kannattaa tilata maista, joissa tekijänoikeusmaksua ei ole. Tällöin nämä parasiitit eivät saa senttiäkään. On täysin kohtuutonta ja totaalisen perusteetonta, että minun pitäisi maksaa TO-mafialle suojelurahaa siitä, että tallennan lataamani Linux-jakelun CD:lle asentamista varten. Tai tallennan kuvaamani videon DVD-levylle. Tällainen on pelkästään laillistettua ryöstöä. Ei yhtään mitään muuta.

Hyvitysmaksuista on välittömästi luovuttava. Jos joku taiteilija ei ilman niitä elä, niin on aika kuolla pois. Ei mitään muutakaan alaa tällä tavalla tueta. Jos oikeasti katsotaan niin (en kyllä ymmärrä miksi?), että kulttuurialan tukeminen on välttämätöntä niin valtion budjetti on oikea paikka ottaa rahoitus.

Käyttäjän akv kuva
Alpi Virtanen

Juu, siellä on Arhinmäen takana miljoonia, jotka voi hyvin ohjata poliittisten nuorisojärjestöjen sijaan taiteelle. Jos näin ei tehdä, vaadin, että veikkauksen markkinointiin ja kuponkeihin on lisättävä mainita poliittisten nuorisojärjestöjen tukemisesta. Tein nimittäin noin 15 ihmisen random kyselyn aiheesta veikkauspisteen lähellä ja yksikään näistä ei tienyt moisesta. Luulivat tuottojen menevän kultuurille ja urheilulle pelkästään.

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

En haluaisi leimata taiteilijoita ja kulttuuria sen perusteella mitä ns. etujärjestöt ja poliitikot tekevät. Olisi tosiaan aika miettiä uudestaan tämä tukisektori, koska hyvitysmaksut kohdistuvat epäoikeudenmukaisesti eri ihmisiin. En pidä pahana jos taiteilija saa palkkansa, mutta miten?

Reijo Koskinen

Petteri Järvisen blogissa http://bit.ly/IXPe7a käsitellään Markus Leikolan ehdotusta uudeksi hyvitysmaksuksi.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Artisti on jo kuollut ja raha menee jollekkin joka hyötyy teoksesta ihan mitään tekemättä."

Niin, tuo olisi mielenkinntoinen tietää.

Meneekö esim. Juice Leskisen teostotulot perikunnalle, joilla ei ole vähäisintäkään osaa itse musiikin tekemisessä.

Jonnekin ne kuitenkin menevät, eli kenelle?

Toimituksen poiminnat