karkot Kaikki ei ole miltä näyttää.

Mikä Nokian Lumiassa mättää?

  • Viime talven Lumia - siintääkö valo
    Viime talven Lumia - siintääkö valo

Lumiaa on myyty pari miljoonaa kappaletta. Nokian kurssi parinkymmenen prosentin laskussa. Kommentaattorit irvailevat betatesti ohi -mainoksesta. Tietoliikenne ei toimi. Toimitusjohtaja manailee esiin jotain suurta, että suunta saataisiin ylöspäin.

 

Totta – jotain on tehty, katukaupustelijoille saatiin tehtyä kehittyvien maiden markkinoille soveltuva 16 euron kännykkä. Sen menestymisen todennäköisyys näyttää tätä kirjoitettaessa paremmalta kuin Lumian – oli perässä sitten mikä tahansa numero.

 

Mielenkiintoista on se, että Lumiassa ei ole mitään vikaa. Kaikki, joilla on ko. laite kehuvat sitä käteväksi. Se on edullinen, hyvin muotoiltu, toimiva, integroituu Mikrosoftin ohjelmistoihin. Mikä mättää? Tietenkin Windows – ei siksi, että se olisi huono käyttöjärjestelmä kännykälle, vaan Windowsin historia.

 

Suurta epäluottamusta kuvaa jo se, että vielä melkein puolet yrityksistä käyttää ikivanhaa Windows XP:tä, jos on saatu joku Windows toimimaan, niin siitä täytyy pitää kynsin hampain kiinni. Microsoftin päivityspolitiikka on myös mielenkiintoinen – jos joku erehtyy ostamaan virallisen päivityksen, niin se maksaa melkein uuden tietokoneen hinnan. Käytännössä tietokoneen Windows-käyttöjärjestelmää ei ole pystynyt päivittämään uudempaan. Itsellä on herännyt kysymys – jos nyt ostaisin Lumian parilla satasella, niin joutuisinko maksamaan ohjelmistopäivityksestä toisen mokoman – vai miten ne ovat sen miettineet. Symbianin päivitykset ovat tulleet samaan kauppaan.

 

Tein itselleni sanatestin: mainitse Microsoftista ja Windowsista niin monta lausumaa kun pystyt kirjoittamaan kolmessa minuutissa. Luettelo alkaa: ylimielinen, ongelmallinen käyttöjärjestelmä, kallis, rahastaa kuin vierasta sikaa, ei ota käyttäjää todesta, de fakto standardi PC:ssä, iltaruskon firma, ei ole pysynyt mukana avoimessa nykymaailmassa, parantaa kuin sika juoksua, mutta maali hukassa – aika loppui. Jos muutkin kokevat Windowsin ja Microsoftin samoin, niin ei ihme, että Lumia ei myy.

 

Ekosysteemi on yksi ”huihai” - olen yrittänyt keksiä älypuhelimelle erilaisia käyttötapoja, mutta kaikki, mitä olen saanut päähäni, on löytynyt vanhalle symbianilleni. Free Beer -ohjelma – siinä voi simuloida oluen juontia - on terveellisempi, mutta aito olut maistuu paremmalle. Minulle on ihan sama onko näitä ”sovelluksia” yksi vai satatuhatta. Niille, jotka tykkäävät aikuisviihteestä, Microsoftin sovelluskauppa on uutisten mukaan paras ekosysteemiltään.

 

En tiedä miten muut, mutta itse kaipaisin vapautta kännykän käyttäjänä – en haluaisi sitoutua mihinkään ekosysteemiin. Androidi lähestyy vapauden ideaa, mutta toteutus on tällä hetkellä onneton. En ole kuullut, että joku olisi onnistunut hankkimaan uusia käyttöjärjestelmäpäivityksiä. Pari omaa laitettani ainakin kieltäytyi.

 

Sanovat, että Meegon perään ei kannata haikailla. Se olisi ollut kuitenkin aidosti avoin. Nyt kun kuka tahansa voi ostaa puhelimen rakennussarjan (Android) – näyttää ilmeiseltä, että Androidista tulee de facto -standardi muille kuin Apple-ihmisille. Ihmiset, jotka haluavat vahvaa sitoutumista ja samalla jotain erilaista, hankkivat jotain i-alkuista.

 

Onko muutaman vuoden kuluttua yksi ekosysteemi ja Apple?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat