karkot Kaikki ei ole miltä näyttää.

Miltä ilmainen IT tuntuu – entä maksullinen? (Ubuntu vs. Windows 8)

  • Tältä näyttää vasen reuna
    Tältä näyttää vasen reuna

 

Tietokone tarvitsee toimiakseen laitteiston, hardware ja ohjelmistoja, software. Tämän lisäksi tarvitaan internet-yhteys. Tavallisen käyttäjän kannalta lähes merkityksettömään rooliin on joutunut käyttöjärjestelmä – keskeisiä ovat sovellukset, joiden avulla päästään nettiin ja joiden avulla voidaan käyttää erilaisia pilvipalveluja. Muita useasti kotona käytettyjä sovelluksia ovat tekstinkäsittely, jotkut korvaavat ruutupaperin taulukkolaskennalla ja joku saattaa tehdä sukututkimusta. Tämän lisäksi on pelaajia, kuvankäsittelijöitä yms. tietokoneen käyttäjiä.

 

Aikaisemmin tietokone jökötti pöydällä ja väristi television näköistä ruutua. Nyt tietokone on mennyt salkkuun, taskuun tai vaikkapa autoon. Voisi sanoa, että tietokoneissa on erilaisia genrejä. Keskustelu siitä, mikä on hyvä tietokone, käyttöjärjestelmä tai sovellus on puhumista erilaisista mieltymyksistä ja tarpeista ja muodinmukaisuudesta.

 

Ubuntu Linux 12.04 'Precise Pangolin' ilmainen käyttöjärjestelmä

 

Tämän kirjoituksen motiivi on tutkiskella Ubuntun uutta versiota. Ubuntu 12.04 on ns. pitkään tuettu versio (LTS). Tukea luvataan viideksi vuodeksi. Se tarkoittaa sitä, että jos tänä päivänä asentaa ko. käyttöjärjestelmän, niin sen kanssa ei ole seuraavan viiden vuoden aikana suurempia ongelmia. Tämä on hyvä – varsinkin, jos halutaan esim. yritykseen vakaa työjuhta. Meille, jotka kokeilemme ja harrastamme tietokoneiden kanssa yhtä ja toista, pitkä tuki on suhteellisen merkityksetön.

 

Olen asentanut Ubuntu-Linuxeja erilaisille pöytäkoneille, läppäreille ja miniläppäreille. Olen kuullut, että Linuxien asentaminen vaatii, jotain erityistaitoa – en tiedä mitä. Ehkä erityistaito on ollut se että en ole koskaan yrittänyt jättää mitään kaupallista järjestelmää rinnalle. Ubuntu on avoin ja kaupalliset ovat suljettuja – voi olla, että bitit koneen sisällä alkavat riidellä. Virtuaalikoneet ovat luku sinänsä ja tuntuvat toimivan useilla systeemeillä.

 

Versio 12.04 asentuu nätisti vanhan Ubuntun päälle tai tyhjään koneeseen. Se ei ilmoita, että koneesi on jotenkin muuttunut ja eikä ehdota soittamista johonkin aktivointikeskukseen. Toisaalta eihän ilmaista ohjelmaa voi asentaa laittomasti vanhan ohjelman päälle.

 

Asentelin Windowsin 8 version betaa toiselle koneelle. Molemmat asentuivat suurin piirtein samassa ajassa. Windows 8 verkkotoimintoja en osannut asentaa enkä osannut määrittää kuvaruutua oikein. Aktivointi ei onnistunut, kun verkko ei toiminut. Annettakoon anteeksi, joko se, että oli kyse beta-versiosta tai sitten minun tumpeloimiseni. Ubuntu teki määritykset automaattisesti ja asensi kaupantekijäisiksi vanhalle koneelleni uudet versiot keskeisistä käytössäni olevista ohjelmistoista.

 

Käyttäjäkokemus

 

Ubuntun 12.04 version käyttäjäkokemus ei tuonut varsinaisesti mitään uutta Unity-työpöydän käyttäjille. Pienet kuvakkeet vasemmassa reunassa ruutua toimivat näppärästi. Työpöydille, minulla käytössä neljä, voi lisätä ohjelmistojen ja tiedostojen kuvakkeita – tosin itse olen pitänyt työpöydät melko tyhjinä, koska kaikki keskeiset asiat löytyvät ruudun vasemmasta reunasta. Ylimmäisenä on Unity-valikko, jonka avulla voi hakea ohjelmia ja tiedostoja kirjoittamalla vähän nimen alkua ja sitten valitsemalla hiirellä haettu ehdotetuista.

 

Windows 8:n isot tiilet tuntuivat jotenkin typeriltä isolla ruudulla. Tiilien takaa löytyi sitten Windowsien tapa käsitellä ohjelmistoja ja tiedostoja. Suuri uudistus Käynnistys-kuvakkeen poistuminen hieman hymyillytti – se oli tietysti pohja valikoiden muuttumiselle. Jos joku olisi tuonut tiilet näytille 25 vuotta sitten – olisi asialle naurettu. Applella oli tuohon aikaan pudotusvalikot ja ne piti olla jokaisessa sovelluksessa, muuten ohjelma ei ollut käytettävä (muodinmukainen). Apple on tuonut lähes kaikki uudet asiat ICT-maailmaan, kauppaan ainakin vuodesta 1984 lähtien. Saa nähdä mitä nyt Applen linjasta poikkeamisesta seuraa.

 

Jäin miettimään miksi suhtauduin Windows 8:aan negatiivisesti – johtuiko se siitä itsestään vai jostain muusta. Yksi syy on varmaan historia. Aktivoinnin epäonnistuminen toi mieleen ne lukuisat soitot Microsoftille ja pitkät numerosarjat - asiakkaiden laillisesti ostamien koneiden ja ohjelmistojen asentamisessa, kun tietokonetta oli korjattu. Toisaalta olisi varmaan pitänyt olla onnellinen puolen tunnin lisälaskutuksesta. Toinen syy on varmaan minussa. Olen aina pyrkinyt löytämään ratkaisuja ongelmiin enkä ole mennyt muotivirtausten mukana. Ubuntun Unity -käyttöliittymä tarjoaa minulle toimivan tavan käyttää tietokonetta. Varmaan on kuitenkin niin, että huomattavasti paljon useammat ottavat Windows 8:n omakseen kuin Ubuntu Linuxin, koska Ubuntua tuskin löytyy monestakaan koneesta esiasennettuna. Toisaalta en pitäisi ihmeenä, jos Android hyppäisi älypuhelimista ja lääppäreistä perus PC:n sieluksi.

 

Ubuntu on laiskan ihmisen käyttöjärjestelmä – sitä uskaltaa käyttää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Täytyy varmaan sanoa, että olen käyttänyt Ubuntun versioita jo vuosia ja kun oppii jonkun, niin on vaikea päästä irti tottumuksistaan ja jos siltä pohjalta tekee arvioita, niin ne on varsin subjektiivisiä. Sama pätee älypuhelimiin - jos käytät i-alkuista, niin kaikki muut on kamalia. Ehkä W(N)-alkuisten käyttäjät ovat samaa mieltä muista.

Jari Eteläsaari

Tuossa säästää käyttiksen hinnan kun Linuxin asentaa. Ei tarvitse huolehtia lisensseistä ja viruksistakin on vähemmän uhkaa.
Saa samalla erittäin monipuolisen softapaketin josta löytyy sovellutuksia ja joka käyttöön ja enemmänkin.

Windowsin pääasialliset edut tulevat lähinnä siinä jos sattuu pelaamaan moderneja 3D PC-pelejä, asia jota ei voi pitää ihan merkityksettömänä asiana, itsekkin pelailen edelleen moderneja K18-pelejä vielä yli 40-vuotiaana. Viimeksi tuli pelattua MassEffect3, Witcher 2 Enhanced edition on seuraavana.

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Olet oikeassa pelejä ei kovin paljon ole. Itse en pelaa pelejä, paitsi melkein koukutuin vihaisiin lintuihin Facebookissa. Minusta Ubuntu on hyvä seniori käyttöjärjestelmä - yksinkertainen eikä vaadi kovin paljon ylläpitoa. Tämä on aika mielenkiintoinen yhtälö, kun toisessa päässä ovat nuoret tietotekniikan harrastajat.

K Veikko

Jos Unity-työpöytä tuntuu liian modernilta käyttää voi rinnalle asentaa vaihtoehtoisia työpöytäratkaisuja, vaikka useampia erilaisia.

Xfce

    Vastaa lähes täysin perinteistä Ubuntu-työpöytää.

Cinnamon

    Perinteinen työpöytä, joka pyrkiin hyödyntämään Unityn ominaisuuksia. – Kehitysvaiheessa.

Lxde

    Kuin Xfce, mutta kevyempi. Hieman enemmän manuaalisia toimintoja.
Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Joo. Jos intoa riittää, niin vaihtoehtoja löytyy. Se on avoimen järjestelmän rikkaus.

arko oksanen

"Tietokone tarvitsee toimiakseen laitteiston, hardware ja ohjelmistoja, software."
Tietokone on laitteisto, hardware, joka tarvitsee toimiakseen ohjelmistoja, software.

"Tämän lisäksi tarvitaan internet-yhteys."
Tietokone ei tarvitse toimiakseen internetyhteyttä, vaikka sellainen siinä usein on ollut viimeisen 25 vuoden ajan.

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Hyvä huomio. En kuitenkaan voi kuvitella nykyistä tietokoneen käyttöä ilman internettiä. Muistan kun olin 80/90-luvun taitteessa päättämässä internetin hankkimisesta Oulun yliopistoon ja sitä kautta Suomeen. Silloin vielä oli epävarmaa - mihin internettiä käytettäisin. Ongelma ratkesi, kun Cernin tutkija kehitteli selaimen. Se oli sen ajan tappaja sovellus.

Jari Eteläsaari

Jep, ja oli muistaakseni suomalainen tutkija siellä Cernissä.

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Tim Berners-Lee oli selaimen keksijä - melkein suomalainen, koska sai millenium palkinnon.

Käyttäjän karkot kuva
Kari Kotiranta

Pekka Siikalalta olisin uteliaisuuttani kysynyt: onko Xerox? En oikein keksinyt muuta, joka olisi pysynyt hyvin ajassa.

Toimituksen poiminnat