karkot Kaikki ei ole miltä näyttää.

Vastavirrasta valtavirtaan, VALO-CD.fi V8

  • VALO-CD pakkaus ja taustalla Ubuntu Linux, jossa Unity työpöytä
    VALO-CD pakkaus ja taustalla Ubuntu Linux, jossa Unity työpöytä

 

Avoin tietoyhteiskunta tarvitsee avoimia ohjelmistoja. VALO-CD -projekti tarjoaa avoimen lähdekoodin ohjelmistoja kaikille suomalaisille vapaasti käytettäväksi ja vapaasti jaettaviksi. Uusi versio numeroltaan kahdeksan on hiljattain ilmestynyt. Ilmainen ei tässä yhteydessä ole huonon synonyymi, vaan päinvastoin – ohjelmistot ovat laadukkaita, vakaita (eivät kaatuile), tarkoitukseensa sopivia, helppokäyttöisiä ja testattuja.

 

Avoimen lähdekoodin synty on pitkälti pohjoismainen ilmiö. Kaikki muistavat, että Linux-käyttöjärjestelmä on lähtöisin Suomesta, alkuunpanijana Linus Torvalds. Ruotsalaiset aktivoituivat myös jo varhain avoimen koodin ajatusmaailmaan. Taisi olla Nokia, joka aiheutti aktivoitumisen 80-luvun puolivälissä. Niihin aikoihin Nokia ilmoitti, että Luxor ABC -tietokoneiden kehitys lopetetaan. Tilaisuudessa, jossa ilmoitus annettiin, oli paikalla noin sata ruotsalaisten yritysten edustajaa. Ilmoituksen jälkeen yli 90 marssi ulos ja MikroMikkojen (ABC900) kanssa jäi touhuamaan alle kymmenen. Osa minunkin tuttavistani alkoi kehittää uudenlaista suhtautumista ohjelmointiin – avoimen lähdekoodin idea alkoi vakiintua. Tosin jotkut vaihtoivat alaa - yksi kaveri alkoi myydä autoja ja toinen kiinteistöjä.

 

Tätä juttua kirjoitan LibreOfficella – ohjelmiston etu kaupallisiin versioihin on siinä, että se osaa avata käytännössä missä tahansa muodossa olevat tiedostot ja sillä voi tallentaa lähes mihin formaattiin tahansa, pdf-formaatti mukaanlukien. Ohjelman avuksi asennettu Voikko-tekstintarkistusohjelma toimii sujuvasti. Kirjoittaminen on tietysti samanlaista kuin millä tahansa muulla tekstinkäsittelyohjelmalla.

 

Aktiivisesti käytän koneessani nettiselainta, joka on Firefox ja sähköpostiohjelma Thunderbirdiä. GIMP kuvankäsittelyohjelma on hyvä apu kuvien muokkaamisessa, Kuvien arkistointiin käytän Googlen ohjelmaa nimeltä Picasa, joka on myös ilmainen ja muuten lähes ainoa käyttämistäni ohjelmista, joka ei ole VALO-CD:llä. Tavallisten ihmisten kuvankäsittelytarpeet täyttyvät hyvin GIMPillä ja Picasalla. Graafisen alan ihmiset ovat sitten luku erikseen.

 

Teen myös esitteitä ja pieniä julkaisuja. Näissä erinomaisena apuna on ollut Scribus-julkaisuohjelmisto. Muun muassa Tiedetilan mainokset on tehty Scribuksella. VLC-mediasoitin vapauttaa erilaisten koodekkien asentamiselta - video ja äänitiedostot toistuvat hyvin. Lisäksi on vielä parikymmentä muuta käyttökelpoista ohjelmistoa. CD:llä on ohjelmien lisäksi vielä 19 suomenkielistä opasta – tosin en vielä ole niitä tarvinnut, koska ohjelmat ovat helposti käytettäviä ja opittavia.

 

VALO-CD:n ohjelmat on tarkoitettu Windowseille, mutta lähes kaikista on tarjolla myös Linux-versiot. VALO-CD:n edellinen versio oli vuoden 2010 Linux-teko, vaikka sillä olevat ohjelmistot on tehty Windowsille - mutta useimpien juuret ovat Linux-maailmassa. Tässä koneessa, jolla paraikaa kirjoitan on käyttöjärjestelmänä Ubuntu Linux, jossa on työpöytänä on Unity. Minun mielestäni kokonaisuus antaa erinomaisen käyttäjäkokemuksen.

 

Täytyy nostaa hattua niille ihmisille, jotka ovat VALO-CD:n takana - erinomaista työtä. VALO-CD:n voi hankkia kolmella tavalla – joko lataamalla levykuva internetistä (http://www.valo-cd.fi/) tai tilaamalla fyysinen CD tai lainaamalla VALO-CD kirjastosta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat